Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Korona

Kustannustuen toisen kierroksen haku alkaa – Kuuntele ohjeet Yrittäjän podcastista

Valtiokonttorin toimialajohtaja Jyri Tapper kertoo podcastissa kustannustuen hakukriteereistä ja siitä, mitä haussa on otettava huomioon.

Kustannustuen toisen kierroksen haku avautuu tänään maanantaina. Yrittäjän podcastin vuoden viimeisessä jaksossa kerrotaan, mitä haussa kannattaa ottaa huomioon. Jakson vieraana on Valtiokonttorin toimialajohtaja Jyri Tapper.

Kustannustuen toisella kierroksella rahaa on jaossa noin puoli miljardia euroa. Haku on käynnissä helmikuun loppuun.

– Rahan määrä ei ole ratkaiseva, tärkeintä on jakaa tukea yrityksille, jotka ovat kärsineet epidemiasta. Kustannustuki on tarkoitettu kaikille suomalaisille yrityksille. Kriteeri kärsimykselle on 30 prosentin liikevaihdon laskeminen kesäkuun alusta lokakuun loppuun olevalla ajanjaksolla.

Tapper neuvoo tuesta kiinnostuneita yrittäjiä selvittämään, kuinka paljon yrityksen liikevaihto on laskenut. 

– Jos lasku vertailuajankohdalla on 30 prosenttia tai enemmän, yritys voi saada tukea. Yrityksen pitää myös selvittää, kuuluuko yritys toimialaan, jonka liikevaihto on tippunut vähintään 10 prosenttia. Jos on, yritys on oikeutettu tukeen.

Toimialoja, joilla liikevaihto on tippunut vähintään 10 prosenttia, on yhteensä 220. 

– Jos yritys täyttää liikevaihtovaatimuksen, mutta sen toimiala ei ole listalla, yritys on oikeutettu tukeen, mutta asia arvioidaan harkinnanvaraisesti. Tässä tapauksessa yrityksen pitää perustella, miksi sen liikevaihto on laskenut. On todella tärkeää, että kaikki yritykset, jotka kokevat kärsineensä koronasta, osallistuvat hakuprosessiin.

Lisätietoja hausta on saatavilla Valtiokonttorin verkkosivuilta, josta löytyy laaja kysymys-vastauspalsta. Tuen hakeminen tapahtuu sähköisesti Valtiokonttorin sivuilta. Lisätietoja saa myös Suomen Yrittäjien järjestämistä koulutuksista ja tietoiskuista, joihin voi ilmoittautua täällä. Tärkeää tietoa löytyy myös Työ- ja elinkeinoministeriön verkkosivuilta.

– Jos kyseessä on toimialasidonnainen tukipäätös, se tulee nopeasti. Jos kyse on harkinnanvaraisesta päätöksestä, päätökseen voi mennä hieman kauemmin.

Kuuntele lisää Tapperin neuvoja Yrittäjän podcastin jaksosta! Tapper kertoo muun muassa, miten kustannustuen toinen kierros eroaa ensimmäisestä kierroksesta. Yrittäjän podcast on kuunneltavissa Supla-palvelussa ja Spotifyssa.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi