12.10.2019 klo 19:02
Uutinen

Vuoden 2019 palkitut yrittäjät

Rauman Yrittäjät ja Rauman Yrittäjänaiset juhlivat ensimmäistä kertaa yhdessä Syysjuhlassa lauantaina Juhlahovissa. Syysjuhlassa palkitaan Vuoden yritys, Vuoden nuori yrittäjä, Vuoden yksinyrittäjä sekä Vuoden yrittäjänainen. Rauman Yrittäjät-säätiö valitsee Vuoden yrityksen, Rauman Yrittäjät ry Vuoden nuoren yrittäjän sekä Vuoden yksinyrittäjän ja Rauman Yrittäjänaiset ry Vuoden yrittäjänaisen.

VUODEN YRITYS 2019: LEIMET OY

Rauman Yrittäjät -säätiö on myöntänyt Leimet O:lle Rauman Vuoden Yritys 2019 -palkinnon. Tänä vuonna valinta tehtiin tuotantoalan yrityksistä. Säätiön hallintoneuvoston valinta perustuu seuraaviin seikkoihin: Yrityksen työllistämiseen, liikevaihdon kasvuun ja yrityksen taloudelliseen tilanteeseen.

Paalutarvikkeita jo vuodesta 1964

Leimet Oy on lappilainen perheyritys. Kyläseppä Eino Leino aloitti kesällä 1964 betonipaalun teräksisten paalukenkien valmistuksen. Ensimmäinen toimitus ja lasku kirjattiin elokuulle 1964. Seuraava sukupolvi, Erkki Leino taas vei yrityksen vientimarkkinoille jo vuonna 1971. Yrityksen johdossa on jo kolmas sukupolvi, Eino Leinon pojanpoika Antti Leino, joka astui yrityksen puikkoihin vuonna 2013.

Leimet Oy muodostaa yhdessä tytäryhtiö Joleikon Oy:n kanssa konsernin, joka työllistää n. 50 henkilöä. Konserni jalostaa vuositasolla terästä n. 8.000 tonnia. Leimet -paalutarvikkeita viedään tänäkin vuonna 13 eri maahan. 2010 luvulla vientiä on yhteensä ollut 20:een eri maahan. Yhtiöllä on jälleenmyyjät USA:ssa, Väli- ja Etelä-Amerikassa, Venäjällä sekä muutamissa itäisen Euroopan maissa. Muille markkinoille myynti hoidetaan suorana vientinä. Kotimaassa Leimetillä on asiakkaina pitkän linjan osaajia sekä betoni- että teräsputkipaalutuksen alalla.

– Tuotekehitystä teemme alan johtavien toimijoiden kanssa niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Leimet-paalutarvikkeet valetaan betonipaaluihin. Betonipaaluperustus on globaalisti käytetty syväperustamisen menetelmä perustettaessa vaativia kohteita, kuten logistiikkakeskuksia, stadioneita sekä erilaisia korkeita rakennuksia. Myös erilaiset infraratkaisut, kuten sillat, rautatiet ja moottoritiet on pehmeillä mailla rakennettu kantavien betonipaalujen varaan, kertoo Antti Leino.

Leimet Oy:n liikevaihto vuonna 2018 oli 11 MEUR. Tänä vuonna yhtiö kirjannee n. 12 MEUR:n liikevaihdon.

Leimet-tuotteet tunnetaan aina Meksikoa ja Australiaa myöten

– Leimetissä tehtiin mielestäni todella kauaskantoinen päätös vuonna 1971, jolloin yritys teki ensimmäisen vientikauppansa ruotsalaisen Stabilator AB:n kanssa levypaalukengistä. 21-vuotias isäni Erkki Leino teki lähes kielitaidottomana ensimmäisen vientimatkansa Ruotsiin. Leimetissä ymmärrettiin syvällisesti jo tuolloin kansainvälisen kaupan merkitys paalutarvikkeiden niche-markkinassa toimivalle pk-yritykselle. Yhtiömme liikevaihdosta tulee tänä päivänä 85 % viennistä, ja tätä osuutta pyritään systemaattisesti nostamaan entisestään. Vuosina 2015-2017 toimitimme Meksikoon betonipaalun jatkoksia yhteensä 3 MEUR arvosta. Syksyllä 2015 meihin otettiin yhteyttä Australiasta. Tehty työ tuotti syksyllä 2017 tulosta, kun solmimme yhteistyösopimuksen australialaisen toimijan kanssa. Tänä vuonna tämä toimija on yksi suurivolyymisimmista asiakkaistamme.

