YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

27.9.2013 klo 09:34
Tiedote

Myös pienyritysten kasvumahdollisuudet hyödynnettävä veroratkaisuissa

Suomen Yrittäjät muistuttaa pienimpien yritysten huomioimista hallituksen yrittäjäpolitiikassa. Suomen Yrittäjät esittää siksi elinkeinonharjoittajien ja henkilöyhtiöiden verotukseen yrittäjävähennystä.

Budjettiriihessä sovitut yritysverotusta koskevat muutokset keventävät vain osakeyhtiöiden verotusta. Noin puolet maamme pienistä yrityksistä on kuitenkin elinkeinonharjoittajia ja henkilöyhtiöitä, joihin ei sovelleta yhteisöveroa. Kun vain yhteisöveroa on laskettu ja pääomaveroa korotettu, nämä pienyritykset jäävät sivuun kannustavasta verokehityksestä.

– Talouskasvun kannalta on erittäin tärkeää, että hallitus huomioi tasapuolisesti eri yrittäjyyden muotoja ja ottaa huomioon näkyvästi myös pienimmät yritykset, johtaja Anna Lundén Suomen Yrittäjistä sanoo.

Siksi Suomen Yrittäjät esittää uutta yrittäjävähennystä. Se olisi viisi prosenttia yritystulosta. Muutos maksaisi valtiolle noin 40 miljoonaa euroa.

– Kysymys on valtiontaloudellisesti pienehköstä, mutta yrittäjäpoliittisesti tärkeästä asiasta. Pienyrityksille on annettava mahdollisuus kasvaa ja työllistää, sillä kasvupotentiaalia on, Lundén toteaa.

Suomen Yrittäjien mukaan muutokset kannattaisi tehdä nopeasti, jotta niitä voitaisiin soveltaa yhteisöveron laskun ja veropohjan laajennusten tavoin jo vuoden 2014 alusta lukien.

Pienyrittäjyyteen tarvitaan selkeä kannustin

Nykyisin vain osakeyhtiöissä voidaan jättää tulosta yritykseen alemmalla verokannalla ja investoida varoja näin uudelleen kevyemmällä verolla. Se antaa osakeyhtiöille selvän rakenteellisen edun muihin yrityksiin nähden. Merkittävä osa pienyritysten tulosta verotetaan sen sijaan ansiotulona.

Tuoreen Yrittäjyysilmapuntari-selvityksen perusteella peräti kaksi kolmasosaa suomalaisista on myös sitä mieltä, että yrittäjyys ei houkuttele. Suurin syy tähän on taloudellisen riskin pelko.
– Myös pieniä yrityksiä tulisi palkita riskistä, sillä ne ovat tärkeitä työllistäjiä. Pelkkä ansioverotuksen keventäminen ei kuitenkaan lisää yrittäjyyden kannusteita, koska yrittäjille tulevat näin vain yleiset palkkaveron kevennykset. Vaikka ansioverotukseen tehdään inflaatiotarkistus, ei se kavenna riittävästi verotuksen tasoeroa myöskään osakeyhtiöihin nähden, Lundén sanoo.