31.10.2017 klo 13:28
Uutinen

Pääekonomisti: Jos korotukset tätä tasoa, kiky-sopimus taitaa olla Pyrrhoksen voitto

Pääekonomisti Mika Kuismanen toivoo, että työehtosopimuskierroksella nähdään sopimuksia, jotka huomioivat yritys- ja alakohtaiset erot.

Suomen Yrittäjät on huolissaan siitä, että yleinen palkankorotuslinja uhkaa nousta liian korkeaksi.

Teknologia- ja kemianteollisuus julkistivat maanantaina neuvottelutuloksen, joka lupaa kahden vuoden aikana yhteensä 3,2 prosentin korotuksia.

Ensimmäisen vuoden osalta sovittu yleiskorotus on 1,1 prosenttia ja paikallinen erä 0,5 prosenttia. Toisena vuonna yleiskorotus on 0,9 prosenttia ja paikallinen erä 0,7 prosenttia.

– Sopimus on kallis, jos se johtaa laajalti 3,2 prosentin korotuksiin. Isolle osalle yrityksiä 3,2 prosenttia kahdessa vuodessa on yleislinjana liikaa. Suomen kasvu on hauras, työllisyyskehitys heikkoa ja otamme yhä velkaa, siksi tarvittaisiin maltillisempi yleislinja, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Pentikäinen kuitenkin kiittää sitä, että saatavilla olevien tietojen mukaan Teknologiateollisuudessa voi sopia paikallisesti myös alle yleiskorotuslinjan.

– Nyt on tärkeää, että yrityksissä myös sovitaan niiden tilanteeseen sopivia ratkaisuja, Pentikäinen sanoo.

Kikystä saatu ilo vaarassa jäädä lyhyeksi

Yrittäjien mielestä on erittäin tärkeää lisätä paikallisen sopimisen liikkumatilaa kaikissa työehdoissa, ei vain palkoissa, jotta yritykset voivat menestyä kansainvälisessä kilpailussa.

Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen on huolissaan siitä, että liian isot yleiskorotukset syövät kilpailukykysopimuksen tuomat edut.

– Jos yleiskorotukset ovat tätä tasoa, kilpailukykysopimus taitaa olla Pyrrhoksen voitto, josta tuli iso kitinä mutta lyhyt ilo, Kuismanen sanoo.

– Työehtosopimuskierroksen lopputulos ei voi olla se, että jokaisella alalla syntyy samanlainen sopimus kuin teknologia- ja kemianteollisuudessa. Jos näin käy, on käyty asiallisesti jälleen keskitetty kierros, joka ei huomioi yritys- eikä alakohtaisia eroja, Kuismanen sanoo.

Yrittäjäsanomat

toimitus(at)yrittajat.fi