Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Korona

Paikat puhtaaksi, oli korona tai ei – "Olemme pystyneet järjestämään töitä uudelleen"

Koronavuosi on ollut haasteellinen palkitulle siivousyritykselle, varsinkin kun asiakkaiden joukossa on hotelleja ja ravintoloita.

”MTB-Siivouspalvelu on hoitanut luotettavasti puhtaan ja turvallisen työympäristön tiloissamme ja on hienoa, että meillä on ollut sama siivooja jo vuosia.”

Näin kehuu yritystä yksi MTB-Siivouspalvelun noin 200 asiakkaasta firman nettisivuilla. Tunnustusta on tullut muutenkin: MTB-Siivouspalvelu sai vuoden 2020 lopussa Great Place To Work -sertifioinnin ensimmäisenä yrityssiivouksia ja kierrätyspalveluita tarjoavana yrityksenä Suomessa.

Merja Backström perusti pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla toimivan MTB-Siivouspalvelun vuonna 1987. Hän on aktiivisesti mukana hallitustyössä, mutta nyt perheyrityksen operatiivisessa johdossa on jo seuraava sukupolvi, kaksi tytärtä ja poika: toimitusjohtajana on Mia Jaaranen, myynti- ja markkinointijohtajana Nea Backström ja liiketoimintajohtajana Riku Backström.

”Kuuntelemme työntekijöitä”

Menestyksen takana on Mia Jaarasen mukaan se, että työntekijät ovat vahvasti mukana rakentamassa yritystä. Siivoojille annetaan vastuuta työstään ja heidän ideoitaan kuunnellaan työn järjestämisestä.

– Hehän näkevät, mikä toimii parhaiten kentällä. Aiomme jatkaa samalla tavoin tänäkin vuonna. Alallamme pitää panostaa enemmän työntekijöiden kunnioittamiseen ja yhdenvertaiseen kohteluun, Jaaranen sanoo.

Työntekijöille on suunniteltu myös bonusjärjestelmää lisämotivaatioksi.

– Mietittiin, että miten voitaisiin muistaa ja kiittää työntekijöitä näin poikkeusvuonna. Tehtiin itse siivousesimiesten kanssa joululahjoiksi sinappia, chilisoosia ja saippuoita. Esimiehet olivat mukana lahjatalkoissa toimitusjohtajasta lähtien, Mia Jaaranen kertoo.

MTB-Siivouspalvelu on kasvanut jo yli 100 työntekijän yritykseksi. Siivouksen lisäksi yritys tarjoaa ympäristö- ja kierrätyspalveluita, esimerkiksi metalliromun, kaapeleiden ja muovien ostoa. MTB-tietoturvapalvelut puolestaan hoitavat esimerkiksi arkistojen hävittämistä, niin paperisten kuin tietokoneilla olevien.

Siivousalalla ei voi tehdä etätöitä

Kulunut vuosi on ollut haasteellinen siivousyritykselle, varsinkin kun asiakkaiden joukossa on hotelleja ja ravintoloita, jotka menivät kiinni keväällä.

– Jonkin verran meillä on valitettavasti ollut lomautuksia, mutta onneksi olemme myös pystyneet järjestämään töitä uudelleen ja siirtämään ihmisiä uusiin töihin, Mia Jaaranen kertoo.

Työntekijöiden turvallisuudesta huolehtiminen on ollut nyt korona-aikana todella tärkeää.

MTB-Siivouspalvelu on järjestänyt koronakoulutuksia ja jakaa työntekijöilleen maskeja ja käsidesiä myös vapaa-ajalle.

 – Kun korona tuli niin piti miettiä, että miten pidämme työntekijät turvassa ja samaan aikaan töissä, palvelualalla kun ei voi tehdä etätöitä, Jaaranen sanoo.

Juttu on julkaistu Yrittäjä Plus 1/2021 -lehdessä. Tilaa lehti täältä (59€ / 6 numeroa / vuosi) 

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi