YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

11.10.2011 klo 11:22
Tiedote

EK:n palkkatarjous liian korkea

Keskitetyn mallin sijasta hajautettuun

Elinkeinoelämän keskusliiton palkkatarjous kahdelle vuodelle 4,3 % on tässä tilanteessa liian korkea. Taloustilanne on niin haasteellinen, että valtiosihteeri Raimo Sailaksen esitys palkankorotuksista pidättäytymisestä olisi työllisyyden kannalta paras ratkaisu, Suomen Yrittäjien hallituksen työvaliokunta toteaa kannanotossaan.

Palkanmaksuvara on olemattoman pieni senkin johdosta, että vaikka tuottavuus on viime aikoina parantunut, ollaan tuottavuudessa edelleenkin alle vuoden 2008 tason, minkä lisäksi yritysten toimintakustannukset ovat nousseet. Palkankorotuksista pidättyminen yleisellä tasolla tai matala korotuslinja ei tietenkään estä tätä suurempia korotuksia yritystasolla, jos jollakin yrityksellä on siihen varaa.

Keskitetystä tulopöydästä puuttuvat lisäksi kaikki sellaiset työelämän rakennemuutosasiat, joita Suomen kilpailukyky ja työllisyyden parantaminen edellyttäisi. Myös keskusjärjestöjen tulisi tukea työehtosopimuksiin otettavien ns. avaamislausekkeiden käyttöä, jotka antaisivat mahdollisuuksia paikallisesti sopien poiketa työehtosopimusten määräyksistä. Tämän kaltaisia lausekkeita on mm. Teknologiateollisuuden työehtosopimuksessa, mutta niitä kaivattaisiin lisää ja soveltamiseltaan laaja-alaisempina. Neuvottelupöydässä ei ole myöskään yhtään työllistämistä helpottavaa ja työnantajan velvoitteita kohtuullistavaa asiaa. Näitä kaivattaisiin erityisesti heikommassa työmarkkina-asemassa olevien työllistymiseksi.

Neuvottelupöydässä on sitä vastoin joukko ns. työelämän laatukysymyksiä, jotka perinteisesti ovat pitkällä aikavälillä lisänneet työnantajan kustannuksia ja sitä kautta helpottamisen sijasta vaikeuttaneet työllistämistä.

Koko neuvotteluprosessi antaa väärän kuvan siitä suunnasta, johon Suomen työmarkkinoilla pitäisi kulkea: Keskitetyn mallin sijasta pitäisi liikkua hajautetumpaan suuntaan. Tämän johdosta Suomen Yrittäjät ei ole aktiivisesti pyrkinyt mukaan keskusteluosapuoleksi. Neuvotteluosapuolet ja pääministeri olisivat kuitenkin tehneet viisaasti, jos nyt ulkopuolella oleva yli puolta työnantajayrityksistä edustava 50 000 työnantajan joukko olisi kutsuttu mukaan keskusteluihin siitä, mihin suuntaan työmarkkinoita olisi kehitettävä. Neuvotteluissa on jälleen kerran paha edustavuusvaje, joka heikentää mahdollisesti syntyvän ratkaisun oikeutusta ja uskottavuutta, Suomen Yrittäjien hallituksen työvaliokunta toteaa.

Lisätietoja

Suomen Yrittäjät, puheenjohtaja Mikko Simolinna p. 050 572 0449
toimitusjohtaja Jussi Järventaus p. 050 336 0015