13.1.2021 klo 07:48
Uutinen

Yrittäjä kiittelee kustannustuen toisen kierroksen hakuprosessia: ”Puoli tuntia meni”

Yrittäjän podcastin kevätkauden ensimmäisessä jaksossa yrittäjä kertoo kustannustuen hakuprosessista.

Vuodesta 2017 liikkeenjohdon konsultoinnin alalla toiminut Memor Oy:n yrittäjä Kari Varis toivoo saavansa apua koronakurimukseen kustannustuen toisesta kierroksesta. Varis on vieraana Yrittäjän podcastin kevätkauden aloitusjaksossa.

– Koronan vaikutus yritystoimintaani tuli selville heti viime vuoden maaliskuussa, kun Suomi alkoi mennä kiinni. Se kosketti yritystäni ja samalla myös vaimoni yritystä.

Variksen vaimolla on toiminimiyritys, joka pyörittää tanssikoulua. Molempien yritysten asiakaskunta on pienentynyt koronan seurauksena.

Varis kiittelee hakuprosessin helppoutta.

– Täytyy kyllä nostaa hattua järjestelmän suunnittelijalle. Hakuprosessi on todella helppo ja yksinkertainen. Sen takia ei kannata jättää hakemusta tekemättä.

Hakuprosessin ensimmäisessä vaiheessa Varis neuvoo selvittämään yleiskriteerit.

– Jos oma toimiala ei löydy tukeen oikeutettujen listalta, ei kannata lannistua vaan laittaa hakemus vetämään.

”Koko hommaan meni puoli tuntia”

Eniten aikaa hakemuksen tekemisessä Variksellä meni erilaisten kulujen selvittämiseen.

– Toivottavasti mahdollisimman monella yrittäjällä on käytössään sähköinen kirjanpitojärjestelmä. Sieltä kaikki tiedot löytyvät helposti itsekin, ilman kirjanpitäjän apua.

Hän kuitenkin neuvoo olemaan yhteydessä kirjanpitäjään, jos tiedot eivät löydy omin avuin.

– Kulurakenne pitää selvittää joko etukäteen, jotta jokaisen kuukauden kulut ovat tarkasti tiedossa. Tai sitten tiedot pitää etsiä hakuprosessin aikana.

Yleisimpiä kuluja ovat vuokrat ja erilaiset liittymäkulut sekä olemassa olevat sopimukset, joita ei ole mahdollista keskeyttää.

Variksen mukaan hakuprosessin aikana ei tullut vastaan mitään yllättävää.

– Ensin mietin, miten palkat syötetään mutta järjestelmä ottikin tiedot suoraan tulorekisteristä. Kokonaisuudessaan hommaan meni aikaa noin puoli tuntia. Minkäänlaisia liitetiedostoja ei tarvinnut laittaa mukaan.

Kuuntele lisää Variksen kommentteja Yrittäjän podcastin jaksosta!

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi