YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

13.10.2014 klo 11:07
Tiedote

Puheenjohtajaehdokkaat tentissä: tärkein yrittäjäasia juuri nyt?

Suomen Yrittäjille valitaan uusi puheenjohtaja perjantaina 24.10. Valtakunnallisten yrittäjäpäivien yhteydessä järjestettävässä liittokokouksessa.

Aluejärjestöjen asettamia ehdokkaita on kolme: Paula Aikio-Tallgren Lapista, Jari-Pekka Koponen Keski-Suomesta ja Jyrki Mäkynen Etelä-Pohjanmaalta. He vastasivat kolmeen tiukkaan kysymykseen ajankohtaisimmasta yrittäjäasiasta, naisyrittäjien määrästä ja omista kyvyistään.

1) Mikä on tärkein yrittäjien puolesta ajettava asia juuri nyt?

Aikio-Tallgren: Työmarkkinauudistus. Suomalaiset työmarkkinat ovat jääneet kilpailijoista jälkeen. Se on tunnustettava, ja tehtävä asian eteen jotain.

Koponen: Paikallinen sopiminen. Olen ollut työnantaja 25 vuotta ja miettinyt sitä joka päivä.

Mäkynen: Verotus. Ollaan tapissa, on pakko tulla veroasteessa alaspäin. Tähän sisältyy myös se, että on saatava viiden prosentin yrittäjävähennys ja arvonlisäveron alarajahuojennus.

2) Puolet kansasta on naisia, mutta yrittäjistä vain 30 prosenttia. Vanhemmuuden kustannusten jakaminen ei ole edennyt. Mitä tekisit näiden asioiden edistämiseksi?

Aikio-Tallgren: Naisyrittäjien näkyvyyteen voitte vaikuttaa äänestämällä. Vanhemmuuden kustannusten jakaminen on sosiaalipoliittinen asia, mutta on yrittäjien intresseissä nostaa se keskusteluun. Suomi on tässä asiassa valovuosien päässä monesta muusta maasta. Kyse on työurien pituudesta.

Koponen: Minulla on nyt työntekijänä naisia, jotka ovat aiemmin olleet yrittäjinä. Vanhemmuuden kustannusten jakamista pitää tosissaan puolustaa. Sen puolesta ei ole vielä tehty tarpeeksi. Minulla on tavoitteena olla puheenjohtajana kuusi vuotta, ja sinä aikana tämä homma hoidetaan.

Mäkynen: Vanhemmuuden kustannusten jakaminen on sosiaalipoliittinen naisvaltaisten alojen asia, ei yksin naisyrittäjien. Ei se yrittäjän sukupuolesta ole kiinni. Naisyrittäjiä pitää saada vain näkyviin. Kyllä nuorissa on huomattavasti paljon enemmän naisia kuin takavuosina, kasvoja esiin.

3) Mikä on henkilökohtaisesti vahvin näyttösi johtajana?

Aikio-Tallgren: Minulla on näyttöä järjestötoiminnan uudistamisesta. Yhdistimme Lapin Yrittäjät ja Länsi-Pohjan Yrittäjät, kun pohdimme, onko mitään järkeä, että maakunnassa on kaksi yrittäjäjärjestöä. Siitä kumpusi kiinnostava kaksivuotinen prosessi. Samalla uudistettiin hallitustyöskentelyä.

Mäkynen: 1990-luvun lama-aikana yrittäjäksi ryhtyminen, 22 vuotta yrittäjänä eikä ainuttakaan negatiivista tilinpäätöstä. Olen johtanut seitsemän vuotta Etelä-Pohjanmaan yrittäjiä. Järjestäytymisaste on noin 60 prosentin luokkaa, väki on aktiivisesti mukana ja olemme haluttu yhteistyökumppani.

Koponen: Olen luja ukko. Olen saanut palvella järjestöä 21 vuotta ja tavannut maan johtoa. Suomalaisen omistajuuden neuvottelukunnassa olin vuosina 2007—2009. Se oli hieno foorumi. Parhaimmillani olen neuvottelupöydissä. Ja median kanssa osaan olla: meillä on ollut 25 vuotta mediamylläkkää.

Puheenjohtajan valitsevat yli 200 liittokokousedustajaa, jotka edustavat aluejärjestöjä ja toimialajärjestöjä.