13.12.2017 klo 10:19
Uutinen

Vuoden yrittäjä -palkinto panimolle

Panimomestari Jani Vilpas uskoo panimon selviävän mistä vain

Uudenkaupungin Sanomat, Niko Vahtera

Vakka-Suomen Panimon seinät notkuvat erilaisista palkinnoista ja kunniakirjoista. Kultaa, hopeaa, pronssia, vuoden olut ja niin edelleen.

Vuonna 2007 perustetun panimon yrittäjä Jani Vilpas joutuu tekemään lisää tilaa palkintokaappiin, sillä nyt hän on myös Uudenkaupungin vuoden yrittäjä.

– Olemme tehneet määrätietoisesti töitä ja menestyttykin kohtalaisesti. Nyt se palkittiin näin, hienolta tuntuu, panimomestari Vilpas kommentoi.

– Joku väitti, että olemme autotehtaan jälkeen toiseksi tunnetuin uusikaupunkilainen tuote. En sitten tiedä pitääkö paikkaansa.

Vakka-Suomen panimon nykyinen tarina alkoi vuonna 2007. Tuolloin Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalla työskennellyt Vilpas aisti artesaanioluiden suosion kasvavan.

Kasvu onkin ollut hurjaa varsinkin 2010-luvulla, jonka aikana Suomeen on perustettu noin 50 pienpanimoa. Yhteensä panimoita on 90, ja Vilpas uskoo, että tämänhetkinen lukumäärä on huipussaan.

Ensimmäiset viisi vuotta Vilpas teki ympäripyöreää päivää, eikä jälkimmäiset viisi vuottakaan helppoja ole olleet. Hän ei peruisi päätöstään yrittäjäksi ryhtymisestä, mutta miettisi sitä ehkä hiukan kauemmin.

– Enimmäkseen tämä on pitänyt sisällään hyviä juttuja.

Eduskunnassa pohditaan uutta alkoholilakia, joka myllertäisi alaa. Vilpas näkee laissa hyviä ja huonoja puolia.

– Suurimpana uhkana näen sen alkoholirajan nostamisen kaupoissa. Se vapauttaa tuontia Euroopasta, ja sieltä tulee halpaa ja hyvää olutta.

Nykyinen ehdotus laista toisi marketteihin 5,5-prosenttisia tuotteita. Lonkeroiden myynnin suhteen Vilpas näkee hyötyä omalle panimolleen, koska he voisivat myydä ginistä valmistettuja lonkeroita, kun nykyään kaupan lonkerot pitää valmistaa käymisteitse.

Mutta juuri tarjonnan lisääntyminen saattaa muodostua ongelmaksi, ja Vilpas pelkää, että pienpanimoiden määrä saattaa tippua Suomessa.

– Uskon, että jos laki menee tällaisena läpi, alkaa pudotuspelit. Ongelma on siinä, että tarjonta lisääntyy, mutta hyllytila ei.

Pienpanimoille uusi alkoholilaki tuo hyötyjä, mutta isommat kotimaiset panimot häviävät, Vilpas sanoo.

– Pahoin pelkään, että suurin voittaja on tuontioluet.

Lakiehdotus pitää sisällään myös kohdan, jonka mukaan alle 500 000 litraa vuodessa valmistavat panimot saisivat myydä vahvoja tuotteitaan suoraan panimolta. Vakka-Suomen Panimo tuottaa tänä vuonna juuri mainitun rajan verran, mutta tuotanto on kasvamassa.

Vilpas kritisoi rajaa keinotekoiseksi ja lisää byrokratiaa luovaksi.

Ennen haastattelua Vilpas keskusteli tulevan vuoden budjetista talouspäällikön kanssa. Luvut näyttävät hyviltä. Mennyt vuosi on vahvasti plussamerkkinen, joka tarkoittaa uusia investointeja.

– Kesällä tulee kolme uutta käymistankkia ja etikettikone. Vuodenvaihteen jälkeen meillä aloittaa myös kaksi uutta työntekijää, kertoo Vilpas.

Nykyään panimo työllistää seitsemän henkilöä. Yhteistyötä tehdään viereisen Kalaset Oy:n kanssa, josta tulee ruuhka-aikaan heille apua ja toisinpäin. Panimon työntekijät käyvät myös lounaalla Kalasetin ruokalassa.

Vilpas pitää tällaista paikallisten yritysten välistä yhteistyötä tärkeänä ja kannattavana. Hän haluaakin kiittää Kalaset Oy:ta kuin myös kaupunkia, joka rakennutti nykyisen panimorakennuksen vuonna 2014.

Panimoala saattaa uuden alkoholilain myötä kokea myllerryksiä, mutta Vilpas uskoo oman yrityksensä tulevaisuuteen. Vakka-Suomen Panimon vahvuudet ovat laadukkaiden tuotteiden maine ja joustavuus.

– Laitteemme ovat suhteellisen pieniä, mutta tehokkaat, koska tuotanto on pitkälti automatisoitua. Teemme asiakkailla paljon yksilöllisiäkin tuotteita pienissä erissä.

Suomen kansantalous näyttää myös hyvältä. Vuonna 2008 alkanut lama vaikuttaa olevan ohitse.

– Laman alkuvuosina joku panimovierailija sanoi viisaasti, että tästä lamasta kun selviätte, niin selviätte mistä vain. Kansantalous tarpoi samassa suossa viime kesään asti, nyt näyttää paremmalta, muistelee Vilpas.

– Me siis ilmeisesti selvittiin.​