Mallioikeus

Mallioikeuden tavoitteena on edistää tuotesuunnittelua ja suojata uutta muotoilua esimerkiksi jäljittelyä vastaan. Suojauksen ehtona on omaperäisyys.

Mallioikeus antaa suojaa kehittämäsi tuotteen tai sen osan ulkomuodolle. Suojan kohteena on yksinomaan ulkomuoto, joka voi ilmetä esimerkiksi tuotteen tai sen koristelun piirteistä kuten linjoista, ääriviivoista, väreistä, muodosta tai pintarakenteesta. Keksintö tai toiminnallisuus voidaan suojata patentilla tai hyödyllisyysmallilla.

Miten mallioikeuden saa?

Suomessa mallioikeuden voi saada rekisteröimällä mallin Patentti- ja rekisterihallituksessa. EU:n laajuisen mallioikeuden voi saada rekisteröimällä yhteisömallin EU:n teollisoikeuksien virastossa (EUIPO).

Suomessa rekisteröinnin edellytyksenä on, että malli on uusi ja yksilöllinen luovan henkisen työn tulos. Jotta rekisteröinnin voi saada, malli ei ole saanut tulla julkiseksi ennen rekisteröintihakemuksen tekemistä. Voit menettää uutuuden, jos esimerkiksi asetat mallin näytteille tai käytät sitä liiketoiminnassa. Mallin esitteleminen esimerkiksi tuote-esitteessä tarkoittaa julkiseksi tulemista. Siksi on suositeltavaa, ettet julkista mallia millään tavoin ennen rekisteröintihakemuksen tekemistä.

Mallia ei pidetä yksilöllisenä, jos se eroaa vain vähän ennestään tunnetuista malleista. Yksilöllisyyden ratkaiseminen on kuitenkin aina tapauskohtaista. Malli ei joka tapauksessa voi olla täysin tavanomainen tai yksinkertainen, eli esimerkiksi tavanomainen geometrinen muoto kuten pallo tai neliö ei ole rekisteröitävissä.

Mitä mallioikeus suojaa?

Mallioikeus voi suojata ainoastaan konkreettisia tavaroita tai niiden osia. Moniosaisen tuotteen osa voi saada mallisuojaa vain, jos osa pysyy näkyvissä tuotteen tavanomaisen käytön aikana ja nämä näkyvät piirteet täyttävät uutuuden ja yksilöllisyyden vaatimukset. Tekniset osat, joiden ulkomuoto määräytyy tuotteen teknisen käyttötarkoituksen mukaan, jäävät myös mallioikeuden ulkopuolelle.

Mallioikeus antaa yksinoikeuden kyseisen mallin ammattimaiseen käyttöön. Muut voivat käyttää mallia ainoastaan mallioikeuden haltijan suostumuksella. Mallin käytöllä tarkoitetaan muun muassa sen mukaisen tavaran valmistamista, myyntiä, vuokraamista ja maahantuontia. Suoja kattaa sekä mallia täysin vastaavat tavarat että myös sellaiset tavarat, jotka eivät olennaisesti eroa suojatusta mallista.

Yksinoikeus ei kuitenkaan rajoita mallin yksityistä käyttöä, jos käytöllä ei ole kaupallista tarkoitusta.

Kauanko mallioikeus on voimassa?

Mallioikeus on voimassa viisi vuotta rekisteröintihakemuksen tekemispäivästä lukien ja se voidaan uudistaa neljä kertaa. Mallioikeus voi siten olla voimassa enintään 25 vuotta. Mallioikeuden voi luovuttaa toiselle, sen voi pantata ja siihen voi myöntää myös käyttölupia eli lisenssejä.

Tutustu koulutustarjontaan

Maksuton

Etkö ole jäsen? Liity Yrittäjiin.

Yrittäjien jäsenenä saat maksutonta lakineuvontaa ja nautit rahanarvoisista jäseneduista!

Liity jäseneksi

Kasvata ja kehitä yritystoimintaasi

Taitoja markkinointiin ja myyntiin