23.2.2021 klo 09:13
Uutinen

Alkoholin etämyynti EU:n hampaissa, viinitilan yrittäjä ei tuuleta vielä: ”Melkoista sekamelskaa”

Kuluttajat ovat tilanneet alkoholia Suomeen ulkomaalaisista verkkokaupoista. Laki ei suoraan kiellä etämyyntiä, mutta viranomaiset tulkitsevat lakia toisin. Tämä hämmentää alan yrittäjiä.

Suomi on joutunut EU:n hampaisiin nykyisestä linjauksesta, jonka mukaan alkoholin etämyyntiä ei sallita. EU-komissio on aloittanut Suomea vastaan tutkintamenettelyn, jossa selvitetään, onko Suomi rikkonut EU-lainsäädäntöä. Suomelle on annettu 14. huhtikuuta asti aikaa toimittaa vastaus komission kysymyksiin.

Alalla pitkään toiminut yrittäjä pitää nykyistä lakia sekavana ja vaikeasti tulkittavana.

– On väärä strategia, että ulkomailta käsin voidaan myydä netin kautta alkoholia Suomeen, mutta suomalaiset eivät voi myydä sitä oman verkkokauppansa kautta. Alkoholilaki on tämän etämyynin osalta aikamoista sekamelskaa. Laki on hyvin tulkinnanvarainen, Nordic Premium Beverages Oy:n tuotantopäällikkö Asko Ryynänen kommentoi.

Suomen laki ei kirjaimellisesti kiellä etämyyntiä, mikä ihmetyttää alan yrittäjiä. Ryynäsen mukaan on vähintään erikoista, että etämyyntiä ei kielletä, mutta silti yrittäjiä haastetaan sen perusteella oikeuteen.

– Silloin kun alkoholilakia uudistettiin, etämyyntipykälää ei muutettu, mutta viranomaisten tulkinta muuttui. Alan toimijoiden keskuudessa kaikille on selvää, ettei etämyyntiä ole kielletty. Lainoppineet ovat tästä samaa mieltä. Jos lakiin vedotaan, lain pitäisi olla kaikille sama ja tulkinnan tulisi olla selkeä.

”Aina on lupailtu sallivampaa politiikkaa”

Suomi kaavaili vuonna 2018 etämyynnin kieltoa alkoholilain uudistuksen yhteydessä, mutta jo tuolloin suunnitelmat törmäsivät EU-lainsäädäntöön. Suomi on ollut jo pitkän aikaa ainoa EU-maa, jossa etämyynti halutaan kieltää. Esimerkiksi Ruotsissa etämyynti on ollut sallittua vuosia.

Ryynänen on toiminut alalla 20 vuoden ajan. Hän muistaa, että alkoholipolitiikan uudistukset ovat olleet esillä säännöllisin väliajoin. Hän ei odota vielä ihmeitä, vaikka etämyyntikielto onkin EU:n hampaissa.

– Aina on lupailtu sallivampaa alkoholipolitiikkaa, mutta varsin pieniä ovat olleet muutokset tähän mennessä. En lähtisi vielä tuulettamaan. Katsotaan mitä tapahtuu. On kuitenkin hyvä, että nyt alkoholilain eriskummalliset kiemurat on saatu kansan tietoisuuteen. Kansan tahto on, että etämyynti sallitaan Suomessa. Valtion intressinä on kuitenkin alkoholimonopolin suojeleminen.

Kotimainen panimo- ja tislausala on vaatinut muutoksia tasaisin väliajoin, muun muassa viime vuonna, kun korona alkoi kurittaa yrityksiä. Tuolloin Panimoliitto ajoi poikkeuslupaa, jonka aikana pienpanimot olisivat voineet myydä tuotteitaan etämyyntinä. Ehdotus torpattiin.

Ryynänen näkee, että etämyynti tukisi alan työllistämismahdollisuuksia.

– Meille etämyynti ei luultavasti toisi merkittävää lisämyyntiä. Alkoholilakia pitäisi muuttaa isommalla kädellä niin, että saisimme myydä tislattuja alkoholijuomia omasta myymälästä. Etenkin Valamon viinitilan päässä on sen verran paljon turismia, että myynti suoraan valmistuspaikalta kannattaisi.

”En tunne itseäni rikolliseksi”

Ryynänen on tilannut vuosien ajan verkon kautta alkoholituotteita ulkomailta.

– En tunne itseäni rikolliseksi. Lähinnä kyse on valikoiman laajuudesta. Maailmalta saa mielenkiintoisempaa tavaraa kuin monopolin hyllystä, vaikka Alko onkin petrannut valikoimaansa viskipuolella. Jos haluaa erikoiseriä, ne tilaa mieluummin tuoreeltaan suoraan tuottajilta.

Ulkomailta tilattujen alkoholijuomien kokonaisvolyymi on edelleen varsin marginaalinen verrattuna suomalaisten kokonaiskulutukseen, THL:n mukaan noin 1–2 prosenttia. Ryynänen uskoo, että tästä pienestä osuudesta osa valuisi kotimaisille tuottajille, jos etämyynti olisi sallittua. Viime vuosina eri puolille Suomea on noussut paikallisia tislaamoita ja pienpanimoita.

– Pk-seudulta ei saa mistään itärajan pienpanimoiden tuotteita, Ryynänen huomauttaa.

Kuva: Nordic Premium Beverages Oy

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi