8.3.2019 klo 14:19
Uutinen

Tanja ei pysty jäämään vanhempainvapaalle, vaikka haluaisi: ”Jos olisin jäänyt kotiin, yritykseni olisi kaatunut”

Riihimäellä toimiva kampaamoalan yksinyrittäjä Tanja Mannelin ei pysty pitämään vanhempainvapaata. – Mieheni jäi kotiin, minun oli pakko palata töihin, hän sanoo.

Riihimäellä parturi-kampaamo Sinistä Helmeä pyörittävä yksinyrittäjä Tanja Mannelin ei pitänyt perhevapaata lapsensa syntymän jälkeen.

– Olin äitiyslomalla 7-8 kuukautta, siinä se. En pystynyt jäämään kotiin vanhempainvapaalle. Mies jäi hoitamaan lasta, koska hänen tulonsa ovat suuremmat.

Mannelinin mukaan pidempi aika kotona olisi merkinnyt hyvin todennäköisesti yrityksen kaatumista.

– Minulla ei ole varaa pitää työntekijää, vaikka tarvetta olisi. Tällä hetkellä olen siinä mielessä onnellisessa asemassa, että minulla on yksi osa-aikainen työntekijä, jonka voin kutsua töihin silloin, kun olen itse lomalla.

600 euroa käteen Kelasta

Mannelinin mukaan nykyinen sosiaaliturvajärjestelmä ei ole yrittäjien kohdalla onnistunut.

– Harva yksinyrittäjä pystyy pitämään vapaita. Jos olen pois 2-3 vuotta, menetän kaikki asiakkaani. Sen jälkeen ei ole enää yritystä, johon palata. Tilanne on täysin erilainen palkansaajan kohdalla. Yrittäjän asiakkaat eivät tule tuosta vain takaisin.

Mannelin maksaa YELiä 28 prosenttia bruttotuloistaan. Se on euroiksi muutettuna yli 500 euroa kuukaudessa.

– Kun olin äskettäin kuukauden sairauslomalla, sain käteen Kelasta 600 euroa ja risat. Mielestäni sosiaaliturvamaksuja pitäisi ehdottomasti pienentää, etenkin pienyrittäjiltä.

Jotta Mannelin olisi pystynyt jäämään vanhempainvapaalle, hänen olisi saatava käteen selvästi nykyistä enemmän tuloa.

– Sama määrä kuin mitä saisin palkollisena eli hieman alle 2000 euroa. Se riittäisi asuntolainojen maksuun ja elämiseen.

Yrittäjät vaatii perhevapaiden jaksottamista

Suomen Yrittäjien syksyllä 2016 tekemään Yrittäjän sosiaaliturvakyselyyn vastanneista yrittäjävanhemmista vain noin puolet ilmoitti pitäneensä perhevapaata lapsensa syntymän tai adoption yhteydessä. Yrittäjä-äideistä vapaata oli kyennyt pitämään kuusi kymmenestä ja isistä vajaa puolet.

– Vaikka yrittäjillä on oikeus vanhempainpäivärahoihin, he eivät pysty pitämään perhevapaita. Tämä ei ole tasa-arvoista, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

– Päivärahapäivät pitää voida jakaa useampaan jaksoon ja nykyistä pidemmälle ajanjaksolle, hän jatkaa.

Tällä hetkellä kolmannes suomalaisista yrittäjistä on naisia. Yksi syy naisten aliedustukseen voi olla se, että yrittäjä-äitien on vaikea pitää perhevapaita.

Pentikäinen uskoo että eduskuntavaalien jälkeen valittava uusi hallitus joutuu tarttumaan uudestaan perhevapaauudistukseen, joka törmäsi seinään tällä vaalikaudella.

– Siinä on poliitikoilla erinomainen mahdollisuus edistää tasa-arvoa: perhevapaauudistus on tehtävä niin, että myös yrittäjät pystyvät oikeasti pitämään perhevapaansa.

Kolmannes suomalaisnaisista harkinnut yrittäjyyttä

Tuore EU-tasoinen tutkimustulos kertoo, että taloudellinen epävarmuus (66 %) ja rahoituksen puute (44 %) ovat suurimmat esteet suomalaisnaisten yrittäjyydelle. Kyselyyn vastasi 1 000 suomalaisnaista ja 150 suomalaista yrittäjänaista.

Yrittäjyys on kuitenkin monen suomalaisnaisen haaveissa. Tutkimukseen vastanneista noin joka kolmas harkitsee tai on harkinnut yrittäjyyttä.

– Moni tutkimukseen vastanneista ei ollut kuullut yrittäjyyttä tukevasta EU-rahoituksesta tai ainakaan siitä ei tiedetty juuri mitään. Etenkin nuorille yrittäjille tämä rahoituksen muoto oli melko tuntematon, Euroopan komission Suomen-edustuston vt. päällikkö Maria Blässar sanoo.

Yrittäjänaiset kertoivat tulosten mukaan, että he käyttäisivät EU-rahoitusta yrityksen markkinointiin, viestintään ja mainontaan, koulutukseen sekä erilaisiin palveluihin, kuten tilitoimisto- tai lakipalveluihin.

Teksti ja kuvat: Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi