3.9.2018 klo 04:02
Tiedote

Tietopolitiikka ja digitalisaatio tarvitsevat oman vastuuministerin seuraavaan hallitukseen

Seuraavan hallituksen tulee ottaa selkeä johtajuus digitalisaation edistämisessä keskittämällä tietopolitiikan johtaminen ja keskeisten digitalisaatiohankkeiden koordinointi yhdelle ministerille, vaativat Ohjelmistoyrittäjät, Palvelualojen työnantajat PALTA, Suomen Yrittäjät ja Teknologiateollisuus kannanotossaan.

– Digitaalisuuden maksimaalinen hyödyntäminen on Suomelle merkittävä mahdollisuus. Ensi kevään eduskuntavaalien jälkeen maan uudella hallituksella on tuhannen taalan paikka luoda maahan kasvua kokonaisvaltaisella digitalisaation johtamisella, Suomen Yrittäjien digi- ja koulutusasioiden päällikkö Joonas Mikkilä sanoo.

Digitalisaation edistäminen on tällä hetkellä hallituksessa usean eri ministeriön ja ministerin vastuulla. Suurin haaste on, että julkisen ja yksityisen sektorin digitalisaatiota valmistellaan eri ministeriöissä ilman kokonaisjohtajuutta. Tähän järjestöt haluavat muutoksen sijoittamalla vastuuministerin Valtioneuvoston kansliaan riittävällä toimivallalla. Myös uuden Digi- ja väestötietoviraston tulisi toimia vastuuministerin ohjauksessa.

­– Seuraavan hallituksen on otettava haaste tosissaan: digiministerille on Suomessa akuutti tarve. Mantereiden välillä kytee ja eurooppalainen kehitys laahaa perässä, Ohjelmistoyrittäjien toimitusjohtaja Rasmus Roiha peräänkuuluttaa.

– Nyt tarvitaan selkeää johtamista ja kokonaisnäkemystä digitalisaation johtamisessa, jotta Suomi pärjää kovenevassa globaalissa kilpailussa.

Järjestöjen tavoitteena ei ole luoda uutta hallinnon siiloa tai operatiivista toimijaa. Teknologiateollisuuden digitalisaatiojohtaja Ville Peltola kertoo, että esimerkit muualta Euroopasta osoittavat selkeän toimivallan ja määrätietoisen toimeenpanon vievän hallinnonalat leikkaavaa digitalisaatiota tuloksekkaasti eteenpäin. Asia selviää Teknologiateollisuuden syyskuussa julkaistavasta digiministeriselvityksestä. Aula Researchin toteuttamassa selvityksessä vertailtiin Euroopan maiden julkisen sektorin digitalisaatiostrategioita ja -hallintoa.

– Datan hyödyntäminen ja tekoälyn käyttö murtaa rajoja toimialojen väliltä. Tämän kehityksen tulee näkyä myös valtionhallinnossa: ei ole erillistä julkisen hallinnon ja yksityisen sektorin digitalisaatiota. Samat ratkaisut toimivat kaikkialla, PALTAn elinkeinopolitiikan asiantuntija Jari Konttinen toteaa.

Lue järjestöjen yhteinen kannanotto: PDF icontietopolitiikka_ja_digitalisaatio_tarvitsevat_oman_vastuuministerin_03092018.pdf.

Lisätietoja:

Joonas Mikkilä, @JoonasMikkila
Digi- ja koulutusasioiden päällikkö, Suomen Yrittäjät
045 129 6791, joonas.mikkila@yrittajat.fi

Ville Peltola, @villepeltola
Digitalisaatiojohtaja, Teknologiateollisuus ry
040 553 9941, ville.peltola@teknologiateollisuus.fi

Jari Konttinen, @jarikonttinen
Asiantuntija, elinkeinopolitiikka, Palvelualojen työnantajat PALTA ry
040 575 2081, jari.konttinen@palta.fi

Rasmus Roiha, @rasmusroiha
Toimitusjohtaja, Ohjelmistoyrittäjät ry
0400 180 434, rasmus@ohjelmistoyrittajat.fi