Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yksinyrittäjä

Etsimme jälleen vuoden yksinyrittäjää – Palkinto kruunasi Heidi Hannuksen vuoden

Valtakunnallisia yrittäjäpalkintoehdokkaita saa taas vinkata! Kuka yksinyrittäjä on tehnyt toiminnallaan vaikutuksen tai ansaitsisi työstään tunnustusta? Aikaa ehdottaa palkinnon saajia on 26.3. saakka.

Valtakunnalliset yrittäjäpalkinnot jaetaan jälleen lokakuussa, mutta etsintä palkinnonsaajaksi on jo alkanut. Voit ilmoittaa ehdokkaan kisaan tällä sivustolla!

Vuonna 2020 valtakunnallisen yksinyrittäjäpalkinnon voittanut oulaistelainen pihasuunnittelija Heidi Hannus on otettu palkinnostaan. Se toi piristystä muuten karmeaan vuoteen. Koronan lisäksi Hannus on menettänyt äitinsä ja neljä muuta läheistään syövälle viime vuoden aikana.

– Sain tietää palkinnosta kaksi päivää äidin menehtymisen jälkeen. Äitini on ollut merkittävä tuki yrittäjän polullani, joten olen omistanut palkintoni äidilleni, Hannus kertoo.

Perhe on ollut Hannuksen tärkein liiketoimintasparraaja ja käytännön tuki, sillä osaamista on monenlaista. Tytärkin tarjoaa personal trainerin palveluita kevytyrittäjänä.

– Äiti on auttanut rakentamaan pienoismalleja ja tuonut maalaisjärkeä siihen, miten joku asia saadaan rakennettua. Hän on myös neuvonut raha-asioissa sekä investoinneissa ja kannustanut luottamaan unelmiini. Äidin menettäminen on urani raskain paikka. Isänikin on ollut tukena talousasioissa ja veljeni on auttanut rakenteellisissa asioissa.

– Yrittäjien tuki toisilleen on aina tärkeää. Palkinnot ovat hienoja, mutta tärkeämpää on se, että olemme mukavia ja kannustamme toisiamme. Hyvä tulee aina takaisin jossain muodossa, Hannus sanoo.

Työ opettaa tekijäänsä

Hannuksen yrittäjätarina on tee-se-itse-naisen tarina, sillä Hannus aloitti pihasuunnitelmien tekemisen verokortilla jo 18-vuotiaana. Kesät ja lyhyitä pätkiä hän on tehnyt palkkatöitä kaupassa, puutarhamyymälöissä ja ulosottotoimistossa, mutta yrittäjyys oli selkeä valinta jo nuorena.

– Äitini suku oli taiteellista porukkaa ja toimi pääasiassa rakennusalalla. Yrittäjyyden malli tulee isän puolelta, eli luovuus ja yrittäjyys ovat olleet elämässäni läsnä aina, Hannus sanoo.

Palkkatöistä oli kuitenkin hyötyä. Ulosottotoimistossa Hannus näki, mihin ahdinkoon ihmiset voivat joutua. Aluksi se jarrutti yrityksen perustamista, mutta lopulta toimi opettavaisena esimerkkinä. Puutarhamyymälässä Hannus sai kasvonsa tutuksi paikallisille ja uskalsi lopulta ryhtyä yrittäjäksi ympärivuotisesti 29-vuotiaana.

Se, että Hannuksesta tuli puutarhasuunnittelija, ei ollut itsestään selvää, varsinkaan Hannuksen mummolle, jonka mielestä jälkipolvi oli laiskanpuoleisia rikkaruohonkitkijöitä.

Sittemmin Hannus on pätevöitynyt myös puutarhuriksi. Nykyään hän opiskelee rakennetun ympäristön hortonomiksi ammattikorkeakoulussa.

 – Kuittailin puutarhurin koulutuksestani edesmenneelle mummulle pariin otteeseen hyvässä hengessä, hän naurahtaa.

