Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Korona

Kolmen viikon ravintoloiden sulkua varten kehitteillä kompensaatiomalli yrityksille – Pääministeri pahoittelee sekavaa viestintää

Pääministeri Sanna Marin ja Työministeri Tuula Haatainen kertoivat tänään median tiedotustilaisuudessa poikkeusoloista ja niiden tulkinnasta.

Hallitus on esittänyt eduskunnalle, että ravintolat suljettaisiin maanantaina 8. maaliskuuta. Laki ja sen voimaantulo on eduskunnan käsittelyssä.

Haatainen kertoi, että laki olisi voimassa kaikilla leviämis- ja kiihtymisalueilla, ja se koskisi myös terasseja, mutta ei yleisöltä suljettuja ravintoloita, kuten vanhainkotien tai henkilöstöravintoloita. Lain voimassaolon aikana ruoan ulosmyynti on sallittu.

– Käytännössä tilanne on sama kuin viime keväänä, Työministeri Tuula Haatainen toteaa.

Pääministeri Sanna Marin torjuu ajatuksen siitä, että ravintolat pidettäisiin kiinni todellisuudessa pidempään, eli kolme viikkoa olisi vain alku. Marin vetosi välttämättömyys- ja oikeasuhtaisuusperusteisiin.

– Hallitus lähtee siitä, että ravintolat ovat kiinni kolme viikkoa. Sen jälkeen, emme palaisi tilanteeseen, jossa ravintoloita olisi normaalisti auki, vaan rajoitetusti, kunnes kärki on taitettu. Eli rajoituksia säilyy, mutta ei täysmittaisena.

Kompensaatiomalli kehitteillä

Ravintoloille on Työ- ja elinkeinoministeriössä valmisteilla kompensaatiomalli, josta vastaa elinkeinoministeri Mika Lintilä.

– Se tehdään niin nopeasti, kuin aikaan saadaan. Viime keväänä käytössä olivat nopeutetut lomautusjärjestelyt ja työttömyyskorvaukset, jotka koskivat kaikkia aloja. Nyt kyseessä on yksi toimiala, joten niitä keinoja on vaikea saada sopimaan tähän aikatauluun ja toimialaan. Taloudellisia menetyksiä korvaamaan on parempi katsoa kompensaatiomalli, Haatainen sanoo.

Muiden tilojen, kuten yksittäisten vaatekauppojen tai ruokakauppojen sulkemiseen ravintoloita vastaavalla tavalla Suomessa ei Marinin mukaan ole lainsäädäntöä.

STM:n ja Avi:n viestintä kohtuutonta

Marin sai vastata myös kysymyksiin Avien laintulkinnasta.

– On kohtuutonta ihmisille ja yrittäjille, että eri tahoilla erilaisia käsityksiä. Pyydän anteeksi tulkintaerimielisyyttä. Tähän etsitään ratkaisua, joka saadaan tämän päivän aikana. Avilla on päätäntävalta alueilla, Marin toteaa.

Avien tilanteesta saadaan siis lisätietoa huomenna, tiistaina 2. maaliskuuta.

 

Lue myös Ravintolayrittäjien turhautuminen hallituksen koronaviestintään kärjistyy somessa – "Tässä kohtaa barrikadit eivät auta"

 

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi