YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Pk-yritysten työllistämismahdollisuuksien parantaminen edellyttää lisää tilaa paikalliselle sopimiselle
Pienet ja keskisuuret yritykset työllistävät yli 60 % yksityisen sektorin työvoimasta. Taloustilanteen johdosta yritysten työllisyysodotukset ovat varsin heikot. Työllisyystilanne on helmikuusta lähtien heikentynyt nopeasti. Tilanne työmarkkinoilla heikkenee suurella todennäköisyydellä myös koko ensi vuoden ajan.
Suomen yrittäjien työmarkkinavaltuuskunnan ja Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n yrittäjävaltuuskunnan työvaliokunnan kannanotto 2.7.2009:
Pienet ja keskisuuret yritykset työllistävät yli 60 % yksityisen sektorin työvoimasta. Taloustilanteen johdosta yritysten työllisyysodotukset ovat varsin heikot. Työllisyystilanne on helmikuusta lähtien heikentynyt nopeasti. Huhti-toukokuussa työttömiä oli yli 60 000 enemmän kuin vuotta aiemmin. Ensi syksyn aikana työttömien määrä nousee helposti lähelle 250 000 henkilöä, jolloin työttömyysaste olisi noin 9 %. Tilanne työmarkkinoilla heikkenee suurella todennäköisyydellä myös koko ensi vuoden ajan. Ajankohta, jolloin työllisyys kokonaisuudessaan jälleen kohenee, on valitettavan kaukana.
Suomen Yrittäjien työmarkkinavaltuuskunta ja Elinkeinoelämän Keskusliiton yrittäjävaltuuskunnan työvaliokunta katsovat, että pk-yritysten kasvanut rooli työllistäjänä vaatii erityisen huomion kiinnittämistä pk-yritysten toimintaedellytyksiin. Viimeisen kymmenen vuoden aikana pk-yritysten suhteellinen asema työllistäjänä on jatkuvasti kasvanut. Vaikka yritysten työllisyysodotukset ovat heikot, osaavasta työvoimasta halutaan pitää kiinni. EK:n yrittäjävaltuuskunnan puheenjohtaja Antti Zitting sanoo, että juuri nyt on kiinnitettävä huomiota erityisesti siihen, kuinka työpaikat saadaan säilymään pienissä ja keskisuurissa yrityksissä. – Työttömyyden torjunnan on oltava lähiajan talouspolitiikan ykköstavoite, koska työttömyyden ja yritysten konkurssien kustannukset ovat myös julkiselle sektorille raskaat ja pitkäaikaiset. On lisäksi äärimmäisen tärkeää tukea työllistämisedellytyksiä niissä yrityksissä, joissa on edelleen uuden työvoiman tarvetta. – PK-yritysten työllistämismahdollisuuksia voidaan tukea lisäämällä paikallisesti sovittavien joustojen mahdollisuuksia, toteaa SY:n työmarkkinavaltuuskunnan puheenjohtaja Olavi Nieminen. Joustoilla voidaan lisätä päätösvaltaa työpaikkatasolla ja parantaa samalla työn tuottavuutta. Tästä hyötyvät niin yritykset kuin niiden työntekijätkin. Tehdyt tutkimukset osoittavat, että pienissä yrityksissä on vahva yhteishenki ja hyvä luottamus puolin ja toisin. Hyvät työolot ja tarve paikallisiin ratkaisuihin pitää ottaa työelämän pelisääntöjen tärkeimmiksi taustatekijöiksi, korostaa Nieminen. EK:n yrittäjävaltuuskunnan työvaliokunta ja Suomen Yrittäjien työmarkkinavaltuuskunta ovat vaihtaneet näkemyksiä pk-yritysten roolista työnantajina ja yhteisistä tavoitteista työelämäsektorilla. Tapaamisissa on todettu, että osapuolilla on pitkälti yhtenevät tavoitteet työelämää koskevan sääntelyn kehittämisessä, ja yhteistyötä näiden tavoitteiden yhteiseksi eteenpäin viemiseksi tiivistetään. Valtuuskunnat ovat valmistelleet yhteisen kannanoton, jolla raamitetaan työmarkkinoiden kehittämisen suuntia:- Työelämän pelisääntöjen uudistamista on jatkettava pk-yritysten erityisasema huomioon ottaen.
- On toteutettava toimia, joilla edistetään tuottavuuden parantamista, sillä kilpailu markkinoilla kovenee jatkuvasti. Myös työvoimapulan paheneminen taantuman hellittäessä edellyttää osaltaan tuottavuuden parantamista.
- Tuottavuuden parantamiseksi on laajennettava edelleen mahdollisuuksia paikalliseen sopimiseen. Työelämän tarpeet tunnetaan parhaiten työpaikoilla. Pienissä ja keskisuurissa yrityksissä on halua, tarvetta ja osaamista paikallisen sopimisen toteuttamiseen.
- Erikokoisten, erilaisilla toimialoilla toimivien yritysten tarpeet on paremmin otettava huomioon tulevissa työehtosopimuksissa ja lainsäädännössä.
- Tarpeellisiin uudistuksiin on ryhdyttävä välittömästi. Pk-sektorin tilanne on erittäin haasteellinen. Hallitukselta odotetaan rohkeita päätöksiä yritysten toimintaympäristön ja työllisyyden turvaamiseksi. Hallitusohjelma tarjoaa tähän hyvän mahdollisuuden ja edellyttää hallitukselta aktiivisia toimia.