17.1.2020 klo 12:52
Uutinen

Onko kunnallinen yritys kunnollinen yritys?

Kaikki, jotka minut tuntevat tietävät, että olen hyvin vapaamielinen ihminen. Annan mielelläni kaikkien kukkien kukkia. Erilaisuus on rikkaus ja luo uusia mahdollisuuksia. Myös yritysmaailmassa.

Viimeaikainen kehitys kunnallisessa omistuksessa olevien yritysten osalta on kuitenkin saanut ihokarvani pystyyn. Ovatko kunnalliset yritykset kunnollisia yrityksiä? Mikä on niiden tarkoitus? Kuuluuko kunnan toimia aktiivisesti yritysympäristössä vai pitäisikö sen kuitenkin keskittyä kunnallisiin velvoitteisiinsa, joita lait ja määräykset ohjaavat?

Mitä hyötyä kunnalle on siitä, että se perustaa jonkin alan yrityksen, jolle keskittää kaikki tilauksensa kyseiseltä alalta? Miten käy muiden pienten ja keskisuurten yritysten, jotka kunnassa toimivat?

Paljon kysymyksiä, joihin on mielestäni vain yksi vastaus.

Kuntien tulisi pysyä omassa roolissaan, etenkin tässä haastavassa tilanteessa, jossa kuntien maksutulo heikkenee, ja tarjota mahdollisuuksia kunnan alueella toimiville yrityksille kehittää toimintaansa ja kilpailla keskenään. Näin luodaan uutta yritystoimintaa, joka tuo verotuloja, luo työllisyyttä, uusia yrittämisen mahdollisuuksia ja kilpailu pitää toiminnan laadukkaana sekä hinnat kurissa.

Kuntien omien velvoitteiden hoitaminen ei ole helppoa ja se vaikeutuu koko ajan.

Samoin tiedetään, että harvoin yhden toimijan tekemä ja tilaama tuote tai palvelu pysyy tasalaatuisena pitkään. Uhkana on monopolisoituminen, joka johtaa pitkällä aikavälillä tehottomuuteen ja kustannusten kasvuun. Kilpailluille markkinoille perustetut kunnalliset yhtiöt voivat joutua turvautumaan myös emokunnan taloudelliseen apuun. Suunnitelmatalouden aika on ohi ja kaikki tietävät miten siinä kävi.

Suomea ja sen kuntia pitävät vireessä aktiiviset PK-yritykset, jotka yrittäjäriskillä luovat uutta liiketoimintaa, kilpailevat rehdisti keskenään ja työllistävät sekä tuovat kunnille verotuloja.

Kunnallinen yritys ei ole kunnollinen yritys, vaan pyrkimys blokata terveet PK-yritykset pois kunnan tarvitsemien ostopalveluiden tuottamisesta.

Arto Kallio
Turun Yrittäjien puheenjohtaja

Julkaistu alun perin Kaupunkilehti Turkulaisessa 15.1.2020