– Tällä erää teemme lujasti töitä, jotta pääsisimme kiinni Venäjän perustuspaalumarkkinoihin. Leimet -paalujatkoksia on tarkoitus testata Moskovassa vielä tänä syksynä, jotta niille saadaan paikallisten hyväksyntälaitosten hyväksyntä, kertoo yhtiön toimitusjohtaja, pääomistaja Antti Leino. Itäisessä naapurimaassa on valtava potentiaali näille tuotteille

Rakennusteollisuudessa seurataan suhdanteita

Leimet elää tällä erää vuoden 2017 huippusuhdanteen jälkeen koittaneessa laskusuhdanteessa.

– Koska toimialamme on erittäin syklinen, pyrimme maantieteellisellä hajautuksella pienentämään suhdannevaihteluita ja täten pienentämään riippuvuuttamme pohjoismaisista paalutarvikemarkkinoista. Tuotteemme ovat paikoin erittäin kireän hintakilpailun kohteena ja uskomme, että mm. markkina-aluetta laajentamalla voimme vastata kilpailuun. Laajentunut markkina-alue tuo mukanaan monia aivan uusia haasteita, mutta se samalla kasvattaa yrityksen organisaatiota kohti prosessimaisempaa toimintaa sekä ammattimaisempaa riskienhallintaa.

Palkitseminen kannustaa ja motivoi jatkamaan

– Nyt saamamme Vuoden yritys palkinto antaa puhtia arkiseen liiketoiminnan kehittämiseen. Konservatiivisella alalla toimiva Leimet kohtaa todella rajua kilpailua etenkin teknisesti kehittyneellä euroalueella, jossa myös kasvu on vaisumpaa ja tätä kautta laskusuhdanteessa hintapaine on kova valmistamiamme tuotteita kohtaan. Silti olen varma, että lujalla työnteolla ja omaa toimintaa kriittisesti tarkastelemalla ja kehittämällä voimme jatkossakin valmistaa paalutarvikkeita Rauman Lapissa.

Toimitusjohtaja Antti Leino antaa suuren kiitoksen koko konsernin henkilökunnalle.

– Yritys koostuu ennen kaikkea ihmisistä, joita minulla yrittäjänä on ympärilläni joukkueessani. Ilman työhönsä sitoutuneita osaajia en jaksaisi tehdä tätä työtä päivääkään. Tämä palkinto on ennen kaikkea tunnustus heille kaikille, jotka joka päiväisellä toiminnallaan mahdollistavat sen, että maailma voi perustaa tukevasti Leimet-paalutarvikkeille!

VUODEN NUORI YRITTÄJÄ 2019: SAKU VÄTTI

Rauman Yrittäjät ry:n hallitus on valinnut vuoden nuoreksi yrittäjäksi Saku Vätin. Saku Vätti on aloittanut yrittäjän uransa K-Market Lapinpadasta. Tällä hetkellä Vätin yrityksellä on lisäksi K-Supermarket Eurajoella. Saku Vätti on esimerkillään nostanut yrittäjähenkeä ja näyttänyt, että omalla innostuneella tekemisellä voi vaikuttaa ympäristöönsä.

Saku Vätti aloitti keväällä 2015 kauppiasuransa Rauman Lapissa. Rohkeasti Saku on kehittänyt kyläkaupan toimintaa yhdessä vaimonsa Tii-Mari Vätin kanssa.

– Aloitin yrittäjänä, koska halusin päästä tekemään näköistäni ruokakauppaa ja toteuttaa rohkeasti villejäkin ideoita. Yrittäjyys on antanut minulle isolla kauhalla henkistä kasvua, kuten taitoa erottaa mikä asia on stressaamisen arvoista, mikä taas ei. Yrittäjyyden myötä olen päässyt myös seuraamaan aitiopaikalta monen aloittelevan yrittäjän taivalta kohti menestystä, kertoo Saku Vätti.

Viisi kauppaa oli liikaa

Innostus vei vuonna 2018 yrittäjäparin yhteensä viiden eri kaupan pyörittämiseen Satakunnassa ja Varsinais-Suomen puolella.

– Olen aina tehnyt päätöksiä, isojakin, fiiliksen perusteella. Olen luottanut omaan tekemiseen. Jos hommat ei ole heti lähtenyt luistamaan, olen repinyt itsestäni kaikki mehut irti ja päässyt siten maaliin. Näin on menty 33 vuotta.

