31.5.2016 klo 10:14
Tiedote

Suomen Yrittäjät valinnanvapaustyöryhmän esityksestä: Riskinä liian suuret vaatimukset – pienten tuottajien aseman varmistaminen asiakkaiden etu

Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisessa on varmistettava, että pienet sote-yritykset pääsevät mukaan tuottamaan palveluita. Se parantaisi palveluita, tuo säästöjä, takaa palvelut maakunnissa ja lisää vaihtoehtoja asiakkaille. Nyt uhkana on, että yrityksiltä vaaditaan liian laajaa palveluvalikoimaa.

Sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen valinnanvapautta ja rahoitusta selvittänyt työryhmä julkisti esityksensä tänään. Suomen Yrittäjien mukaan on hyvä, että työryhmän tavoitteena on mahdollistaa pienten ja keskisuurten kotimaisten sote-yritysten mahdollisuus tarjota palveluita.

– Näyttää kuitenkin siltä, että työryhmän esittämältä sosiaali- ja terveyskeskukselta ollaan vaatimassa niin laajaa palveluvalikoimaa, että se tekee vaikeaksi pienten ja uusien yritysten pääsyn palvelutuotantoon muuten kuin alihankkijoina, Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala sanoo.

Yritysten verkostoituminen varmistaa toimivat palveluketjut

Työryhmä perustelee sote-keskuksen laajaa palveluvalikoimaa integraatiolla eli sosiaali- ja terveyspalvelujen palveluketjujen yhtenäistämisellä. Kujala huomauttaa, että tämä suosii isoja toimijoita, mutta ei takaa ehjiä palveluketjuja.

– Sote-keskusten kannattaisi tarjota vain käytetyimmät peruspalvelut. Saumattomat palveluketjut varmistetaan nykyaikaisilla tietojärjestelmillä ja yritysten verkostoilla, ei yhdellä isolla tuottajalla. Asiakkaalla pitää olla mahdollisuus valita myös pieni palveluntuottaja, Kujala sanoo.

– Näin palveluja syntyy helpommin myös pienemmän asukasmäärän alueille. Se tukee lähipalveluja ja alueiden elinvoimaa.

Kyse on asiakaslähtöisestä palveluketjusta ja arjen toimintatavoista, ei jättiläismäistä organisaatiomuutoksista. Kujalan mukaan jatkovalmistelussa pitää varmistaa, että pienten yritysten vahva rooli palveluntuottajina sekä uusien yritysten pääsy markkinoille.

– Näin hallitus on linjannut, ja siitä on pidettävä kiinni.

Lisätietoja:
varatoimitusjohtaja Anssi Kujala, Suomen Yrittäjät, 0400 567 925, anssi.kujala@yrittajat.fi
elinkeinoasioiden päällikkö Susanna Kallama, Suomen Yrittäjät, 040 587 2445, susanna.kallama@yrittajat.fi
Lue Suomen Yrittäjien malli sote- ja maakuntauudistukseen tästä.
Lisätietoa valinnanvapaudesta: valitsevapaasti.fi