Etsi

Yksinyrittäjä

Yksinyrittäjä Juha Jylhäsalmi naurattaa työkseen ja tekee hyvää

Kuopiolainen Juha Jylhäsalmi perusti ensimmäisen standup-klubin 15 vuotta sitten. Nyt hän johtaa Suomen suurinta alan tapahtumaa, Komediafestivaalia. Siellä esiintyy kymmeniä suomalaisia standup-koomikkoja Sami Hedbergistä lähtien.

Kuopion Yrittäjät valitsi Juha Jylhäsalmen helmikuussa Vuoden Yksinyrittäjäksi. Kesäkuussa Savon Yrittäjät myönsi hänelle maakunnallisen yksinyrittäjäpalkinnon.  

– Hieno tunnustus. Minähän lähdin puoliväkisin yrittäjäksi, kun olin työttömänä. Perustin toiminimen vuonna 2006, Juha Jylhäsalmi kertoo.

Parilla hänen kaverillaan oli ympäristöalan firmoja ja Jylhäsalmi alkoi tehdä myyntihommia niille. Ympäristöalan koulutusta hänellä ei ollut, mutta myynti- ja markkinointitöitä hän oli tehnyt aiemmin.

Juha Jylhäsalmi perusti vuonna 2004 ensimmäisen stand up -klubin Kuopioon. Vuonna 2007 harrastus alkoi viedä miestä vakavammin, kun hän alkoi pyörittää ravintola Intron komediaklubia säännöllisesti.  

Vuonna 2008 hän järjesti ensimmäisen Komediafestivaalin.

– Se on Suomen suurin pieni tapahtuma. Meillä on 17 klubia ja 40 esiintyjää. Lippuja on myynnissä 4500 kappaletta ja yhdeksänä vuonna liput on myyty loppuun, Jylhäsalmi kertoo.

Eturivin standup-koomikot tulevat mielellään festivaaliin Kuopioon. Festivaali järjestetään lähekkäin olevissa ravintoloissa keskustassa.

Esiintyjäkaartissa ovat olleet muun muassa Sami Hedberg, Ilari Johansson, Niko Kivelä, Jaakko Saariluoma, André Wickström, Ali Jahangiri ja Heli Sutela.

– Nämä ovat sopivan kokoisia standuppeja, ravintolaesitykseen mahtuu 200–300 henkeä, Jylhäsalmi toteaa.

– On minulle ehdotettu Kuopio-halliakin, mutta ainakaan toistaiseksi sellainen ei ole suunnitelmissa. Olen halunnut pitää tämän ravintolafestarina.

Kesän 2019 Komediafestivaali meni hyvin. Festivaalilla on 40 kumppaniyritystä, niihin menee tuhat lippua.

Hyväntekeväisyysklubeja ensi kesänä

Ensi kesän festivaalin yhteyteen on yhteistyökumppaneiden kanssa suunnitteilla hyväntekeväisyysklubeja. Niiden tuotto menee Hope ry:n kautta vähävaraisille ja kriisin kokeneille perheille vaate- ja tavaralahjoituksiin sekä lapsille ja nuorille harrastustukeen ja vapaa-ajan elämyksiin.

Millainen stand up -komiikka uppoaa parhaiten suomalaisiin?

– Kauhean vaikeaa sanoa… Ehkä jos vertaa ulkomaihin, niin kyllä suomalainen tykkää tutusta ja turvallisesta komiikasta. Esimerkiksi USA:ssa stan upissa on enemmän politiikkaa ja se on tylympää, Jylhäsalmi kuvailee.

Komediafestivaali työllistää Juha Jylhäsalmea ympäri vuoden, sen lisäksi hän on muutenkin tekemisissä stand upin kanssa. Hän esimerkiksi järjesti koomikko Niko Kivelälle kiertueen, jossa oli viime heinä-elokuussa esityksiä 13 paikkakunnalla eri puolilla Suomea.

Stand up -hommien lisäksi Jylhäsalmi myy esiintyjiä ja tekee mainosvideoprojekteja, sekä juontokeikkoja.

Onko hän harkinnut stand up -koomikoiden manageriksi ryhtymistä?

– Olen harkinnut, pari esiintyjää on kysynytkin. Eihän sitä koskaan tiedä.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi