Suomen Yrittäjien liikennepoliittinen asiantuntija Emma-Stina Vehmanen. Kuva: Mikko Mäntyniemi
9.6.2022 klo 15:15
Tiedote

Yrittäjät: Lisää kilpailua raideliikenteeseen 

Suomen Yrittäjät haluaa Suomen raiteille lisää junayrityksiä. Liikenteen kilpailu hyödyttää merkittävästi sekä kuluttajia että veronmaksajia, Kilpailu- ja kuluttajaviraston raportti osoittaa. Uusien toimijoiden on tällä hetkellä liian vaikea tulla mukaan Suomen henkilöjunaliikennemarkkinalle. – Junaliikenteessä olisi paljon tilausta uusille kotimaisille yrityksille ja kansainvälisille haastajille. Se myös edistäisi työvoiman liikkuvuutta, sanoo liikennepoliittinen asiantuntija Emma-Stina Vehmanen Suomen Yrittäjistä.

KKV:n mukaan Helsingin Seudun Liikenteen (HSL) tilaaman lähijunaliikenteen kustannustaso laski noin 40 prosenttia kilpailuttamisen jälkeen. Tämä tarkoittaa yli 25 miljoonan euron vuosittaisia säästöjä veronmaksajille. 

– Raportti osoittaa, että kilpailu liikenteessä hyödyttää sekä joukkoliikenteen käyttäjiä että veronmaksajia. Suomessa pitää ryhtyä määrätietoisiin toimiin aidon kilpailun mahdollistamiseksi raideliikenteessä, vaatii Suomen Yrittäjien Vehmanen. 

Selvityksen mukaan uudet toimijat olisivat kiinnostuneita Suomen markkinasta, jos esimerkiksi liikennettä vapautettaisiin kilpailutuksella tai kaluston vuokraus mahdollistettaisiin. 

–  Investoinnit junakalustoon ovat erittäin kalliita uusille toimijoille. Tilannetta vaikeuttaa se, että Suomessa on muusta Euroopasta poikkeava raideleveys.  

– Ratkaisuna tähän Suomeen pitäisi perustaa henkilöjunaliikenteen kalustoa vuokraava yhtiö ja estää VR:n junien romutukset riittävän kalustotarjonnan turvaamiseksi potentiaalisille henkilöjunaliikenteen uusille markkinatoimijoille, liikennepoliittinen asiantuntija Emma-Stina Vehmanen ehdottaa. 

Lisää raideliikenteen tarjontaa ja kirittäjiä valtionyhtiö VR:lle tarvittaisiin koko Suomessa.   

–  Suomen Yrittäjät haluaa vauhdittaa raideliikenteen kilpailua ja kaupunkiseutujen lähijunaliikenteen kehittymistä koko maassa. Tämä voitaisiin aloittaa antamalla paikallisille joukkoliikenneviranomaisille myös muualla kuin Helsingin seudulla oikeus lähijunaliikenteen järjestämiseen, toteaa Vehmanen. 

Lisätietoja: pääekonomisti, johtaja Mika Kuismanen, p. 050 3560705, ja liikennepoliittinen asiantuntija Emma-Stina Vehmanen, p. 040 8471992, emma-stina.vehmanen@yrittajat.fi