16.7.2016 klo 13:00
Tiedote

Sunnuntaikorvauksen leikkaus on tervetullut ehdotus

​Kokoomuksen eduskuntaryhmä esitti 14.7., että laista poistetaan säädös sunnuntaityön kaksinkertaisesta korvauksesta ja että korvaus sovittaisiin jatkossa työehtosopimuksissa tai työpaikoilla. – Ehdotus on tervetullut. Se on syytä toteuttaa mahdollisimman pian, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoi Kuivaniemen pitäjämarkkinoilla lauantaina.

Sunnuntaista on tullut monelle kansalaiselle tavanomainen asiointipäivä ja sen vuoksi monelle yritykselle normaali työpäivä. Joillekin työntekijöille se on myös mieleinen työpäivä – muutenkin kuin tuplakorvauksen vuoksi.

– Sunnuntaityön tuplakorvaus tekee sunnuntaipäivistä monelle yrittäjälle taloudellisesti raskaita ja usein kannattamattomia. Moni yritys esimerkiksi ravintola-alalla ei voi olla auki taloudellisista syistä sunnuntaisin suurten kulujen vuoksi, vaikka tahtoa siihen olisi, Pentikäinen sanoi.

Pentikäinen sanoi, että sunnuntaityön tuplakorvauksen poistaminen lisäisi työllisyyttä, kun se mahdollistaisi yhä useamman yrityksen toiminnan läpi viikon.

– Vaikutus voi olla tuntuva.

Pentikäinen korostaa, että tuplakorvauksen poistamisen ei tarvitse merkitä sitä, että sunnuntaityön hinta on sama kuin arkityön.

– On luontevaa, että asia sovitaan työpaikoilla tai työehtosopimuksissa. Sunnuntaikorvaus on mitä sopivin asia paikalliseen sopimiseen. Monelle sunnuntai on tärkeä pyhäpäivä, jolloin levätään. Olkoon niin jatkossakin. Päivän pyhyyttä ei voi kuitenkaan mitata euroina.

Pentikäinen harmitteli, että ay-liikkeen lisäksi myös muiden hallituspuolueiden edustajat torjuivat kokoomuksen ehdotuksen.

– Valitettavasti liian moni työmarkkinoita uudistava ja työllisyyttä lisäävä ehdotus saa saman kohtelun. Siksi joutuu kysymään, onko hallitus tosissaan alentamassa työttömyyttä. Työttömyys ei laske puhumalla vaan tekemällä rohkeita uudistuksia, jotka kannustavat yrittäjiä työllistämään ja investoimaan.

Suomessa on lähes puoli miljoonaa laajan työttömyyden piirissä.

– Se on suuri inhimillinen tragedia. Se synkistää monen kodin elämää ja lapsen varttumista. Suuri määrä tietotaitoa jää hyödyntämättä. Suomen hyvinvointimalli ei kestä, jos työttömyytemme ei laske. On vahvojen tekojen aika.

Lisätietoja:
toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen, Suomen Yrittäjät, p. 040 504 1944, mikael.pentikainen@yrittajat.fi