Työnantajan muistilista
Hienoa, että yrityksesi on kasvamassa! Kun palkkaat yritykseesi lisää työntekijöitä, myös työnantajan velvollisuudet lisääntyvät. Lue millaisia velvollisuuksia sinulla työnantajana on, kun palkkaat ensimmäisen työntekijän, tai kun työntekijöitä on 10, 20 tai 30.
Muistilista työnantajan velvollisuuksista työhönottotilanteessa:
- Työnantajan lakisääteiset vakuutukset: 1) työeläkevakuutusmaksu, 2) työtapaturma- ja ammattitautivakuutusmaksu, 3) työttömyysvakuutusmaksu sekä 4) työnantajan sairausvakuutusmaksu ja vakuutetun (työntekijän) sairausvakuutusmaksu
- Työturvallisuus ja työsuojelu
- Työterveyshuolto
- Lakisääteisten maksujen lisäksi tulee usein maksettavaksi työehtosopimuksiin perustuva työntekijäin ryhmähenkivakuutusmaksu. Lue lisää: Eläketurvakeskus – sosiaalivakuutusmaksut Suomessa
Huomioi myös nämä:
- Luvanvaraiset työt ja muut poikkeuslupaa vaativat tilanteet. Joidenkin töiden tekemiseen tarvitaan lupa tai niiden tekemisestä pitää ilmoittaa työsuojeluviranomaisille. Työsuojeluviranomaiset myös valvovat työsuojelun toteutumista.
- Pakollinen esillä pidettävä lainsäädäntö. Lain mukaan työnantajan tulee pitää työpaikalla esillä useita työelämää sääteleviä lakeja. Tarkoitus on varmistaa, että työntekijät voivat halutessaan saada helposti ja yhdestä paikasta kootusti oleellisen työelämän lainsäädännön.
- Työsopimus keikkatyölle? Aivan lyhyimmällekin työsuhteelle on suositeltavaa tehdä kirjallinen työsopimus. Työsopimuksessa määritellään työn kesto ja työssäoloaika. Lue lisää työsopimuksen tekemisestä.
- Työaikakirjanpito. Työnantajana sinun on pidettävä kirjaa jokaisen työntekijäsi tekemistä työtunneista sekä niistä maksetuista korvauksista. Työntekijällä on oikeus saada kirjallinen selvitys itseään koskevista työvuoroluetteloista sekä työaikakirjanpidosta.
- Tulorekisteri ja ennakonpidätyksen toimittaminen. Työnantajat ilmoittavat palkkatiedot yhteen keskitettyyn tulorekisteriin eri viranomaisten tarpeita varten. Lisäksi palkasta tulee toimittaa ennakonpidätys, joka tilitetään Verohallinnolle.
- Työnantajaksi rekisteröityminen. Työnantajaa pidetään verotuksessa joko satunnaisena tai säännöllisenä työnantajana. Säännöllisenä työnantajana toimivan yrityksen pitää aina ilmoittautua työnantajarekisteriin. Yrityksen rekisteröintiasema vaikuttaa sen ilmoittamisvastuisiin.