YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

13.11.2005 klo 11:27
Tiedote

Järventaus: Työllisyysasteen nostaminen vaatii työmarkkinarakenteiden uudistamista – jyrkkä ei yt-lain ulottamiselle pienyrityksiin

Työllisyysasteen riittävä kasvu ja Suomen selviytyminen globaalissa kilpailussa ei ole mahdollista ilman työmarkkinarakenteiden oleellista muutosta, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus sanoi Savon Yrittäjien maakunnallisessa juhlassa lauantaina Keiteleellä.

– Nykyinen työehtosopimusjärjestelmä on tämän ajan haasteisiin nähden liian jäykkä. Pk-yritykset ovat pystyneet huolehtimaan maan työllisyydestä hyvin, mutta jatkossa tämä ei ole mahdollista ilman työmarkkinarakenteiden muutoksia.

Työntekijöille ja työnantajille tulisi antaa nykyistä oleellisesti laajempi mahdollisuus sopia keskenään parhaista käytännöistä työtehtävien hoitamiseksi sekä palkkauksen ja työaikojen organisoimiseksi, Järventaus vaati.

– Työehtosopimukset olisivat ns. perälautana, mikä tarkoittaisi, että ne muodostavat paikallisten työehtojen sisällön, elleivät osapuolet keskenään halua sopia toisenlaisista menettelyistä. Niille, joilla on sopimushalua ja kykyä, olisi annettava laaja toisin sopimisen mahdollisuus. Jos esim. työntekijät haluaisivat pitäytyä työehtosopimuksessa, sitä noudatettaisiin.

Valitettavasti nyt näyttää kuitenkin siltä, että pienyritysten työllistämismahdollisuuksille on nousemassa uusia uhkia. Ajankohtaisiin irtisanomisuutisiin viitaten palkansaajajärjestöt ovat vaatimassa yhteistoimintalain ulottamista pieniin, kymmenen henkilöä työllistäviin yrityksiin saakka.

Vaatimus on työllisyyden kannalta selkeästi haitallinen. Torjumme vaatimuksen jyrkästi, Järventaus sanoi.

Myönteinen työllisyyskehitys on ollut pitkälti pienten ja keskisuurten yritysten varassa. Irtisanomisia koskevat uutiset eivät ole koskeneet pieniä yrityksiä. Ne ovat, myös hitaamman talouskasvun aikoina, pystyneet koko ajan lisäämään työvoimaansa. Olisi todella nurinkurista palkita tästä suorituksesta lisäämällä työllistämiskynnystä nostavia velvoitteita. Lain laajentamiselle pienyrityksiin ei ole mitään käytäntöön perustuvaa tarvetta.

Jos työllisyyttä halutaan edistää tarve on aivan toisensuuntaiselle lainsäädäntökehitykselle kuin palkansaajajärjestöt esittävät. Yksilöperusteista irtisanomissuojaa koskevat säännökset ovat niin tiukat, että ne selvästi jarruttavat työllistämistä. Osaksi tästä syystä vuokratyömarkkinat ovat Suomessa kasvaneet voimakkaasti. Lainsäädäntöbyrokratian kasvattamisen sijasta olisikin voitava käydä avointa keskustelua siitä, missä määrin mutkikkaita säännöksiä voitaisiin keventää ja näin parantaa työllisyyttä.

Lisätietoja: Suomen Yrittäjät, toimitusjohtaja Jussi Järventaus, p. 050 336 0015

OnLine uutiset
toimitus@suomen.yrittajat.fi
Puhelin (09) 2292 2952, Raija-Liisa Konkola