YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Sara Söderlund on pyörittänyt Naawa Nature Campia neljä vuotta. Kuva: Kim Van Der Wielen.

Saaristoyrittäjä haluaa herätellä ihmisiä – “Tarvitsemme luontoa ja ötököitä”

Naawa Nature Camp tarjoaa asiakkailleen muun muassa Tentsile-majoitusta ja kajakkiretkiä. Omistaja Sara Söderlund toivoo, että vieraat viipyisivät alueella pidempäänkin. – Päiväsaikaan täällä on ihanan rauhallista.

Luonto on paljon enemmän kuin pelkkä metsä tai nurmikko.

– Lasten kanssa tykkään tehdä niin, että menemme tutkimaan, mitä kaikkea luontoneliöltä löytyy. Se ei ole vain nurmikko, vaan siellä voi olla vaikka viisi eri kukkalajia, sammaleita ja ötököitä, sanoo yrittäjä Sara Söderlund.

Hän pyörittää Korppoossa Turunmaan saaristossa Naawa Nature Camp -luontoaluetta.

– Kun sen ymmärtää, syntyy kunnioitus: tarvitsemme luontoa ja ötököitä. Aluksi tutkin luontoneliöitä lasten ja nuorten kanssa, mutta sitten huomasin, että sama aktiviteetti sopii myös aikuisille, sanoo luontoleirejä yrityksessään järjestävä Söderlund.

Kun Söderlund valmistui eräoppaaksi muutama vuosi sitten, hänen ajatuksissaan oli löytää saaristosta rantatontti ja perustaa sille vastuullisesti toimiva, luonnonläheinen leirintäalue. 

Neljä vuotta sitten hän ostikin metsätontin ja rakensi sille luontoalueen, jolta löytyy erilaisia yöpymisvaihtoehtoja, laavu, nuotiopaikka, ulkohuusseja, perinteinen puusauna ja yhteiskeittiö. Kysymyksessä ei ole perinteinen leirintäalue suihkuineen ja ravintoloineen, vaan luonnonläheisempi vaihtoehto.

– Tämä on heille, jotka haluavat luonnonläheistä yöpymistä, mutta jotka eivät vielä uskalla lähteä vaeltamaan ja telttailemaan. Euroopassa on enemmän nature campeja, tämä on Suomessa aika uusi juttu, Söderlund kuvailee.

– Asiakkaat kysyvät, missä respa on, ja vastaan, että mä olen se respa, hän naurahtaa.

Lähtökohtana vastuullisuus

Yöpyjille alueelta löytyy muun muassa kolme Tentsile-puutelttaa. Kysymyksessä on puiden väliin ripustettava teltta, joka näyttää hieman teltan ja riippumaton yhdistelmältä. Yöpyä voi myös Amok-riippumatossa, jossa on tasainen pohja. Lisäksi on muutama tavallinen telttapaikka.

Söderlund vetää asiakkaille erilaisia aktiviteetteja, esimerkiksi luontokoulua ja nuotiokokkailua. Kesäisin hän pyörittää myös luontoteemaista lasten päiväleiriä. Lisäksi hän järjestää kajakkiretkiä Korppoon vierasvenesatamasta Verkanista käsin. 

Söderlund korostaa, että hän on tehnyt yrityksessään todella paljon töitä kestävyyden ja vastuullisuuden eteen. Täysvegaanisessa Naawassa muun muassa suositaan kirpputoreja ja käytetään mahdollisimman paljon kierrätettyjä materiaaleja, lajitellaan jätteet, suositaan paikallisia ja kotimaisia yhteistyökumppaneja sekä käytetään omaa aurinkosähköä. Lisäksi osa kajakkitoiminnan tuotoista lahjoitetaan Itämeren puolesta toimivalle John Nurmisen säätiölle.

Naawalla onkin Biosphere Sustainable Tourism -sertifikaatti sekä Sustainable Travel Finland -merkki.

Luonnonrauhaa hakemassa

Söderlund kertoo, että hän on halunnut säilyttää paikassa luonnonrauhan. Siksi hän pyrkii majoittamaan alueelle vain 15–20 ihmistä kerrallaan. 

– Leirintäalueilla on usein vauhti päällä, täällä saa olla rauhassa ja nauttia hiljaisuudesta.

Söderlundin yrityksen filosofia näkyy myös sen nimessä, Naawa – Nature Awakening. 

– Siinä on kaksoismerkitys, herääminen luonnossa sekä kiinnostuksen herääminen luontoa kohtaan, hän selittää.

Naawan toiminta alkoi lastenleireistä. Söderlund muistelee, että ensimmäinen leiri meni todella hyvin, toinen ei niinkään.

– Kaupunkilaisluokka tuli luontoon ja käyttäytyi melko huonosti. Ajattelin, ettei se niin voi olla, luontoa pitää kunnioittaa.

Samalla Söderlund ymmärsi, että hänellä itsellään on mahdollisuus perustamansa luonnonläheisen camping-alueen myötä edistää tietoutta luonnosta ja kunnioitusta sitä kohtaan.

– Haluan inspiroida ihmisiä, että he löytäisivät luonnosta rauhan ja heräisivät siihen, kuinka tärkeä luonto on.

Tällä hetkellä Söderlund pyörittää niin leirintäaluetta kuin sen aktiviteetteja yksin. Se onnistuu aikataulutuksen ansiosta. Kurssi Aloittelija melontaretkellä esimerkiksi järjestetään aamupäivisin, kirjautuminen alueelle on iltapäivällä. Söderlund tosin arvelee, että ensi kesäksi täytyy palkata apuri, sillä kajakkiretket ovat kasvattaneet suosiotaan.

– Keväällä on vaikea uskaltaa palkata ketään, kun varauskalenteri on ihan tyhjä, mutta esimerkiksi melontaretket ovat kolminkertaistuneet viime kesästä. 

Koronavuodet olivat parhaimmat

Toisin kuin yrittäjillä yleensä, liiketoiminnan kannalta parhaat ajat olivat Söderlundilla koronavuodet. Ihmiset suunnistivat kotimaan luontokohteisiin.

– Niistä ajoista asiakasmäärät ovat laskeneet, ja koko saaristossa on palattu vanhaan normaaliin, Söderlund sanoo.

Suurin osa Naawan asiakkaista on Saariston rengastien pyöräilijöitä. Satama ja lossit sekä Ahvenanmaan liikenne tuovat hänellekin asiakkaita. Häntä harmittaa ainoastaan se, että ihmisillä on niin kova kiire. 

– He tulevat myöhään ja lähtevät aikaisin. Naawassa on päiväsaikaan niin ihanan rauhallista, linnut laulavat, luonto on aivan mahtavaa. Haluaisin antaa ihmisille sen kokemuksen.

Söderlund sanoo, että Korppoossakin olisi kyllä tekemistä. Hän kaipaa hidasta turismia.

– Naawaa voisi pitää tukikohtana ja pyöräillä sieltä ympäri saarta.

Söderlundin unelma on, että Korppoosta kehittyisi aktiviteettikeskus, jonne kuka vain voisi tulla viikoksi, ja tekemistä löytyisi aina.

– Niin että meillä olisi muutakin kuin Saariston rengastie.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Kaisu Puranen