YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

10.6.2014 klo 10:59
Tiedote

Vanhusten kotihoitoon tarvitaan yrityksiä

Suuri osa kotona asuvista vanhuksista tarvitsee apua kotiaskareissa ja myös kuntoutusta. Palvelujen tarve kasvaa nopeasti, ja ilman yrityksiä ei pärjätä.

Suuri osa kotona asuvista vanhuksista tarvitsee apua kotiaskareissa ja myös kuntoutusta. Palvelujen tarve kasvaa nopeasti, ja ilman yrityksiä ei pärjätä.

Työ- ja elinkeinoministeriö sekä sosiaali- ja terveysministeriö käynnistivät 10.6.2014 alan toimijoiden kanssa Kotipalvelut kuntoon -kampanjan, jossa myös Suomen Yrittäjät on mukana. Kampanja rohkaisee nostamaan kotihoidon ensisijaiseksi palvelumuodoksi ja kampanja myös kannustaa ottamaan käyttöön palvelusetelin ja monimuotoistamaan palveluja ja niiden tuottamistapoja.

– Kotipalvelujen lisääminen onnistuu parhaiten ottamalla pk-yrittäjät mukaan kumppaneiksi. Näin kotipalvelut pystytään tuottamaan ketterästi, elinkeinoasioiden päällikkö Susanna Kallama Suomen Yrittäjistä sanoo.

– Toivomme, että palvelusetelin käyttö laajenee nopeasti, sillä valinnanvapaus parantaa myös palvelujen laatua, Kallama jatkaa.

Noin 90 prosenttia 75 vuotta täyttäneistä asuu kotona. Tulevaisuudessa vielä suurempi joukko vanhuksista voi asua kotona, kunhan palveluita saa kunnolla.

Ilman kuntoutusyrityksiä ei pärjätä

Kuntoutuspalvelujen yksityiset tuottajat eli yritykset ja järjestöt ovat halukkaita laajentamaan tarjontaansa vanhusten kuntoutustarpeiden tunnistukseen, omaishoitajien kuntoutukseen sekä varhaisvaiheen toimintakykyä edistävään kuntoutukseen. Tiedot käyvät ilmi raportista, jonka työ- ja elinkeinoministeriö julkisti tänään.

Susanna Kallama huomauttaa, että yli 3 000 toimipaikan yksityinen kuntoutussektori on ratkaisevan tärkeä voimavara vanhusten hyvinvoinnin takaamisessa.

Palveluseteli paremmin käyttöön

Palveluseteli toimii hyvin vanhusten kotihoidossa ja –palveluissa. Sillä voi lisätä asiakkaan valinnan mahdollisuuksia ja tehostaa palvelun tuottavuutta ja laatua. Kampanjassa korostetaan, että palvelusetelin käyttöä tulisi ripeästi laajentaa nimenomaan koti- ja kuntoutuspalveluihin, sillä suurin osa asiakkaista kokee palvelusetelin tukevan kotona asumista.

Vuoden 2014 loppuun kestävässä kampanjassa ovat Suomen Yrittäjien lisäksi mukana työ- ja elinkeinoministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, Suomen Kuntaliitto, Terveys- ja Sosiaalialan Yrittäjät (Teso ry), Sosiaalialan Työnantajat, Terveyspalvelualan Liitto ja Kuntoutuksen Toimialayhdistys.