Etsi

Koulutus

15-vuotiaiden kokeiluyritys lähti lentoon – kestokasseista tuli nuorille menestyskonsepti

– Mitään varsinaisia vastoinkäymisiä ei ole ollut, kertoo EkoPlastic Finlandin Eemi Vaherlehto nuorten yrittäjien kokemuksia.

Joskus pakko on loistava motivaattori. Tuusulassa Hyrylän koulukeskuksen ysiluokkalaisten yrittäjyyskurssilla täytyy keksiä idea yritykselle, jota pyörittää vuoden. Kuusi ysiluokkalaista poikaa lähtivät kehittämään yritysideaansa kestokassien ympärille, kun Jaakko Rämö muisti naapurikunnan muoviton Kerava -kampanjan. Kaverukset voisivat myydä kestokasseja alueen yrittäjille. 

Sopiva muovipulloista ja kierrätysmuovista valmistettu RPet-kestokassi löytyi Hollannista.

Ekoplastic Finland NY -yritys on lähtenyt käyntiin hienosti, sillä asiakkaiksi on lähtenyt Keravan Citymarket, Neste K-Linnatuuli, Ali-Keravan Neste, Kuljetusliike R. Stenvall ja Tuusulan kunta.

– Otimme yhteyttä hollantilaiseen toimittajaan ja he innostuivat heti. Otimme yhteyttä paikallisiin yrityksiin ja hekin innostuivat, kertoo mediasuhteista vastaava markkinointipäällikkö Eemi Vaherlehto

– Mitään varsinaisia vastoinkäymisiä ei ole ollut. Me saimme hyvät pohjamateriaalit ja opettajalta neuvoja, mitä pitää tehdä, Vaherlehto kertoo.

Mediakin on kiinnostunut yrityksen menestyksestä, sillä juttuja on julkaistu Keski-Uusimaassa, Apu-lehdessä ja Iltalehdessä.

Nuoret yrittäjät ovat jakaneet vastuuta keskenään tasaisesti. Vaherlehdon lisäksi ryhmään kuuluu idean keksinyt toimitusjohtaja Jaakko Rämö, talousjohtaja Eero Jauhiainen, asiantuntija Leevi Virtanen, erityisesti sosiaalisesta mediasta huolehtiva viestintävastaava Niilo Archer ja myyntipäällikkö Jussi Simola.

Nuori Yrittäjyys ry:n Vuosi Yrittäjänä -ohjelmassa toimivat oikealla rahalla ja oikeilla asiakkailla. Nuoret yrittäjät käyvät läpi kaikki vaiheet yrityksen perustamisesta lopettamiseen.

Nuorten perustamat yritykset syntyvät elokuussa ja ne pyörivät toukokuuhun saakka. Toukokuussa nykymuotoinenkin Ekoplastic Finland NY täytyy lopettaa ja perustajien täytyy päättää, jatkavatko he toimintaa ohjelman ulkopuolella oikeana yrityksenä. Vaherlehto ei osaa vielä sanoa, mikä yrityksen kohtalo on. Nuori Yrittäjyys -ohjelman puitteissa yrittäjät tähtäävät kuitenkin korkealle. Lukuvuoden lopussa suomalaisten NY-yrittäjien keskuudesta valitaan paras yritys Uskalla Yrittää – finaalissa. EM-kilpailut käydään Ranskassa.

– Tavoitteemme on voittaa Uskalla Yrittää -finaali, Vaherlehto sanoo. Yrittäjyys on nuorille ollut positiivinen kokemus. Kun vastuut yrityksen pyörittämisestä on jaettu tasaisesti, aikaa harrastuksille ja kavereillekin on jäänyt. Vaherlehto harrastaa hiihtoa ja suunnistusta, Rämö ja Virtanen jalkapalloa sekä Jauhiainen, Archer ja Simola jääkiekkoa.

– Ainakin Jaakko Rämö on kiinnostunut yrittäjyydestä aikuisenakin. Me muut emme vielä osaa sanoa, Vaherlehto kertoo.

Valitse liikeidea, jonka eteen haluat tehdä paljon töitä

Nuoret yrittäjät ovat saaneet hyviä kokemuksia yrittäjänä toimimisesta, eikä se ole ajatuksena mahdoton aikuisenakaan. 

Mikä on parasta yrittäjyydessä? Yrittäjyydessä on parasta se että saa itse kokea tulokset jotka omalla työllä saa aikaan, ja että pääsee tekemään töitä hyvässä tiimissä, jossa kaikilla on kivaa.

Mitä vinkkejä antaisitte muille nuorille yrittäjille? Valitkaa sellainen liikeidea, jonka eteen aidosti haluatte tehdä töitä, jotta nautitte siitä. Tehkää paljon töitä yrityksen eteen.

Ketä ovat esikuvianne yrittäjinä? Jaakolla esikuvia yrittäjyydessä ovat omat vanhemmat, sillä Jaakon äiti toimii kauppiaana. Meillä muilla ja kaikilla yhteisesti yrittäjyyden esikuvia ovat olleet suuret suomalaiset yritykset ja erityisesti heidän perustajansa.

 

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi