17.12.2020 klo 11:14
Uutinen

Polvijärven Vuoden Yritys 2020: Ukonhattu on asukkailleen hoitopaikka ja oma koti

Polvijärven vuoden yrittäjät Merja Helkamäki ja Jenni Määttänen ovat työntekijöitä muun henkilökunnan joukossa.

Tämän vuoden Polvijärven vuoden yritykseksi valittu Hoitokoti Ukonhattu on laajentamassa toimintaansa kotisairaanhoitoon ja kotiin annettaviin palveluihin.

Yrittäjien toive on, että laajempi toiminta päästäisiin aloittamaan tämän vuoden lopussa ja ensi vuoden alkupuolella. Tulevaisuuden visiona yrittäjillä on myös laajentaa tehostetun palveluasumisen toimintaa.

Vuonna 2007 perustettu yritys toimi alun perin perhehoitokotina Merja Helkamäen ja Tarmo Maarasen aloittamana. Maaranen joutui kuitenkin luopumaan pian yrityksen perustamisen jälkeen vakavan sairauden takia.

Vuodesta 2015 Helkamäki pyöritti Ukonhattua yksin ennen tänä vuonna yritystoveriksi löytyneen pitkäaikaisen vastaavan sairaanhoitajan Jenni Määttäsen mukaan lähtöä.

Yritys oli aluksi kahdeksanpaikkainen pieni hoitokoti, mutta vuosina 2012–2013 tiloihin tehtiin laajennus, jolloin asukaspaikkoja tuli yhteensä 18. Nyt Hoitokoti Ukonhattu tuottaa tehostettua palveluasumista mielenterveys- ja päihdekuntoutujille. Helkamäen ja Määttäsen yhteinen ideologia on, ettei asukkaita ylilääkitä ja läsnä arjessa ovat niin kodinomaisuus, kuntoutuksellisuus ja virikkeellisyys.

– Asukkaat ovat todella moniongelmaisia eivätkä tule tänne omasta tahdostaan. Tämä on heille koti; jos asukkaalla on nälkä tai hän haluaa kahvia, hänelle annetaan niitä juuri silloin, eikä vain tiettyyn aikaan, kuten laitoksessa. Ja täällä ollaan hamaan tappiin asti, yksi on ollut Ukonhatun historian alusta, vuodesta 2005, Helkamäki ja Jenni Määttänen kertovat.

Merja Helkamäki kertoo havahtuneensa palkinnon myötä siihen, että johtaa pien- ja keskisuuriin lukeutuvaa yritystä, mikä ei tule mieleen, kun tehdään ”kotityötä” 13 muun työntekijän rinnalla.

– Tämä ei pyöri ilman hyvää henkilökuntaa, fokus on asiakastyössä, Merja Helkamäki ja Jenni Määttänen kiittävät.

Vuoden yritykseksi nimeäminen kohotti yrittäjien mieliä.

– Asiakaskuntamme on mielipiteitä herättävä. Moni ajattelee, ettei se enää tarvitse sitä kaikkea mitä hoitokoti antaa. Siksi tuntuu hyvältä, että arvostetaan.

TEKSTI: Esa Nevalainen
KUVA: Päivi Pynnönen

Katso kaikki paikalliset Vuoden Yritykset 2020 Neuvokkaasta tästä linkistä >