15.8.2018 klo 12:27
Lausunto

Luonnos hallituksen esitykseksi vesiliikennelaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Liikenne- ja viestintäministeriö

Liikenne- ja viestintäministeriö pyytää Suomen Yrittäjien näkemyksiä luonnoksesta hallituksen esitykseksi vesiliikennelain ja eräiden siihen liittyvien lakien muutoksista. Suomen Yrittäjät kiittää mahdollisuudesta lausua asiassa.

Suomen Yrittäjien näkemys esityksestä

Uuden vesiliikennelain säätämiseen tähtäävä ehdotus pyrkii ajantasaistamaan vesiliikenteen sääntelyä sekä selkeyttämään viranomaisten rooleja ja tehtäviä. Tavoitteena on myös automaation mahdollistaminen sekä vesiliikenteen turvallisuuden ja vastuullisen veneilyn lisääminen. Myös sääntelyn sujuvoittaminen on yksi uudistuksen keskeinen tavoite. Uudistuksella luovuttaisiin muun muassa vuokraveneitä koskevista katsastus- ja varustevaatimuksista. Miehittämättömiä vuokrattuja veneitä koskisi yleinen huviveneitä ja niiden käyttöä koskeva sääntely. Myös miehitetyn vuokravenetoiminnan pätevyysvaatimuksia kevennettäisiin.

Suomen Yrittäjät kannattaa ehdotusta sääntelyn keventämisestä vuokravenetoiminnassa. Esitetyt hallinnollisen ja sääntelytaakan keventämisehdotukset helpottaisivat veneiden vuokraustoimintaa ja tukisivat jakamistalouden liiketoimintamallien kehitystä. Ehdotus edistäisi näin ollen myös Perustuslain mukaista elinkeinovapauden toteutumista. Suomen Yrittäjät pitää kiitettävänä myös esityksen tavoitteita yleisen sääntelytaakan keventämisestä.

Suomen Yrittäjät

Mira-Maria Kontkanen Janne Makkula
Asiantuntija Työmarkkinajohtaja