Etsi

Vaalit

Yrittäjän toive EU-lainsäädäntöön: Direktiivien tulisi toimia mahdollistajana, ei saneluna

RL-Palveluiden toimitusjohtaja Nina Rasolan mukaan ihmisten, tavaroiden ja rahan liikkuvuus on tärkeää. Kokonaisuudessa kaikella on EU:ssa tarkoitus ja merkitys, mutta käytännön toteutuksessa olisi hyvä olla välillä joustavuutta.

Eurovaalit ovat monen yrittäjän kannalta tärkeät, sillä monella toimialalla sääntely ja ohjaus tulee EU-tasolta.

Näin on myös jätehuollon palveluita hoitavan RL-Palveluiden kohdalla. Toimitusjohtaja Nina Rasolan mukaan EU-lainsäädäntö vaikuttaa aivan kaikkeen.

– Jätedirektiivi ja jätelainsäädäntö tulee EU-tasolta. Sieltä tulee myös odotusarvoja ja tavoitteita. Myös kuljettajan ammattipätevyysvaatimukset tulevat EU:sta ja sillä on vaikutusta työvoiman saatavuuteen, Rasola kertoo.

Rasola on myös Suomen Yrittäjien varapuheenjohtaja.

Isossa kuvassa hän pitää EU:ta hyvänä. Ihmisten, tavaroiden ja rahan liikkuvuus on tärkeää. Kokonaisuudessa kaikella on tarkoitus ja merkitys, mutta käytännön toteutuksessa olisi hyvä olla välillä joustavuutta.

– Suomi on mallioppilas ja tarttuu kirjaimellisesti annettuun lainsäädäntöön. Mielestäni sääntöjä pitäisi pystyä soveltamaan, koska esimerkiksi jätehuollon systeemi on Keski-Euroopassa ja Suomessa hyvin erilainen. Keski-Euroopassa se on hyvin kuntavetoista, kun puolessa Suomessa kunnista asiakas ostaa jätehuollon palveluna. Kuntavetoinen sääntely hankaloittaa yrittäjän elämää, Rasola sanoo.

Rasola toivoisi, että direktiivit toimisivat enemmän mahdollistajina kuin saneluna. Euroopasta hän soisi tulevan joustavuutta toteutukseen.

– Suomalaisella mepillä täytyy olla vankka käsitys siitä, millainen yhteiskunta Suomi on. Tämä on pienyrittäjävetoinen ja harvaanasuttu maa. Suomi on hyvin omanlaisensa toimintaympäristö pohjoismaisessakin kontekstissa. Siksikin toteuttamistapoihin toivoisi joustavuutta ja kekseliäisyyttä, Rasola sanoo.

Hän toivoo, että yrittäjät äänestäisivät Eurovaaleissa.

– EU tuo paljon mahdollisuuksia ja on yrittäjälle tärkeä, hän toteaa.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi