Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yrittäjyys

Pakkanen sulki rinteet UkkoHallan hiihtokeskuksessa – Laskettelun rinnalla oltava muuta toimintaa

Kova pakkanen on rankkaa laitteille ja laskettelijoille. Tammikuu ei ole vielä sesonkiaikaa.

Kova pakkanen kurittaa talviurheilukeskuksia. Hyrynsalmella Kainuussa sijaitsevassa Ukkohallan hiihtokeskuksessa jouduttiin sulkemaan laskettelurinteet torstaina 24. tammikuuta, sillä pakkasmittari huiteli 25 asteessa. Mäkeen ei ollut asiaa.

– Pakkaspäivät voivat tuntua liiketoiminnassa, mutta tammikuu on rauhallista aikaa. Tavallisesti on aika kylmää, eivätkä arkipäivät ole sesonkipäiviä. Ihmiset osaavat varustautua, jos ovat varanneet viikonloppumatkan, yrittäjä Kimmo Kyhälä sanoo.

Rinteet joudutaan kovalla pakkasella sulkemaan, koska pakkanen on rankkaa laitteille, jotka pyörivät sähkömoottoreilla ja tarvitsevat öljyä. Laitteet, kuten hiihtohissit, ovat kovilla pakkasella alttiimpia rikkoutumaan, mikä on myös turvallisuuskysymys. 

Mutta eipä rinteissä välttämättä näyt laskijoita yli 20 asteen pakkasessa muutenkaan. Tuuli voi tehdä pakkasesta entistä purevamman. Myös kova lumipyry voi sulkea rinteet. 

– Optimaalinen keli olisi tietenkin aurinkoinen talvipäivä ja noin viiden asteen pakkanen, Kyhälä kertoo.

Hiihtokeskus ei voi nojata vain lasketteluun

Onneksi hissejä ei jouduta yleensä pysäyttämään paria kertaa useammin kaudessa. Ilma voi myös lauhtua nopeasti ja paikalliset lämpötilaerot ovat suuria. Kyhälän mukaan parinkymmenen kilometrin säteellä voi olla jopa 15 asteen eroja riippuen siitä, miten ilmamassa jämähtää. 

– Yritämme sosiaalisessa mediassa tiedottaa aktiivisesti tilanteista, Kyhälä kertoo.

Hiihtohissien seisahtuminen ei voi seisauttaa koko keskuksen toimintaa. Laskettelun merkitys on pienentynyt tai ainakin sen rinnalle on tullut vaihtoehtoja ja valinnanvaraa muille aktiviteeteille. Ukkohallassakin muut palvelut pyörivät normaalisti pakkasesta huolimatta.

– Kova pakkanen näkyy esimerkiksi Spa&Sauna-keskuksen ja keilahallin varauksissa, Kyhälä kertoo.

 

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi