8.6.2020 klo 10:28
Tiedote

Yrittäjägallup: Vain kolmannes yrittäjistä jaksaa hyvin 

Vain 34 prosenttia yrittäjistä jaksaa työssään hyvin. Jaksaminen ja yrityksen tilanne ovat tiiviisti yhteydessä. – Koronakriisillä onkin yritystoiminnan vaikeutumisen myötä merkittäviä vaikutuksia yrittäjien terveydelle, työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén Suomen Yrittäjistä sanoo.

Kantar kysyi Suomen Yrittäjien pyynnöstä yrittäjiltä heidän jaksamisestaan. 34 prosenttia kertoi jaksavansa hyvin, 42 prosenttia on joskus ylirasittunut, 14 prosenttia jatkuvasti ylirasittunut ja 8 prosenttia lähellä loppuun palamista. Yrittäjägallupiin Kyselyyn vastasi 1008 yrittäjää.

Parhaiten jaksavat yksinyrittäjät, huonoiten 5–9 työntekijän työnantajayrittäjät. Toimialoista palvelualan yrittäjillä on parhaat voimat, väsyneimpiä ovat kauppiaat.

– Yrittäjyys antaa vapautta ja mahdollisuuksia, mutta vapaus voi olla myös taakka. Työn imussa työtaakka saattaa muodostua kohtuuttomaksi, Harri Hellstén Suomen Yrittäjistä tulkitsee tulosta.

– Työnantajayrittäjillä työllistämiseen liittyvä byrokratia syö jaksamista.

Koronakriisi korostaa yrittäjän jaksamisen ja yrityksen menestyksen yhteyttä

Koronakriisin aikana korostuu jaksamisen ja yrityksen tilanteen välinen selkeä yhteys: Ne, jotka pelkäävät, että yritys ei selviä, ovat uupuneimpia: näistä yrittäjistä yksikään ei kerro jaksavansa hyvin, vaan kolmannes kertoo olevansa joskus ylirasittunut, kolmannes jatkuvansa ylirasittunut ja kolmannes lähellä loppuun palamista.

– Yrittäjän ja yrityksen välisen hyvinvoinnin yhteys on havaittu myös aiemmissa tutkimuksissa. Koronakriisillä onkin yritystoiminnan vaikeutumisen myötä merkittäviä vaikutuksia yrittäjien terveydelle, Hellstén sanoo.

Yli puolet (53 %) yrittäjistä arvioikin, että oma jaksaminen vaikuttaa yrityksen toimintaan paljon. Eniten jaksaminen vaikutti niiden yrityksiin, joiden yrittäjä pelkää yrityksensä ehkä kaatuvan (73 %). Yrityskokoluokista ymmärrettävästi eniten näin ajattelivat yksinyrittäjät (58 %) ja vähiten 5–9 työntekijän työnantajat (41 %). Yrittäjän iällä ei sen sijaan näytä olevan merkitystä jaksamiseen.

– On erittäin tärkeää hakea apua ajoissa, on sitten kyse yritystoiminnan haasteista tai omasta jaksamisesta. Harmillisesti yrityksen ja yrittäjän palvelut eivät aina löydy samalta tiskiltä. On tärkeää tarjota yrittäjille sekä omaan jaksamiseen liittyviä palveluita että esimerkiksi koulutusta ja apua yritystoiminnan harjoittamiseen, Hellstén sanoo.

– Yrittäjä on varsinkin pienessä yrityksessä koko toiminnan tärkein tekijä. Oman hyvinvoinnin ja jaksamisen pitäisikin mennä kaiken muun edelle.

Näin kysyttiin

  • Yrittäjägallupin toteutti Kantar TNS Oy Suomen Yrittäjien toimeksiannosta.
  • Kyselyyn vastasi 1008 pk-yrityksen edustajaa.
  • Tutkimus toteutettiin monimenetelmätutkimuksena, jolloin osa vastaajista osallistui tiedonkeruuseen sähköpostikyselyllä ja osa Gallup Forum -internetpaneelin kautta.
  • Otos pyritään rakentamaan niin, että Yrittäjägallup kuvaisi edustavasti Suomen yrityksiä.
  • Tutkimuksen virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.
  • Tiedot kerättiin 19.–25. toukokuuta.

Lisätietoja:
Tutustu Yrittäjägallupiin yrittäjien työssä jaksamisesta.

työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén, Suomen Yrittäjät, p. 050 502 0111, harri.hellsten @ yrittajat.fi
työmarkkinajohtaja Janne Makkula, Suomen Yrittäjät, p. 040 581 2472, janne.makkula @ yrittajat.fi