YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

16.5.2003 klo 14:00
Tiedote

Uudelta hallitukselta huono alku yrittäjyyden edistämiselle: Pienyrityksiä ollaan kampeamassa pois kolmikannasta

Anneli Jäätteenmäen hallitus ei kelpuuttanut valtaosaa työnantajayrityksistä edustavaa Suomen Yrittäjiä varsinaiseksi jäseneksi työsuojelun valvontalain uudistamistoimikuntaan. Näin hallitus käänsi ensipäätöksissään käytännössä selkänsä yrittäjille ja yrittäjien aseman parantamiselle. Linjaus on jo vastoin kahden edellisen hallituksenkin aikana toteutettua käytäntöä.

Yrittäjäjärjestö vaatii nyt muutosta hallituksen linjanvetoon työelämän lainsäädännön uudistamisen menettelyistä. Toimikunnan kokoonpanopäätös oli hallituksen ensimmäinen kolmikantaista valmistelua koskevan päätös ja siksi tärkeä periaatteellinen linjaus.

-Tämä on tulkittava pääministeri Jäätteenmäen hallituksen kannanotoksi siitä, miten se tulee käytännössä suhtautumaan pieniin yrityksiin työpaikkoina ja työnantajina, toteaa Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Eero Lehti.

Hallitusohjelmassa korostetaan yrittäjyyden tärkeyttä 100 000 uuden työpaikan luomisessa, mutta kun käsillä on ensimmäinen yrittäjien merkitykseen todellinen päätös, yrittäjille ei tarjota muiden työelämän osapuolien kanssa yhdenvertaista osallistumista päätöksiin. Suomen Yrittäjät ei aio ottaa vastaan hallituksen tarjoamaan äänioikeudettoman asiantuntijan paikkaa kolmikantaisissa valmisteluelimissä vaan vaatii hallitukselta linjan korjaamista.

-Hallitus perustelee ratkaisuaan sillä, että Suomen Yrittäjille ei voitaisi antaa täysivaltaisen jäsenen roolia, koska työsuojelun valvontalain uudistamisesta oli sovittu viimeisimmässä tupossa. Perustelu on täysin kestämätön, sillä lainsäädäntö tietenkin koskee jokaista pienintäkin työpaikkaa eikä vain tupo-osapuolia. On myös parlamentarismin kannalta vastuun välttelyä, jos hallitus antaa tupo-osapuolille sitovan vallan päättää, millä kokoonpanoilla asioita valmistellaan, Lehti sanoo.

Lehden mukaan laman jälkeen syntyneistä vajaasta 300 000 työpaikasta 70 prosenttia on syntynyt Suomen Yrittäjien edustamaan kenttään. Hallituksen tavoittelemasta 100 000 työpaikasta niinikään valtaosan odotetaan syntyvän juuri pk-yrityksiin.

-Ryhtyykö hallitus heti toimimaan vastoin ohjelmansa periaatteita? Aloitus on ainakin yrittäjyyden edistämisen kannalta huonoin, Lehti toteaa.

Lisätietoja:
Johtaja Rauno Vanhanen, Suomen Yrittäjät,
p. (09) 229 22935
Viestintäpäällikkö Petri Nieminen, Suomen Yrittäjät, p. 050 547 7495