13.4.2018 klo 20:21
Uutinen

Hangon Yrittäjät B2B-matkalla Haapsalussa

– Oli mielenkiintoista kuulla, miten sesongit vaikuttavat kaupungin palveluihin ja tarjontaan. Paljon vähemmän muuten kuin meillä, sillä kylpylät houkuttelevat väkeä ympäri vuoden ja Tallinnasta ajellaan viikonloppuisin päiväseltäänkin shoppailemaan, ulkoilemaan ja syömään hyvin. Lauantait vietetään perheen kanssa nauttien – meillä Suomessa lauantai taas on siivouspäivä. Ehkä tässä voisi tarkistaa itse kukin omaa asennettaan, Hangon Yrittäjien puheenjohtaja Nana Hyry naurahtaa.

Varsinaiset yritysvierailut näyttivät, että Haapsalusta löytyy monipuolista ja innovatiivista yrittäjyyttä. Esimerkiksi Nurme Vabrik valmistaa korkealaatuisia Gore-Tex-vaatteita ruotsalaisille huippubrändeille, Lade OU/Marinepool puolestaan älykkäitä meripelastusliivejä niin kuluttajille, armeijalle kuin pelastuslaitoksille ja Haapsalu Uksetehas räätälöityjä ikkunoita, ovia ja liukuovia. Lisäksi hankolaiset yrittäjät pääsivät tutustumaan Haapsalun tunnetuimpiin tuotteisiin: terveyskylpylöihin. Ryhmä vieraili sekä FraMare Thalasso Spassa että Laine Spassa, joista ensimmäisen omistaa muuten Haapsalun kaupunginjohtaja Urmas Sukles. Ryhmän naispuoliset jäsenet suunnittelivatkin jo uutta vierailua, jossa pääpaino olisi terveyshoidoissa ja pitsiostoksissa – Haapsalu on nimittäin tunnettu ohuesta mohairlangasta tehdyistä pitsihuiveista.

Haasteita riittää kuitenkin yrittämisessä Suomenlahden eteläpuolellakin.

– Vaikka työvoimakustannukset ovat alhaisempia kuin meillä, Marinepoolkin teettää jo vaatimattomammat ompelutyöt Ukrainassa. Ompelijoiden keski-ikä nousee koko ajan ja nuoria on vaikea houkutella yksitoikkoiseen työhön. Toisaalta valtio auttaa työvoiman saannissa ja kouluttamisessa – esim. Nurme Vabrikissa on jatkuvasti useita työttömiä kahden kuukauden koulutusjaksolla ja osa jatkaa sen jälkeen tuettuna palkkasuhteessa. Myös työsuojeluvaatimukset ovat paljon kevyemmät kuin meillä, Nana Hyry tiivistää yritysvierailujen antia.

Kuvateksti:
Haapsalun Piispanlinna on historiallisen parannustyön keskellä. Kuvassa vasemmalta: Minna Merikallio, Anne Poutiainen, Esa Aarnio, Elina Nyberg, Eeva Finnberg, Henna Ström, Martina Sundqvist, Juhani Hyry, Nana Hyry, Ville Ekroos, Andres Huul (Haapsalu), Marja Friman, Viking Friman, Denis Strandell, Linda Poutiainen, Tarmo Sander, Eeva Alanen ja Keijo Alanen.