Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen (vasemmalla) vieraili Pyhäjoen Hanhikivellä lauantaina 21.5.2022. Vieressä Pyhäjoen yrittäjien puheenjohtaja Toni Kippola ja kunnanjohtaja Matti Soronen. Kuva: Inkeri Kerola

Yrittäjät ja Pyhäjoen kunta: Suomi tarvitsee lisää ydinvoimaa, uusi hanke saatettava alulle

Fennovoiman ydinvoimahanke kaatui, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Puhtaan ja vakaan sähköntuotannon tarve ei ole kuitenkaan Suomessa poistunut. Suomen Yrittäjät ja Pyhäjoen kunta esittävät yhteiskannanotossaan, että valtiovalta lähtisi siksi edistämään hankkeen uutta alkua ja etsimään uutta läntistä kumppania.

Ilmastoystävälliselle sähköntuotannolle on kasvava tarve Suomessa. Olkiluodon uuden voimalan jälkeenkin tarvitaan perusvoimaa runsaiden tuulivoimainvestointien rinnalle. Huoltovarmuus on keskeinen asia isojen sähköntuotantolaitosten sijoituspaikkaa suunniteltaessa.

– Menneessä kieriskelyn sijaan katseet pitää välittömästi suunnata tulevaisuuteen. Nyt on lähdettävä uutta hanketta kohti. Toivomme, että valtio antaa voimakkaan tuen ja suuntaviivat uuden hankkeen edistämiselle, Pyhäjoen kunnanjohtaja Matti Soronen sanoo.

Hanhikiven ydinvoimalahankkeen talous- ja työllisyysvaikutukset ovat jo tähän saakka olleet merkittävät.

– Hanke on merkittävä paikallisesti ja kansallisesti niin huoltovarmuuden kuin elinvoimavaikutusten johdosta. Yrittäjät tukee hankkeen uutta alkua. Tarvitaan tietenkin uusi läntinen kumppani, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kommentoi lauantaina Pyhäjoella, jossa hän tutustui hankkeen ja yrittäjien tilanteeseen.

– Monet yrittäjät ovat vaikeassa tilanteessa, kun suurilla odotuksilla ladattu hanke on pysähtynyt. Halusin kuulla paikan päällä kunnan ja yrittäjien näkemyksiä tilanteesta ja ajatuksia tulevasta, Pentikäinen jatkaa.

Pyhäjoelle on syntynyt vuodesta 2013 alkaen 60 uutta yritystä tai yrityksen toimipaikkaa. Työpaikkaomavaraisuus on noussut 20 prosenttiyksilöllä.

– Tämä näkyy kuntaveron, yhteisöveron ja kiinteistöveron myönteisenä kehityksenä Pyhäjoella, Soronen sanoo.

Yrittäjät ja Pyhäjoen kunta muistuttavat, että Pohjois-Pohjanmaalla Pyhäjoella sijaitsee kansainvälinen harvinaisuus: valmis ydinvoimalalle kaavoitettu ja luvitettu tontti sekä arvokas infrastruktuuri. Se olisi tukirakennuksia ja satamaa myöten valmis uuden hankkeen kotipaikaksi.

– Ydinvoimalan rakentaminen ja käyttö tuovat merkittävät talous- ja työllisyysvaikutukset koko Pohjois-Suomeen, Pentikäinen muistuttaa.

Lisätietoja: Mikael Pentikäinen, toimitusjohtaja, 040 5041944, mikael.pentikainen@yrittajat.fi, Suomen Yrittäjät ja Matti Soronen, kunnanjohtaja, 040 359 6001, matti.soronen@pyhajoki.fi, Pyhäjoen kunta.