Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Korona

Sulkemiskorvauksen hakupiikki laski heti ensimmäisen päivän ryntäyksen jälkeen – tarkista hakiessasi tämä tärkeä yksityiskohta

Sulkemiskorvausta on hakenut noin 2000 yritystä. Valtiokonttori muistuttaa hakijoita varmistamaan oikean sulkemispäivän.

Sulkemiskorvauksen haku käynnistyi 12. toukokuuta. Heti ensimmäisenä päivänä hakemuksia otettiin vastaan lähes 2000 kappaletta. Tämän jälkeen ruuhka on hellittänyt ja korvausta on haettu selvästi vähemmän.

– Siltä näyttää, että suurin ryntäys on nähty. Tällä hetkellä hakemuksia tulee noin 300 päivässä, palvelujohtaja Mari Selviranta Valtiokonttorista kertoo.

Hakemuksista suurin osa on tullut ravintola-alalta. Selvirannan mukaan myös kuntosalit ja kylpylät ovat olleet hyvin edustettuina. Hän toivoo, että yrittäjät ymmärtävät hakea sulkemiskorvausta, vaikka olisivat saaneet kustannustukea.

– Yritykset ovat oikeutettuja molempiin. Kustannustuki ei sulje pois sulkemiskorvausta, hän sanoo.

Varmista oikea sulkemispäivä

Tällä hetkellä Valtiokonttori on käsitellyt saapuneista hakemuksista noin kolmasosan. Selviranta haluaa muistuttaa hakijoita tärkeästä yksityiskohdasta.

– Hakijan tulee tarkistaa oman kunnan kohdalta oikea päivä, jolloin yritys on viranomaisten toimesta merkitty suljettavaksi. Moni hakija on ilmoittanut virheellisen päivän. Olemme tällöin yhteydessä kyseiseen yrittäjään ja hakemuksen käsittely saattaa viivästyä lisäselvityksen pyytämisen vuoksi.

Suurin yksittäinen syy sulkemiskorvauksen hylkäämiseen on ollut yrityksellä ulosotossa oleva verovelka. Hylkäämisperuste on ollut myös se, että hakijayritys ei ole ennakkoperintärekisterissä.

Selvirannan mukaan kustannusten hyväksymisessä ei ole ollut ongelmaa. Sulkemiskorvauksen kohdalla kustannuksia arvioidaan samaan tapaan kuin kustannustuessa.

Suhteessa eniten sulkemiskorvausta on maksettu alle kymmenen henkilön yrityksille. Lisätietoa hakemisesta löydät Valtiokonttorin verkkosivuilta.

Kuva: Getty images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi