28.10.2019 klo 14:18
Uutinen

Raportti moittii suomalaisten yritysten taantumankestoa: ”Pk-yrityksissä asiat ovat paremmin”

Suomen Yrittäjien pääekonomisti huomauttaa, että amerikkalaisraportin tulokset eivät kerro koko totuutta.

Amerikkalainen konsulttiyhtiö Boston Consulting Group lataa karuja faktoja suomalaisten yritysten varautumiskyvystä tulevaan mahdolliseen taantumaan.

Boston Consultingin tuoreesta raportista käy ilmi, että suomalaisyritykset eivät ole tällä hetkellä riittävän hyvässä kunnossa selvitäkseen taantumasta kunnialla. Kansainvälisessä vertailussa suomalaisyritykset ovat valmistautuneet talouden alamäkeen huonommin kuin verrokkimaissa.

Raportissa analysoitiin kaikkien suomalaisten pörssilistattujen yritysten kokonaistuotto osakkeenomistajilleen viimeisten viiden vuoden ajalta.

– Suomalaisten yritysten viimeisen vuoden luvut olivat jopa 16 prosenttia pienemmät kuin viimeisen viiden vuoden keskiarvo. Tämä tarkoittaa, että mahdolliseen taantumaan lähdettäisiin jo valmiiksi vaikeasta tilanteesta, BCG:n johtaja Otso Ojanen sanoo.

Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen muistuttaa, että raportti ei kerro läheskään koko kuvaa suomalaisesta yrityskentästä.

– Tämä koskee vain listautuneita pörssiyhtiöitä. Sen takia raportista ei voi vetää johtopäätöksiä siitä, miten suomalaiset pk-yritykset ovat valmistuneet taantumaan. Kuten aikaisempina vuosina ollaan nähty, listautumattomat yhtiöt ovat valmistautuneet varsin hyvin tuleviin suhdannekuoppiin, Kuismanen sanoo.

Tästä on hänen mukaansa todisteena esimerkiksi se, että pk-yritykset ovat pystyneet palkkaamaan jatkuvasti lisää työntekijöitä.

”Peruskauraa”

Boston Consultingin mukaan suomalaisissa yrityksissä näkyy merkkejä talouden viilenemisestä.

– On totta, että Suomen taloudessa on merkkejä hiljenevästä talouskehityksestä, mutta mihinkään paniikkiin ei ole syytä. Suurimmassa osassa pk-yrityksistä suhdannetilanteiden vaihtelusta on kokemusta ja suunnitteluhorisontti on riittävän pitkä. On myös syytä muistaa, että pk-yritysten rooli Suomen kansantalouden kehityksessä on erinomaisen tärkeä.

Kuismanen ei yllättynyt BCG:n raportin tuloksista koskien isoja yrityksiä.

– Tämä on sitä peruskauraa, mitä kaikki relevantit ennustelaitokset ovat tuoneet ekonomistien tietoon jo pidemmän aikaa.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi