23.6.2022 klo 10:33
Uutinen

”Voiko työskentely todella olla näin mukavaa” – Noora Oiva jätti lähihoitajan työt taakseen ja perusti kauneushoitolan Vehmaalle

Toukokuussa Vehmaan kunnan palveluvalikoima kasvoi uudella yrityksellä, kun kauneushoitola Kauneudella Doris avasi ovensa asiakkaille. Ennen hoitoalalla työskennellyt Noora Oiva kyllästyi alan jatkuvaan resurssipulaan ja päätti kokeilla siipiään kauneusalan yrittäjänä.

Haku kosmetologiopintoihin ei ollut pitkän harkinnan ja pohdinnan lopputulos. Näin Noora Oiva toteaa, kun häneltä tiedustellaan, miten hän päätyi alalle opiskelemaan.

– Eräänä iltana lapsia nukuttaessa selailin puhelintani ja huomasin, että olin jättänyt aikaisemmin päivällä eteeni tulleen mainoksen auki välilehdelle. Kyseessä oli Turun ammatti-instituutin haku aikuiskoulutukseen kosmetologiopintoihin, Oiva kertoo.

Vaikka kiinnostus kauneudenhoitoalaan kohtaan oli kytenyt jo kauan, aikaa pohtia hakeakko opintoihin vai ei, ei ollut kauaa, sillä hakuaika oli umpeutumassa samana iltana, puolita öin. Nopeiden käänteiden naiseksi tunnustautuva Oiva päätti jättää hakemuksen ja kokeilla onneaan.

– Vallalla tuntuu olevan ajatus siitä, että jo yhden toisen asteen tutkinnon opiskelleena pitäisi aina pyrkiä ennemmin opiskelemaan korkeakouluun kuin, että opiskelisi lisää samalla opintoasteella. Ehkä siksi en ollut aikaisemmin hakenut opiskelemaan kosmetologiksi, vaikka kauneudenhoitoala oli minua pitkään kiinnostanut, Oiva sanoo.

Jäädessään vanhempainvapaalle neljännestä lapsestaan Oiva oli päättänyt, ettei enää palaisi lähihoitajan tehtäviin.

– Alalla vallitsevan resurssipulan vuoksi en voinut enää tehdä työtäni niin hyvin kuin mitä olisin halunnut. Olin tehnyt töitä pääasiassa keikkalaisena, ja usein työskentelin viikonloppuisin. Työ alkoi myös olla vaikeaa yhdistää perhe-elämän kanssa.

Noora Oiva avasi uuden kauneushoitolan Vehmaalle helatorstaina. Avajaispäivänä vierailijoita kävi lähemmäs toistasataa.

Kun hakuaika kosmetologiopintoihin oli päättynyt, sai Oiva pian tietää päässeensä jatkoon pääsykoevaiheeseen.

– Haastattelussa minua tentattiin paljon siitä, miten pystyisin yhdistämään opinnot ja perhe-elämän keskenään. Minulle oli kuitenkin täysin selvää, että mikäli opintoihin ryhtyisin, tulisin myös sitoutumaan niihin ja viemään ne kunnialla loppuun.

Lopulta kosmetologiksi opiskelemaan päässyt Oiva suoriutui opinnoistaan odotettua paremmin, sillä hän valmistui alkuperäistä valmistumisaikataulua puoli vuotta aiemmin erinomaisin arvosanoin.

Jo hyvin varhaisessa vaiheessa opintojaan, Oiva oli alkanut haaveilla yrittäjyydestä. Opintoihin kuuluvan harjoittelun yhteydessä hän pääsikin ”hyppäämään yrittäjän saappaisiin”, sillä hän toimi sopimusyrittäjänä mynämäkeläisessä kauneushoitolassa.

Kun lokakuussa 2021 Oivalla oli enää muutamia kuukausia opintoja jäljellä, tarttui hän rohkeasti eteen tulleeseen tilaisuuteen.

– Kävin tutustumassa Vehmaalla vapaana oleviin liiketiloihin, kun eteeni tuli mahdollisuus vuokrata liiketila vanhasta pankkitilasta. Tuolloin tila oli vielä remontissa. Aluksi vuokranantaja oli suunnitellut tekevänsä ko. tilasta asuinhuoneiston, mutta neuvottelujen jälkeen hän päätyi vuokraamaan tilan minulle tulevaa kauneushoitolaa varten.

Jo ensi vilkaisulla Oiva näki selkeän vision siitä, millainen liiketilasta tulisi. Reilu vuokranantaja antoi Oivalle myös mahdollisuuden vaikuttaa tilan sähkö- ja vesipisteisiin. Lopulta he sopivat myös, että Oiva saisi valita tilaan myös mieleisensä pintamateriaalit sekä keittiökalusteet.

– Käytimme mahdollisimman paljon paikallisia yrityksiä remontin tekemisessä. Lisäksi sain mm. mahdollisuuden itse piirtää ja suunnitella keittiökalusteet, jotka lopulta paikallinen Rautilan Puusepät Oy valmisti.

Liiketilan ottamisen jälkeen Oiva koki myös ajoittain sekalaisia tunteita ja myös pelkoa tulevaa kohtaan.

– Tottakai minua hieman myös jännitti. Myöhemmin saamani tieto siitä, että saan yritykselleni myös starttirahaa, rauhoitti mieltäni entisestään, sillä tiesin että jonkinlaista turvaa yrityksen alkutaipaleelle tulisi sitä kautta.

Osa Noora Oivan tuttavista on suhtautunut skeptisesti yrityksen menestymismahdollisuuksiin pienellä paikkakunnalla. Toistaiseksi Oivalla ei ole kuitenkaan ilmennyt minkäänlaisia syitä huoleen, sillä ajanvarauskalenteri on täyttynyt kokonaan juhannukseen asti ja elokuulle saakka on jo useita aikoja varattuna.

– Kun helatorstaina avasin Kauneudella Doris kauneushoitolani, avajaisissa kävi lähemmäs toistasataa ihmistä. En ollut osannut ollenkaan varautua sellaiseen ihmismassaan, Oiva naurahtaa.

Ennen kauneushoitolan avaamista Oiva oli tehnyt periaatepäätöksen siitä, että aikatauluttaisi aina riittävästi taukoja työpäiväänsä. Avajaispäivänä räjähtänyt kysyntä kuitenkin onnistui sokaisemaan uuden yrittäjän.

– Myöhemmin katsoessani kalenteriani totesin, että olin unohtanut tauottaa päivät. Mutta tästäkin opitaan.

Aikataulutusmokasta huolimatta Oiva aikoo tulevaisuudessa pitää kiinni vapaapäivistään.

– Työpäivät menevät todella nopeasti. Välillä mietin, että voiko työskentely todella olla näin mukavaa. Silti pyrin pitämään sunnuntait ja maanantait aina vapaana.

Yritystään Oiva kuvailee yhdeksi lapsekseen. Yrityksen nimeä hän ehti kypsyttelemään yhdeksän kuukautta ennen hoitolan avaamista. Nimi ”Kauneudella Doris” on herättänyt asiakaskunnassa myös ihmetystä. Nimi Doris juontaa juurensa Nooran teinivuosiin, jolloin eräs kavereista kutsui häntä ohimennen Dorikseksi. Sen jälkeen lempinimi jäi elämään ja Nooran pitkäaikaiset ystävät kutsuvatkin häntä edelleen tuolla nimellä.

”Kauneudella” sen sijaan viittaa Oivan elämänfilosofiaan.

– Olen aina kiinnittänyt paljon huomiota estetiikkaan ja ollut siitä kiinnostunut. Ihmisenä olen kova innostumaan ja heittäydyn mielelläni uusiin juttuihin mukaan. Toisaalta kun johonkin lähden, teen sen rakkaudella ja asialle 110 %.

Estetiikka ja kauneus eivät ole Oivalle vain fyysistä ulkomuotoa, vaan siihen liittyy myös sisäinen sielukkuus.

– Haluan antaa asiakkailleni hyvää oloa ja hyvinvointia niin mielelle kuin keholle.

Kauneudella Doris on tuore jäsenyritys Vehmaan Yrittäjien paikallisyhdistyksessä.

Inkeri Sundberg