YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

15.7.2014 klo 17:00
Tiedote

Kysely: Kunnanjohtajien mielestä kunnan työntekijä ei voi olla kunnanhallituksen jäsen

Kunnan työntekijän paikka ei ole saman kunnan kunnanhallituksessa. Tätä mieltä ovat kunnan- ja kaupunginjohtajat sekä yrittäjät. Asia käy ilmi Suomen Yrittäjien tekemästä kyselystä.

Kunnan työntekijän paikka ei ole saman kunnan kunnanhallituksessa. Tätä mieltä ovat kunnan- ja kaupunginjohtajat sekä yrittäjät. Asia käy ilmi Suomen Yrittäjien tekemästä kyselystä.

Suomen Yrittäjät kysyi kunnan- ja kaupunginjohtajilta, saako kunnan työntekijä toimia saman kunnan kunnanhallituksen jäsenenä tai lautakunnan puheenjohtajana. 64 prosenttia kyselyyn vastanneista kunnanjohtajista vastasi, että ei saa.

Samaa kysyttiin myös yrittäjiltä. Yrittäjävastaajat olivat kuntajohtajien kanssa samoilla linjoilla, sillä 70 prosenttia yrittäjävastaajista kieltäisi kunnan työntekijöiltä osallistumisen kunnanhallituksen työskentelyyn ja lautakuntien johtamisen.

Suomen Yrittäjät kysyi asiaa Elinkeinopoliittinen mittaristo -kyselyn yhteydessä keväällä. Kyselyyn vastasi 131 kunnan- ja kaupunginjohtajaa ja yli 4300 yrittäjää.

Kaksoisrooli purettava

Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtajan Anssi Kujalan mukaan kyselyn tulokset kertovat siitä, että työnjako, johtaminen ja vastuu kunnissa kaipaavat selkeyttämistä.

– Yksi kunnanhallituksen tehtävistä on vastata kunnan henkilöstöpolitiikasta, joten kaksoisroolien purkaminen on perusteltua, Kujala sanoo.

Kunnan päättäjänä kunnan työntekijä on päättämässä omaan työ- tai virkasuhteeseen liittyvistä asioista.

– Silloin on luonnollinen vaara siitä, että päätöksentekijän oma etu ajaa yleisien edun ohi.

Kujalan mukaan kaksoisrooli on hankalaa myös siksi, että se estää palvelutuotannon uudistamisen, kun kunnissa työskentelevät luottamushenkilöt tarkastelevat asiaa liiaksi omien intressiryhmien näkökulmasta.

– Palveluitten käyttäjien näkökulma kärsii. Tämä on entistä huolestuttavampaa, kun sosiaali- ja terveyspalveluita uudistetaan.

Hän kommentoi asiaa Satakunnan Yrittäjien Jazzmatineassa SuomiAreena-tapahtumassa Porissa tiistaina.

Aiheeseen otetaan kantaa myös valmistelussa olevassa kuntalaissa, joka tulee eduskuntakäsittelyyn syksyllä. Lakiesityksessä ehdotetaan tiukennuksia nykyiseen lainsäädäntöön niin, että kunnan työntekijä ei enää voisi toimia kunnanhallituksessa siinä kunnassa, jossa on töissä. Uudistuksen tarkoitus on turvata kuntien hallinnon uskottavuus ja toimivuus.

– Luottamushenkilöiden tulee tehdä päätökset kaikkien kuntalaisten parhaaksi. On hyvä turvata se, ettei luottamushenkilöillä ole liian voimakkaita muita intressejä valvottavanaan, Kujala kommentoi lakiesitystä.

Yrittäjien osallistumista kunnanhallituksen toimintaan rajoitetaan jo

Kujala muistuttaa, että kuntalain mukaan henkilö, joka on johtotehtävissä sellaisessa yrityksessä, jolle kunnanhallituksessa tavanomaisesti käsiteltävät asiat voivat tuottaa hyötyä tai vahinkoa, ei voi toimia kunnanhallituksessa

– Näin se kuuluu ollakin, Kujala toteaa.

Näin kysyttiin

Suomen Yrittäjät toteutti keväällä 2014 Elinkeinopoliittinen mittaristo -kyselyn, johon vastasi 4356 yrittäjää eri puolilta Suomea. Kyselyn raportti julkaistiin 24.4.2014. Se on luettavissa osoitteessa http://www.yrittajat.fi/fi-FI/elinkeinopolitiikan_mittaristo2014/.

Osana kyselyä yrittäjiltä kysyttiin näkemyksiä kunnan työntekijöiden jäsenyydestä kunnanhallituksessa ja paikasta lautakunnan puheenjohtajana.

Vertailutietoa yrittäjien näkemyksille haettiin kysymällä samat kysymykset kunnan- ja kaupunginjohtajilta. Manner-Suomen 304 kunnan- ja kaupunginjohtajasta kyselyyn vastasi 131.