Viiden yksikön yhtäaikainen pyörittäminen vei pariskunnan jaksamisen äärirajoille ja herätti karsimaan toimintaa sekä keskittymään oleelliseen.

– Jokainen päivä on erilainen, välillä onnistutaan ja välillä menee metsään. Kun enemmän onnistuu, jaksaa hyvällä fiiliksellä huonojenkin päivien yli. Asiakkailta tulee myös tsemppiä, joka buustaa hoitamaan hommat vieläkin paremmin. Kun kaupan ovet sulkeutuvat ja kodin ovi avautuu, on vastassa perhe, joka tukee minua 100% tilanteessa kuin tilanteessa. Toimimme vaimoni Tiitun kanssa kauppiaspariskuntana, joten toisen ajatuksenjuoksua on helppo lukea niin töissä kuin kotonakin. Vapaa-ajan merkitystä ei voi myöskään korostaa liikaa. Tiivis työtahti tasapainottuu perheen yhteisellä vapaa-ajalla sekä harrastuksilla.

Yrittäjyyden arvostus on kasvanut

Saku Vätti arvostaa yrittäjyyttä ja sen mukanaan tuomia kokemuksia.

– Yrittäjyyden merkitys sekä arvostus yrittäjyyttä kohtaan kasvaa koko ajan. Oman uran puolesta toivon, että saan olla terve ja tehdä rakastamaani hommaa vielä pitkään. Olen valmis tekemään parhaani joka ikinen päivä.

Vätin perheessä tieto palkitsemisesta Vuoden nuoreksi yrittäjäksi otettiin ilolla vastaan.

– Palkinto merkitsee meille paljon, ei pelkästään meille kauppiaille vaan myös koko henkilökunnalle. Ilman huippuosaavaa henkilökuntaa ei olisi meitäkään. Tämä on tiimipeliä, tämä kaupan pito. On ollut hieno aloittaa yrittäjänura juuri Rauman Lapissa. Vastaanotto on ollut lämmintä ja meillä on koko kylässä hyvä tekemisen meininki.

Tämän vuoden yritysjärjestelyjen jälkeen Saku Vätin yritys on nyt nimeltään TSV Food oy. Yritys on sekä Rauman että Eurajoen yrittäjien jäsen.

VUODEN YKSINYRITTÄJÄ 2019: TEUVO SALMINEN

Rauman Yrittäjät ry:n hallitus on päättänyt palkita ensimmäistä kertaa myös vuoden yksinyrittäjän. Tämä palkitseminen myönnetään pitkäjänteisesti ja menestyksekkäästi toimivalle taiteilijalle Teuvo Salmiselle.

Teuvo Salminen on monilahjakkuus, jolta onnistuvat niin maalaukset, piirustukset, graafinen suunnittelu, kuin valokuvateoksetkin. Erityisen tunnettu Salminen on jalometallituotteiden suunnittelustaan sekä karikatyyritöistään. Salminen on pitänyt lukuisia taidenäyttelyitä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.

Raumalla syntynyt ja myöhemmin Heinolassa opettajaksi opiskellut Teuvo Salminen aloitti yritystoimintansa 1986. Opettajan työt saivat jäädä, kun Kultakeskukselle tehdyt tilaustyöt veivät suuren osan Salmisen ajasta.

– Yritykseni Taide-Artturi suunnitteli mm. liikelahjoja ja mitaleja. Tuohon aikaan niitä tilattiin runsaasti. Suunnittelin mm. Eino Leino ja Paavo Nurmi -mitalit. Samaan aikaan elettiin myös kuvataidebuumia ja sekä maalaukseni että grafiikan työni tekivät hyvin kauppansa. 1980-luvun lopussa kivijalkayrityksen yhteen perustin myös oman taidegallerian, muistelee Teuvo Salminen.

Karikatyyrit suosittuja yhä edelleen

1990-luvun alkupuolella koettelivat lama sekä Virossa kokeiluksi jäänyt taidegalleriayritys. Karikatyyritöiden tilaukset kasvoivat räjähdysmäisesti, kun Salminen aloitti 1998 Helsingin Sanomien pääkirjoituskarikatyyrien piirtäjänä. Vuonna 2007 Teuvo Salminen siirtyi piirtämään pääkirjoituskarikatyyrejä Satakunnan Kansaan, joita teki aina vuoteen 2014 asti.

– Muutimme Raumalle 2000 -luvun alussa ja perustin tänne heti yrityksen, Julkkis-Gallerian. Toiminnassa päätin keskittyä omiin taidetuotteisiin, karikatyyreihin ja maisemakuvakalentereihin. Ensimmäinen Kaunis Rauma -kalenterini ilmestyi vuonna 2001. Karikatyyrejä olen piirtänyt jo yli 5000 kpl:tta.

Rauman Yrittäjät tilasi Salmiselta yrittäjän päivänä 5.9.2019 julkistetun yrittäjätyyppi-piirroshahmon, joka nimikilpailussa sai nimekseen Oiva Yrittäjähenki. Yrittäjälle ja taiteilijalle tilaustyön teko oli mielenkiintoinen projekti.

– Halusin luoda positiivisen hahmon, josta tulee hyvä mieli. Yrittäjätyyppi on pullonhenki, joka voi henkimaailman tapaan toteuttaa toiveen, jos toisenkin, kuvailee työtä Teuvo.

Tunnustus yllätti

Ensimmäistä kertaa myönnettävän Vuoden Yksinyrittäjä -tunnustuksen osuminen omalle kohdalle tuli Salmiselle yllätyksenä.

– Mahtava yllätys! Tämä on todella positiivista. Ikään kuin kiitos Raumalla tehdystä työstä ja antaa innostusta eteenpäin! Aion jatkaa piirtämistä niin kauan kun käsi ei ”tutaja” ja leuka ei ”väpäjä.

VUODEN YRITTÄJÄNAINEN 2019: IRENE LEHTI

Rauman Yrittäjänaiset ry:n hallitus on valinnut vuoden yrittäjänaiseksi Värirauma oy:n omistajan Irene Lehden. Yhdistys halusi huomioida tunnustuksellaan yrittäjän, jonka yrityksellä on takanaan pitkä historia ja joka on tunnettu paikkakunnalla. Rakennusala ei myöskään ole kaikkien tyypillisin naisyrittäjälle, jonka vuoksi tunnustus oli hieno myöntää juuri Irene Lehdelle.

Irene Lehden isä perusti maalausliikkeen 1966 ja sen kylkeen Värirauma-myymälän 1969.

– Olin 6 vuotias kun tämä liike perustettiin meidän kodin yhteyteen. Olen kasvanut yrittäjäperheessä, maalien tuoksussa. Kokopäiväisesti jäin töihin Väriraumaan peruskoulun jälkeen vuonna 1980. Välivuodeksi ajateltu työskentely onkin venynyt liki neljäksikymmeneksi vuodeksi, nauraa Irene Lehti.

Irene on tehnyt Väriraumassa lähes kaikkia mahdollisia työtehtäviä.

– Työmailla kävin siivoamassa ja saumaamassa kaakeleita. Toimin autokuskina ja varastomiehenä. Liikkeessä olen tehnyt toimisto- ja myyntitöitä. Työ on opettanut ja myös pakottanut oppimaan koko ajan uutta. Se on tehnyt tästä mielenkiintoisen.

Värirauma muutti uusiin tiloihin 1990-luvulla, jolloin Suomea ravisteli lama. Vaikutukset rakentamisessa ja remontoimisessa näkyivät heti myös yrityksen toiminnassa.

– Se oli rankkaa aikaa. Taloudellisesti käytiin syvissä vesissä, mutta siitä sitten selvittiin. 90-luvun puolivälissä jäivät meiltä pois viimeiset mattomiehet ja päätimme keskittyä vain tähän kivijalkaliikkeeseen.

Nainen pärjää myös rakennusalalla

Irene Lehti on toiminut yrittäjänä ja omistajana vuodesta 2012, jolloin veli jäi pois yrityksen toiminnasta. Työntekijät ympärillä ovat olleet pitkään samoja ja Irene antaakin ison kiitoksen yrityksen henkilökunnalle.

– Nainen rakennusalalla on vielä välillä joillekin kummastus. Ehkä meiltä naisilta kysytään enemmän sisustukseen liittyviä asioita ja miehiltä taas teknisempiä asioita. Meillä Väriraumassa on enemmän naisia töissä kuin miehiä ja henkilökunnan välinen yhteistyö on se, mikä on varmasti yksi menestyksemme salaisuus. Autamme, neuvomme ja otamme selvää asioista, jotta asiakas ei jää pulaan. Jatkuvasti on opeteltava uutta, kun säännökset ja tarvikkeet muuttuvat.

Yrittäjänaisten myöntämä tunnustus lämmittää Irenen mieltä.

– Kyllä se hienolta tuntuu, arvostan tätä todella paljon. Tykkään työstäni todella paljon. Asiakkaat ovat oikea henkireikä tässä työssä.