1.9.2017 klo 15:48
Uutinen

Ravintola-alan yrittäjän tuskastunut Facebook-päivitys ihmetyttää – Onko näissä viranomaisten vaatimuksissa mitään järkeä?

Ravintola-alalla toimivan Lauri Turtolan Facebook-päivitys on jaettu yli 3000 kertaa.

Turtolan päivitys kyseenalaistaa osan viranomaisvaatimuksista, jotka ovat kohdistuneet hänen yritystoimintaansa vuosien mittaan. Turtola on toiminut yrittäjänä kahdeksan vuoden ajan.

Päivityksessä listataan erilaisia viranomaisvaatimuksia ja tarkastusten aiheita. Sitä on jaettu vajaassa vuorokaudessa yli 3000 kertaa.

– Vuosien varrella olen maksanut myös verovaroin rahoitetuille viranomaisille tuhansia ja tuhansia euroja erilaisia maksuja. On tarkastettu jääpalat. Lasku tuli. Tarkastettu salaatti. Lasku tuli. Palotarkastaja käy säännöllisesti. Lasku tulee. Terveystarkastaja, alkoholitarkastaja, työsuojelutarkastaja, gramextarkastaja ja ties mitä. Lasku tulee kyllä, Turtola listaa.

Välillä tarkastajien toiminta on ollut jopa katteetonta.

– Jazzien aikaan laajensin viikoksi terassin. Hain rakennusluvan. Lasku tuli, tarkastaja ei. Kuten myös anniskelualueen laajentamisesta.

Yksi erikoisimmista vaatimuksista on liittynyt säilyketölkkeihin.

– Terveystarkastaja vaati säilyketölkit hyllylle, joka ei ole kulunut. Minä laitan kyllä. Kynnyksetkin pitää vaihtaa.

Tarkastajien vaatimukset ovat saattaneet aiheuttaa isoja kustannuksia oudoista asioista kuten lukittavista vaatekaapeista henkilökunnalle.

Osa Turtolan postaukseen kommentoineista on niin ikään törmännyt outoihin tarkastuskäytäntöihin.

”Juuri näin. Kerrankin kun perustettiin uutta ravintolaa. Tuli työsujeluhenkilö ja sanoi että lattiassa on liikaa kaatoa, korjattava”, virallinen leima paperiin. Seuraavana päivänä tuli terveystarkastaja ”lattiassa on liian vähän kaatoa, korjattava” ja virallinen leima paperiin. Tee siinä sitten jotain muutakin, kuin maksat hölynpölystä.”

Erään kommentoijan mielestä olisi helpompaa luovuttaa.

”Helpommaksi tulisi laittaa lappu luukulle. Suomi on sellainen maa jossa yrittäjä on monesti firman pienituloisin henkilö kun kaikkien kulujen jälkeen ei jää kovin palkaksi otettavaa. Ja auta armias jos homma ei toimikaan, toimeentulotukea on turha pyytää. ”Sinun olisi pitänyt osata säästää”, oli kommentti kun firmasta loppui yhtäkkiä rahavirta eikä säästöjä ollut kerennyt kertyä. Siinä voi ihmetellä sitten miksi ihmiset on ulosotossa ja velkakierteessä vaikka painais ilman lomia töitä perse hiessä. Suomi kannustaa yrittämään ja suosimaan suomalaista. Ei toimi.”

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@yrittajat.fi