Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yrittäjyys

Lohen kalastuskielto Tenojoessa toi ison takaiskun matkailuyrittäjälle: ”Toivon, että edes osa tulisi silti”

Aurora Holidays -matkailuyrityksen omistaja Tiina Salonen kertoo masentuneensa kuullessaan uutisen, että lohenkalastus kielletään Tenojoessa kalastuskaudella 2021. Utsjoella sijaitsevan yrityksen kesäasiakkaista 95 prosenttia on lohenkalastajia.

Suomen ja Norjan viranomaiset ovat päätyneet neuvottelutulokseen, joka kieltää lohenkalastuksen Tenojoessa tänä vuonna. Määräys on tarkoitus saada voimaan toukokuun alusta alkaen. Lohen pyynnin väliaikainen kielto koskisi sekä vapakalastusta että kiinteitä pyydyksiä.

Maa- ja metsätalousministeriön tiedotteen mukaan peruste poikkeukselliselle rajoitukselle on Tenon lohikantojen nopeasti heikentynyt tila. Lohikantojen elpyminen ei ole edennyt odotetusti nykyisillä määräyksillä, ja väliaikaista kieltoa tarvitaan, koska kalastus verottaisi lohikantoja liikaa ja hidastaisi niiden elpymistä merkittävästi.

”Tämä on joku universumin testi, paljonko pää kestää”

Yrittäjä Tiina Salonen sanoo ymmärtävänsä lohensuojelulliset syyt, mutta pitää päätöstä pari kuukautta ennen kesäsesongin alkua erittäin hankalana.

− Olemme myyneet mökeistämme melkein kaikki kalastuskaudeksi, ja asiakkaista 95 prosenttia on lohenkalastajia. Fiilikset eivät ole kovin korkealla. Tämä on joku universumin testi, paljonko pää kestää, Tiina Salonen harmittelee.

Kalastuskieltoa oli ennakoitu, mutta Salonen oli toivonut, ettei se tulisi voimaan ainakaan näin lyhyellä varoitusajalla.

− Olemme olleet onnellisia, kun täysin tyhjän talven jälkeen kesän varaustilanne oli hyvä. Nyt pelkään, että se kääntyy täysin päinvastaiseksi. Tätä takaiskua ei oltaisi toivottu, kun alla on jo puolitoista vuotta koronan piiskaamana.

Aurora Holidays on pieni perheyritys, joka on erikoistunut luonto-, ulkoilu- ja revontulilomien järjestämiseen. Salonen omistaa sen yhdessä puolisonsa Mika Länsmanin kanssa. Yritys on työllistänyt talvisesonkina yleensä neljä-viisi henkeä, kesällä pari-kolme.

− Hoidamme itse mökkien siivoukset, pyykkäykset, vuokraamisen, kuljetukset, ohjelmapalveluita sekä tällä hetkellä myös ravintolan keittiön ja salin.

Salonen kertoo, että yrityksessä on ollut menossa mittava investointi ravintolaan ja majoitustiloihin. Ravintola avattiin juuri ennen koronakriisiä.

− Alan meilata asiakkaille ja tarjota lohenkalastuksen sijaan muuta ohjelmaa. Toivon, että edes osa tulisi silti.

Muiden kalojen pyynti jatkuu ja Tenolle esitetään tätä varten uuden tyyppistä vapakalastuslupaa. ”Harrilupa” mahdollistaa kevyillä perhokalastusvälineillä esim. harjuksen pyynnin. Ennen lohen nousuvaellusta sallittu muun kalan verkkopyyntimahdollisuus säilytetään, ja myös elokuulle sallitaan rajoitettu verkkopyynti Inarinjoella. Lisäksi Tenolla voi jatkossakin pyytää meritaimenta. 

Kalastuskausi alkaa 10. kesäkuuta ja kestää elokuun 10. päivään.

− Viikossa saa kalastaa kuutena päivänä, yksi vuorokausi on aina ollut ns. rauhoitusvuorokausi. Kalastusta rajoitettiin muutama vuosi sitten jo kovasti, lupamyynti siirtyi nettiin ja meni tosi hankalaksi ja se jo aiheutti ongelmia. Viime kesänä sen sääntömuunnoksen jälkeen oltiin palattu jo melkein normaaliin ja nyt tuli tämä, Salonen kertoo.

 

Tiina Rantakoski

tiina.rantakoski (at) yrittajat.fi

Kuvat: Rayann Elzein Photography