Etsi

Emergency banner

Yrittäjyys

Joustamattomuus sunnuntaitöiden järjestelyssä kismittää ravintolayrittäjää: "Pitäisi olla vain yksi tuntipalkka"

Ravintolayrittäjä haluaisi alalle vain yhden tuntipalkan, joka sisältää sunnuntaityöt.

Suomen Yrittäjät tarjoaa hallitukselle budjettiriiheen kuuden kohdan listan keinoista, joilla työllisyyttä voi parantaa. Yksi kokonaisuus keskittyy työlainsäädännön joustavoittamiseen muun muassa paikallista sopimista lisäämällä.

Finngastro Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja Markku Virtanen pitää nykytilannetta huonona ravintolayrittäjän kannalta. Virtanen pyörittää Finngastron kautta kolmea Teerenpeli-ravintolaa franchising-periaatteella.

– Nykytilanne on kaikkea muuta kuin joustava, hän sanoo.

– Ne ravintolat, jotka nyt ovat auki sunnuntaisin, pyritään miehittämään kuukausipalkkaisilla joilla on jo palkassaan sisällä sunnuntaikorvaukset ja tietty määrä ylityökorvauksia.

Käytäntö on Virtasen mukaan ongelmallinen, koska se voi lisätä eriarvoisuutta työpaikoilla.

– Työntekijöiden välinen epätasa-arvo voi lisääntyä, kun osa työntekijöistä ei koskaan pääse tekemään sunnuntaivuoroja, vaikka haluaisikin.

Virtanen on huomannut, että nykyisin etenkin yhä useampi nuori on valmis tekemään töitä sunnuntaisin.

– Taustalla on yhteiskunnan muutos. Nykyisin kaupat ja kauppakeskukset ovat auki jokaisena päivänä. Nuorelle sukupolvelle ei ole enää väliä, milloin vapaapäiviä pidetään. Siinä mielessä sunnuntai on menettänyt merkityksensä.

"Yhä useampi kokeilisi sunnuntaiaukioloa"

Virtasella on runsaasti kokemusta sunnuntaitöiden organisoinnista, sillä hän pyörittää kolmea Teerenpeli-ravintolaa. Niistä jokainen avaa ovensa puolilta päivin ja sulkee joko puoliltaöin tai kahdelta aamuyöllä, myös sunnuntaisin.

– Toiveeni hallitukselle on, että sunnuntaityöt neuvoteltaisiin jatkossa osaksi tuntipalkkaa. Olisi siis vain yksi tuntipalkka joka ei välitä siitä, minä päivänä työ tehdään. Tämä tarkoittaisi työnantajalle todennäköisesti sitä, että perustuntipalkkaa pitäisi hieman nostaa. Siihen minulla ei ole valmista sapluunaa.

Yrittäjä on vakuuttunut siitä, että sunnuntaikorvauksen poistuminen näkyisi ravintoloiden sunnuntaiaukiolojen lisääntymisenä.

– Nyt turistit ovat ihmeissään Helsingissä kun ravintolat ovat sunnuntaisin kiinni. Uskon, että muutoksella tämä ongelma vähenisi.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi