11.5.2018 klo 00:04
Lausunto

Lausuntopyyntö hallituksen esitysluonnoksesta huoneistotietojärjestelmää koskevaksi lainsäädännöksi

Maa- ja metsätalousministeriö

Esitysluonnoksessa ehdotetaan perustettavaksi uusi sähköinen tietojärjestelmä, jota kutsutaan huoneistotietojärjestelmäksi. Sen ensimmäisenä toteuttavaa osaa, asunto-osakeyhtiön ja keskinäisen kiinteistöosakeyhtiönosakkeeseen kohdistuvan oikeuden ja rajoituksen kirjaamista tai merkitsemistä palvelevaa rekisteriä kutsuttaisiin osakehuoneistorekisteriksi.

Lausunnolla oleva esitysluonnos ei ole vielä lainsäädäntötyöryhmän mietintö, vaan tarkoituksena on, että lainsäädäntötyöryhmä jatkaa esitysluonnoksen käsittelyä lausuntokierroksen jälkeen.

Ministeriö pyytää Suomen Yrittäjien lausuntoa esitysluonnoksesta.

Suomen Yrittäjät kannattaa esitystä

Suomen Yrittäjät kannattaa valtakunnalliseen omistajarekisteriin siirtymistä ja paperisista osakekirjoista luopumista. Sähköisen tietojärjestelmän luominen on perusteltua monestakin syystä. Esitetty huoneistotietojärjestelmä tehostaisi asunto-osakkeiden kaupankäyntiä nopeuttamalla markkinointia ja myynnissä tarvittavien tietojen saatavuutta. Kiinteistönvälityksen toimialan lisäksi uudistuksesta koituisi hyötyjä myös isännöintiyrityksille. Esimerkiksi oikeus suorittaa kaupparekisteri-ilmoitusmaksu jälkikäteen laskulla mahdollistaa sen, että isännöintiyritykset voivat jatkossa hyödyntää kaupparekisterin sähköistä asiointipalvelua.

Pidämme jatkovalmistelun kannalta tärkeänä, että myös pienemmillä kiinteistönvälitysliikkeillä on tosiasiallinen ja oikeasuhtainen mahdollisuus käyttää huoneistotietojärjestelmää. Järjestelmän käytöstä aiheutuvien maksujen tulee olla suoriteperusteista ja suhteessa siihen, miten paljon palvelua käytetään. Suurempien toimijoiden volyymikäyttöä ei tule maksattaa pienemmillä toimijoilla.

Esityksen mukaan huoneistotietojärjestelmän käyttö edellyttää teknistä käyttöyhteyttä, jonka myöntää maanmittauslaitos hakemuksesta. Pidämme tärkeänä, että maanmittauslaitoksen ylläpitämään sähköiseen asiointipalveluun tulee olla pääsy kaikilla niillä yrityksillä, jotka hoitavat taloyhtiön tai osakkeenomistajan toimeksiantoja. Alan tehokas kilpailu ja toimeksiantojen hoitaminen edellyttää, että käyttöyhteys on kaiken kokoisten yritysten saatavilla.

Suomen Yrittäjät

Janne Makkula Tiina Toivonen
työmarkkinajohtaja lainsäädäntöasioiden päällikkö