Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Puheenaihe

Sisututkija Emilia Lahti: Sisun tie kulkee sydämen kautta – ”Elämän kauneus on siinä, että uskaltaa yrittää”

Sisututkija Emilia Lahti kehottaa tarkastelemaan menestyksen määritelmää. "Menestys itselleni on sitä, kuinka monta ihmistä pystyn nostamaan siivilleen", hän sanoo.

Valtakunnalliset yrittäjäpäivät saivat lauantaina lempeän aloituksen, kun väitöskirjaansa Sisun konseptista viimeistelevä Emilia Lahti puhui yrittäjille sisusta ja siitä, miten sille täytyy avata tilaa lempeän lähestymisen kautta.

Jo aikaisemmin Lahti kertoi Yrittäjämedioiden haastattelussa siitä, miten sisu vaatii periksiantamattoman puskemisen vastavoimaksi myös pehmeyttä ja herkkyyttä.

Lue lisää Lahden taustasta, Uuden-Seelannin läpi juoksusta ja sisu-käsitteestä.

Asioista puhuminen vapauttaa tilaa 

Lahti kertoo, että ennen yrittäjäpäiville tuloaan vieraillut Etelä-Pohjanmaalla synnyinseudullaan ja tavannut karjalaistaustaisen isänäitinsä Martan. Lahti kysyi mummoltaan neuvoja yrittäjille. Hän sai niitä kaksi: Ei tänne itkemään tultu. Elämää täytyy lähestyä ilosta käsin.

– Toinen ohje oli, että ei saa olla sellainen pallopää, ettei osaa pyytää apua. Tämän pitäisi olla itsestäänselvyys, Lahti kertoo.

Menestyneet ihmiset kiittävät usein ihmisiä, jotka ovat heitä matkan varrella auttaneet. Tätä Lahti todisti myös kirjoittaessaan kirjaa sisusta, johon haastatteli useita ihmisiä.

– Asioiden ääneen puhuminen vapauttaa tilaa käsitellä asioita. Sieltä nousee sydämen rohkeus sekä uskallus tulla esiin sellaisena kuin on. Lausua unelmat ja tarinat ääneen. Täytyy löytää oman sisun tie. Elämän kauneus on siinä, että uskaltaa yrittää, hän sanoo.

Ankara sisu ei ole rakentavaa

Ihminen uskaltaa yrittää ja olla luova, kun hänellä on turvallinen ja luottavainen olo. Jokainen voi omalla käytöksellään ja suhtautumisellaan edistää sellaista ympäristöä niin työyhteisössään kuin perheen ja ystävienkin kesken.

Aina sisu ei ole rakentavaa. Ilman yhteyttä sydämeen ja järkeen se kääntyy epärakentavaksi. Ankarat standardit muille verottaa luottamusta ja vähentää toisten tilaa liikkua.

Lahti muistuttaa, että sisussa ei ole kyse vain siitä, mitä tehdään, vaan myös miten tehdään. Osittain kyse on tekemisestä ja suhteesta toisiin ihmisiin, osittain suhteessa itseen.

– Menestys itselleni on sitä, kuinka monta ihmistä pystyn nostamaan siivilleen. Miten avaan ovia toisille tänään? Sisun tie kulkee sydämen kautta. Voimme luoda puitteet, joissa matkaa on kevyempi kulkea. Sisu on kutsu oman sydämen kehittämiseen, Lahti sanoo.

Arvokkuus tuo ryhtiä

Lahti pyytää yleisöä miettimään omaa suhtautumistaan menestymiseen. Miltä menestys näyttää, jos siinä on mukana arvokkuutta?

– Tekemiseemme tulee hohtoa, kun teemme asioita, jotka ovat itselle tärkeitä. Arvokkuus tuo erilaista ryhtiä. Juostessani Uuden-Seelannin läpi mietin, kun matka on ohi, voinko sanoa, että kunnioitin itseäni, enkä puskenut sitä hinnalla, millä hyvänsä, vaan etenin rakentavalla sisulla.

 

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi