YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Johtaja Harri Jaskari. Kuva: Johanna Kinnari
5.10.2021 klo 12:00
Tiedote

Yrittäjät: Pienet yrittäjät mukaan tarjoamaan terveyttä ja palveluita suomalaisille

– Otetaan pienet sote-yritykset mukaan tarjoamaan suomalaisille terveyttä ja palveluita. Tätä myös ihmiset tutkimuksissamme tahtovat. Annetaan kansan valita ja yrityksille mahdollisuus tarjota osaamistaan, toteaa johtaja Harri Jaskari Suomen Yrittäjistä.

Suomen Yrittäjät korostaa, että suomalaisten sote-palvelut koko maassa voidaan turvata vain hyödyntämällä yritysten ja järjestöjen osaamista koko maassa. Sosiaali- ja terveysalan yrityksiä on Suomessa 18 200.

– Aluevaalit ovat yrittäjille erittäin tärkeät. Niissä on annettava pienyrityksillekin mahdollisuus menestyä kilpailutuksissa. Tämä vaatii, että kilpailutukset järjestetään järkevästi: niistä tehdään valmistelussa yritysvaikutusten arviointi, yrityksiä kuullaan, ne jaetaan fiksuihin osiin ja osatarjoukset hyväksytään, Jaskari toteaa.

– Hyvinvointialueen tulisi ottaa laajasti käyttöön palvelusetelit, henkilökohtaiset budjetit ja ostopalvelut, jotka ovat jaettu tarkoituksenmukaisiin osiin. Ennen kaikkea toivomme tasavertaisuutta ja reilua kilpailua, kunta- ja elinkeinoasioiden päällikkö Tanja Matikainen sanoo.

– Kaikki lähtee siitä, että tulevat aluepäättäjät linjaavat palvelustrategiassaan, että yksityisillä tuottajilla on merkittävä rooli palveluiden tuottamisessa asukkailleen. Lisäksi alueiden on laskettava oman palvelutuotantonsa kustannukset tavalla, joka mahdollistaa julkisen ja yksityisen tuotannon kustannusten aidon vertailun, Matikainen jatkaa.

Suomalaiset kannattavat yritysten tuottamia palveluita

Suomalaiset suhtautuvat positiivisesti monituottajamalliin. Monituottajamalli tarkoittaa sitä, että palveluita tuottavat ja tarjoavat sekä julkinen, yksityinen että järjestöt.

– Kansalaisista yli 71 prosenttia pitää hyvänä, että hyvinvointialue käyttää julkisten sote-palvelujen tuottamiseen myös yksityisiä palvelutuottajia. Suhtautumisessa ei ole merkittäviä eroja vastaajan sukupuolen, iän, asuinpaikan, bruttovuositulojen tai sen mukaan onko taloudessa lapsia vai ei, Jaskari toteaa.

– Palvelusetelin käyttöä halutaan lisää ja digitaaliset ja etäyhteydellä toteuttavat palvelut kiinnostavat. Yli 60 prosenttia suomalaisista haluaa lisätä palvelusetelin käyttöä joko huomattavasti tai jonkin verran. Yksityisen etälääkärin käyttö lisääntyisi huomattavasti, mikäli yksityisen etälääkärin vastaanotolle pääsisi terveyskeskusmaksun hinnalla. Näin toteaa yli 50 prosenttia vastaajista, Jaskari jatkaa.

Suomalaisten mielipiteet käyvät ilmi Suomen Yrittäjien, Hyvinvointiala HALI ry:n ja Lääkäripalveluyritykset ry LPY:n kyselystä, jonka toteutti toimeksiannosta tutkimuslaitos Kantar. Kyselyyn vastasi yhteensä 1 611 henkilöä syyskuussa.

Yrittäjät kokosi yhteen Suomen kuntajohdon – 1 000 vaikuttajaa koolla

Pienten ja keskisuurten sote-yritysten osaamisen hyödyntämistä käsitellään parhaillaan Suomen Yrittäjien Kunnallisjohdon seminaarissa Finlandia-talolla. Tapahtumassa yrittäjät sekä kunta- ja maakuntavaikuttajat valmistautuvat sote-uudistukseen ja pohtivat kunnan, maakunnan ja yritysten yhteistyötä koronanjälkeisessä maassa.

Tapahtuma on koonnut Finlandia-talolle noin tuhat kunta- ja yrittäjävaikuttajaa koko maassa. Kunnallisjohdon seminaari järjestetään seuraavan kerran Vaasassa 18. – 19.5.2021.

Fakta: Miksi aluevaalit ovat yrittäjille tärkeät?

  • Sote-sektorille käytetään noin 21 miljardia euroa vuosittain.
  • Alalla työskentelee 400 000 ammattilaista, joista 88 000 yksityisellä sektorilla.
  • Sote-alan yrityksiä on noin 18 200.
  • Neljä viidestä sote-alan yrityksestä on enintään neljän hengen yrityksiä.
  • ​​​Käsiparien lisätarve on tulevina vuosina sote-alalla yli 200 000 henkilöä​​.
  • Hyvinvointialueet ovat merkittäviä ostopalveluiden hankkijoita.