YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

15.4.2008 klo 10:55
Tiedote

Yrittäjän tuntipalkka osapuilleen palkansaajan tasolla

Suomen Yrittäjien verohallinnolta tilaaman selvityksen mukaan vuonna 2006 yrittäjien tuloista verotettiin 71 % ansiotuloina ja 29 % pääomatuloina. Siten selvä enemmistö yrittäjien tuloista verotetaan ansiotulona. Ansiotulojen sisällä on tapahtunut merkittävä muutos verouudistuksen jälkeen. Ansiotulo-osinkojen määrä on laskenut lähes 60 prosentilla ja palkkatulojen määrä on kasvanut, Suomen Yrittäjien ekonomisti Harri Hietala toteaa.

Vuonna 2006 yrittäjän keskimääräinen tulo oli 36 611 euroa, kun palkansaajan keskitulo 27 844 euroa. Verotuksen jälkeen käteen jäävät tulot ovat yrittäjällä 29 % palkansaajan vastaavaa keskimääräistä tuloa korkeammat. Kun työvoimatiedustelun mukaan yrittäjien työtunnit ylittävät palkansaajien vastaavan keskimääräiset työtunnit 20 %:lla, yrittäjälle jää käteen verotuksen jälkeen noin 8 % suurempi tuntikohtainen tulos työpanoksestaan kuin palkansaajalla, Harri Hietala sanoo.

Selvitys osoittaa, että yrittäjien nettotuntipalkka on lähes sama kuin palkansaajalla. Korvaus yrittämiseen liittyvästä toimeentulon epävarmuudesta ja pääomariskistä jää siis keskimäärin hyvin vähäiseksi, jopa olemattomaksi. Yrittäjyyden taloudellisessa kannustavuudessa on siis vielä paljon tehtävää, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus kommentoi tutkimustulosta.

Hyvinä taloudellisina aikoina tarve parantaa yrittäjyyden houkuttelevuutta myös verotuksellisin keinoin on jäänyt vähemmälle huomiolle. Suomi tarvitsee jatkossa yhä vahvempaa yrittäjyyspanosta hyvinvoinnin säilyttämiseksi. Yrittäjän verotuksen kannustavuuden parantaminen on yksi keskeinen keino.

– Olemme ehdottaneet, että yritysvelkojen vakuutena oleva yrittäjän yksityisomaisuus luettaisiin verotuksessa mukaan yritystoiminnan riskinalaisiin varoihin. Tämä ottaisi nykyistä paremmin huomioon yrittäjän todellisen yritystoimintaan sitoutuneen riskin ja keventäisi yrittäjän verotusta yrityskasvuun kannustavalla tavalla, toimitusjohtaja Järventaus totesi.
Selvityksen tiedot ovat Verohallituksen verotuksen maksuunpanotiedoista sekä Suomen Yrittäjien tilaamasta erillisestä selvityksestä, jossa tutkittiin kaikkien 195.000 YEL-vakuutetun yrittäjän veronalaiset tulot ja heille maksuunpannut verot vuonna 2006.

Lisätietoja: Suomen Yrittäjät, ekonomisti Harri Hietala, p. 0500 789 906 ja toimitusjohtaja Jussi Järventaus, p. 050 336 0015

>> Yrittäjien tulot ja verot vuoden 2006 verotustietojen mukaan