28.2.2020 klo 17:00
Uutinen

Huijaussoitot yleistyneet rajusti, rikosvahingot erittäin merkittäviä – Katso tästä poliisin ohjeet, miten toimia

Poliisi ja Traficomin Kyberturvallisuuskeskus varoittavat niin kutsutuista teknisen tuen huijauksista, joissa yleensä kotimaisesta numerosta soittava henkilö yrittää kalastella vastaajan pankkitunnuksia tai muita tietoja.

Tällaisia huijauksia ovat helpdesk-huijaukset tai niin sanotut tech support scamit. Soittaja esittää yleensä soittavansa Microsoftin tai muun vastaavan organisaation teknisestä tuesta.

– Viranomaisten tietoon tulleissa tapauksissa on pyydetty soittajaa asentamaan etäkäyttöohjelma tietokoneelle, vedoten puheluun vastanneen henkilön tietokoneen tietoturvan tai ohjelmiston lisenssiongelmaan. Etäkäyttöohjelman ja pankkitunnusten avulla soittajat ovat pystyneet esimerkiksi siirtämään rahaa uhrin pankkitileiltä tai pääsemään käsiksi uhrin muihin tietoihin. Rikosvahingot voivat olla tällaisissa tapauksissa erittäin merkittäviä, sanoo rikosylikomisario Juha Tompuri Keskusrikospoliisista.

Jos saat teknistä tukea esittävän huijaussoiton, Poliisi neuvoo toimimaan näin:

1. Lopeta puhelu – puhelua lopettaessa ei tarvitse olla kohtelias.

2. Älä anna pankkitunnuksiasi, luottokorttitietojasi, muita henkilötietojasi tai siirrä rahaa mihinkään.

3. Älä asenna mitään pyydettyjä ohjelmia tietokoneellesi.

4. Jos olet myöntynyt soittajan pyyntöihin, ilmoita välittömästi asiasta omaan pankkiisi, sillä nopealla toiminnalla rahan siirto saatetaan pystyä vielä estämään.

5. Tee vasta pankille ilmoittamisen jälkeen rikosilmoitus poliisille.

Teknisen tuen huijaussoittoihin vastaamalla tai niihin takaisin soittamalla ei menetä rahaa, mutta omia pankkitietoja tai muita henkilötietoja ei teknisen tuen esittäjälle tule missään tapauksessa antaa. Pelkästä huijaussoiton vastaanottamisesta tai siihen vastaamisesta ei tarvitse tehdä rikosilmoitusta, vaan ilmoittaa asiasta poliisin Nettivinkin kautta.

Jos saat ulkomaisesta numerosta tulevan puhelun, jota epäilet huijaussoitoksi, toimi näin:

1. Älä soita numeroon takaisin. Puheluun vastaaminen sen sijaan ei aiheuta kuluja.

2. Mikäli soitit numeroon, tarkista puhelinlaskusi ylimääräisten kulujen varalta.

3. Jos epäilet joutuneesi rikoksen uhriksi, tee ilmoitus puhelinoperaattorillesi ja rikosilmoitus poliisille.

toimitus (at) yrittajat.fi