YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Jäsenille

Työntekijän oikeudet ja yksityisyydensuoja

Tällä sivulla käsittelemme työntekijän oikeuksia työsuhteessa erityisesti yksityisyydensuojan näkökulmasta. Ymmärrys työnantajan ja työntekijän erilaisista oikeuksista ja velvollisuuksista luo hyvää pohjaa yhdessä tekemiselle.

Työntekijän perusoikeudet ja yksityisyydensuoja vaikuttavat työnantajan oikeuksien rinnalla. Työnantajan oikeudet eivät kumoa perusoikeuksien antamaa suojaa esimerkiksi kirjesalaisuudesta tai tietojen käsittelyyn liittyvästä yksityisyydensuojasta.

Nainen puhelimessa

Työnhakijan oikeudet ja yksityisyydensuoja

Näin palkkaat -sivulla kerrotaan työnhakijan oikeuksista ja yksityisyydensuojasta. Lue lisää työnhakijan henkilötietojen, luottotietojen ja rikostaustan selvittämisestä sekä soveltuvuustesteistä, huumausainetestiä koskevasta todistuksesta ja terveystarkastuksesta.

Neuvontaa puhelimitse jäsenille oikeudellisissa asioissa

Ikoni kahdesta henkilöstä

Neuvontapalvelu

Jäsenpalveluna maksuton lakineuvonta ja asiantuntija-apu
Arkisin klo 8–18

Työelämän sähköposti

Työnantajan työntekijän käyttöön antama sähköposti on työväline, ja työnantaja voi edellyttää, että työsähköpostia käytetään vain työasioiden hoitoon. Tästä huolimatta työsähköpostia koskee sama perustuslain suoja kuin kirjettäkin.

Työnantajalla ei ole oikeutta ilman erityistä perustetta ottaa selkoa työntekijän työsähköpostin sisällöstä. Laissa yksityisyyden suojasta työelämässä määritellään erityiset perusteet, joiden nojalla työnantajalla on oikeus selvittää työntekijän työsähköpostia työntekijän poissa ollessa.

Yksityisyyden suojasta työelämässä annetun lain 19 §:ssä ja 20 §:ssä säädetään niistä erityisistä perusteista, joiden nojalla työnantaja voi hakea työsähköpostista itselleen kuuluvat viestit ja avata ne. Viestien avaamisen ja hakemisen edellytyksenä on lisäksi se, että työnantaja on täyttänyt ensin yksityisyyden suojasta työelämässä annetun lain 18 §:ssä määritellyt huolehtimisvelvollisuudet.

Vain jäsenille

Haluatko nähdä lisää? Jäsenenä saat enemmän, kirjaudu tai liity

Kirjaudu sisään

Kirjaudu sisään ja ota käyttöösi Yrittäjien jäsensisällöt.

Etkö ole vielä jäsen?

Yrittäjien jäsenenä saat enemmän sisältöä käyttöösi rahanarvoisten jäsenetujen ja työkalujen lisäksi. Liity jäseneksi jo tänään!