Hannus kiinnostui jo nuorena kaluste- ja sisustussuunnittelusta, mutta sitä varten olisi pitänyt lähteä kauas Lahteen opiskelemaan. Hannus kävi lähempänä kaikki mahdolliset pihasuunnittelun kurssit, mitä löysi. Lopulta työ on opettanut tekijäänsä, ja nykyään Hannus luennoi itse. Seuraavaksi on tiedossa pihavalaistuksen ja vesiaiheiden suunnittelun kurssit. Hän toimii edelleen toiminimen kautta nimellä piha- ja vihersuunnittelu Villa Garden.

– Minulla oli vuosia sitten työntekijä, mutta se kävi hankalaksi. Nykyään toimin verkostossa muiden yrittäjien kanssa. Teetän esimerkiksi 3D-mallinnukset ja osan kasvisuunnitelmista toisella yrittäjällä. Itse en ehdi tehdä kaikkea, Hannus sanoo.

Korona näkyy kasvuna liikevaihdossa ja tuloksessa moninkertaisena. 

– Ihmisillä on ollut aikaa katsoa, miltä kotona näyttää sekä laittaa kotia ja puutarhaa.

Kansainvälisiä loikkia

Uran alku oli haasteellista. Puutarhasuunnittelijan ammattikunta ei ollut maakunnassa tai muutenkaan tuttu. Toimeksiantoja tuli kuitenkin koko ajan ja nimi tuli tutuksi.

Käänne laajempaan työkenttään tapahtui Helsingin Kevätpuutarha ja mökki -messujen markkinointiyhteistyön ansiosta vuonna 2011. Hannuksen mukaan hän oli ainoa puutarhasuunnittelija messuilla kahden isomman yrityksen kanssa yhteisosastolla, mikä poiki asiakkaita ympäri Suomen ja ensimmäisen ulkomailta Virosta.

Kansainvälinen loikka tapahtui, kun Hannus opiskeli yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnon. Koulutuksen kautta oli mahdollisuus päästä yritysvaihtoon Saksaan tutustumaan toisen yrityksen toimintatapoihin. Hannus nautti joka hetkestä.

– Oli arvokasta ja opettavaista nähdä, miten toiset yrittäjät toimivat. Olen sittemmin ottanut yhteyttä kansainvälisiin yrittäjiin, kun olen työskennellyt Virossa, Puolassa, Venäjällä ja Italiassa. Olen tehnyt juttuja alan lehtiin ja sitä kautta päässyt tutustumaan siihen, miten kollegat suunnittelevat ja tekevät työtään, Hannus kertoo.

Hannuksen kansainväliset saavutukset ovat vaikuttavia. Hän on osallistunut Venäjällä useampaan kertaan showpuutarhakilpailuihin ja voitti vuonna 2019 hopeaa sekä pronssia. Kilpailut ja osallistuminen kansainvälisiin paneeleihin alan trendeistä ovat suunnitelmissa jatkossakin.   

– Kansainväliset kilpailut ja asiakkaat ovat opettaneet kärsivällisyyttä, sillä hommat eivät aina toimi niin luvatusti kuin Suomessa. Ekologisuus on Suomessa tärkeä arvo, joissain muissa maissa ei niinkään. Ranskassa jouduimme miettimään tuulenvoimakkuuksia ja sitä, ettei painava rakennelmamme vajoa hienoon rantahiekkaan.

Hannuksella on myös ulkomaankaupan managerin koulutus. Hän on yhdessä toisen yrittäjän kanssa kehittänyt liiketoimintaa nimellä Artlandia Meos N’ Hannus, joka välittää ja valmistuttaa puutarhan arvotaidetta ja kalusteita.

– Toive ja tarve tälle on kasvanut sekä konsultoinnille siitä, mikä sopii omaan puutarhaan. Toiminta etenee hitaasti, mutta varmasti. Kaikelle on aikansa.


Villa Garden -yrityksen puutarhasuunnittelija Heidi Hannus, 47

Perhe: Tytär ja avopuoliso

Harrastukset: Luontoretkeily, kuntoilu, Lions Club ja Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien hallitus

Mitä seuraavaksi: ”Yritän lisätä vapaa-ajan ja kansainvälisten suunnitelmien määrää”

 

Toinen Vuoden yksinyrittäjäpalkittu vuonna 2020 oli Marika Konga. Hänestä voit lukea esimerkiksi tästä jutusta.

 

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi

Kuva Jenna Lindelä