26.4.2017 klo 22:52
Uutinen

Stressaako? Valvottaako? Seuraavatko työt vapaa-ajalle? Nappaa viisi vinkkiä hyvinvointiin ja palautumiseen

Yrittäjän hyvinvointi on usein koetuksella liiallisesta työkiireestä ja -kuormituksesta. Hyvä stressi ohjaa parempiin suorituksiin ja auttaa keskittymään, mutta pidemmällä tähtäimellä jatkuva stressitila ja kiire saattavat väsyttää yrittäjän totaalisesti.

Stressin aiheuttajat ovat yksilöllisiä ja reagoimme paineeseen eri tavoin: toisia stressaavat tekemättömät työt, toisia taas jotkut työvaiheet. Kun unen päästä on vaikea saada kiinni, huonotuulisuus iskee ja muisti alkaa pätkiä, on hyvä laskea kierroksia alas ja pysähtyä. Hyvinvoinnin ja palautumisen asiantuntijayrittäjät Tuula Styrman ja Marika Torniainen auttavat työssään ihmisiä oikeanlaisen palautumisen ja työhyvinvoinnin ääreen. Lue heidän täsmävinkit yrittäjän hyvinvoinnin lisäämiseen ja työstä palautumiseen.

1. Muista mikro- ja makrotauot

Silloin kun on kaikista hektisintä, pitäisi malttaa pysähtyä. Pienen tauon jälkeen tekeminen on vaivattomampaa ja kiireen sumentama ratkaisu saattaa löytyä helpommin. Kehitä itsellesi pieni palauttava rituaali, jonka kesto voi vaihdella 5 sekunnista 15 minuuttiin. Varaa myös pidempi palauttava hetki illalle ennen nukkumaanmenoa – ilman älylaitteita. Päivittäisillä palautushetkillä voit kokeilla tehdä huolen purku hengityksiä, jotka laukaisevat hermoston stressitilan ja antavat sykäyksen palautumiseen.

2. Löydä juuri sinulle sopiva tapa palautua

Vältä liian rankkaa liikuntaa, tuhtia ruokaa ja alkoholinkäyttöä myöhään iltaisin, ne viivästyttävät palautumista ja heikentävät unen laatua. Tiesitkö, että yöunet eivät ole kehon ainoa palautumiskeino, vaan palautumista voi tapahtua levätessä, työpäivän aikana työtehtävien valmistuttua tai mieluisissa harrastuksissa. Kannattaakin etsiä sinulle sopiva työtapa ja ajanvietteitä, joiden aikana palautuminen on mahdollista. Harrastukset tasapainottavat työtä ja rytmittävät palautumista. Mistä tiedät fyysisesti palautuvasi? Syke on rauhallisempi, veri kiertää paremmin, hengitys syvenee ja olo on kevyempi.

3. Määrittele rajat

Yrittäjät ovat yleensä jatkuvasti tavoitettavissa vähintään puhelimitse ja sähköpostitse. Hyvinvoinnin näkökulmasta on tärkeää, että sinä hallitset laitteita eivätkä laitteet sinua. Luo uusia toimintatapoja pienin askelin. Heräätkö aamulla älypuhelimen herätyskelloon? Puhelinta ei kannata ottaa kaveriksi makuuhuoneeseen, sillä älylaitteiden sininen valo häiritsee unta estämällä melatoniinin eli unihormonin tuotantoa. Mitä jos jättäisit työläppärin yhtenä päivänä viikossa toimistolle? Joitakin helpottaa tarkistaa päivän päätteeksi työviestejä, mutta rutiinina tämä voi olla kuormittava. Sovi työkavereiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa mihin aikoihin olet käytettävissä työasioissa. Kun laitteiden käyttö on tarkoituksenmukaista ja ajanhallinta hanskassa, on kehon helpompi palautua päivän työstä ja rauhoittua uneen.

4. Älä jää yksin

Monet yrittäjät pyrkivät pärjäämään arjen haasteista pelkästään omin voimin, vaikka tuki olisi löydettävissä läheltä. Äärimmäisen tärkeää on yrittäjän tuki toiselle yrittäjälle. Yrittäjät puhuvat samaa kieltä, ymmärtävät elämäntavan ja jakavat yrittäjän arjen. Yhteiset kohtaamiset kiireen keskellä, tsekkauspisteet ja porinapajat voivat säästää ylikuormittumiselta ja työasioiden viemiseltä kotiin. Voisiko sinun verkostossasi olla muita yrittäjiä, joiden kanssa jakaa kokemuksia? Entä milloin viimeksi osallistuit alueesi yrittäjätapahtumiin? Vertaistuki on paras lääke stressin ennaltaehkäisyyn.

5. Juhlista pieniäkin onnistumisia

Moni meistä menee junan lailla eteenpäin työprojektista toiseen eikä pysähdy iloitsemaan valmistuneita töitä. Salli itsellesi nautinnon hetki aina pienimmänkin projektin valmistuttua ja tee onnistumiset itsellesi – ja muillekin – näkyväksi. Sisäinen ilo ja yhdessä onnistumisten jakaminen lisäävät voimavaroja ja hyvinvoinnin kokemuksia.

Hyvinvoinnin ja palautumisen asiantuntijat Tuula Styrman ja Marika Torniainen ovat tarjonneet yli 20 vuotta hyvinvoinnin kehittämis- ja koulutuspalveluja yksilöille, ryhmille ja ammattilaisille. Heidän yrityksensä Create Amove Oy:n erityisosaamiseen kuuluu työhyvinvointiratkaisujen ja rentoutushoitojen lisäksi kunnioittava kohtaaminen. Vuosien ammattiyhteistyö helsinkiläisen saattohoitokodin kanssa innosti yrittäjiä kirjoittamaan Kosketus ja saattohoito -tietokirjan, joka ilmestyy ensi vuonna. Kirja opastaa miten vakavasti sairasta voi ja pitääkin koskettaa hoitotyössä ja se on suunnattu sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille, omaishoitajille ja vapaaehtoisille.

Juttu on julkaistu alun perin Helsingin Yrittäjien Yritystä Stadiin -jäsenlehden numerossa 2/2017. Lue lehden nettiversio tästä.

Teksti: Valpuri Aalto

Kuva: Jaana Tihtonen