YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Ääniteknikon työt kiellettiin puolentoista vuoden ajaksi – ”Ilman viime hetken rahoitusta kaikki oli lähteä alta”
Ääniteknikko Robert Palomäen työt olivat koronan takia kiellettyjä puolentoista vuoden ajan. Tilanne meni niin pahaksi, että verottaja haki 11-vuotiasta Laatuääni-yritystä konkurssiin.
Syyskuinen perjantai on viimein normaali työpäivä Robert Palomäelle. Hän on tullut Krapin pajalle Tuusulaan iltapäivällä ennen kolmea. Puoli viideltä hän on kasannut äänentoiston valmiiksi soundcheckiä varten. Laura Närhen ja bändin keikka alkaa kahdeksalta ja kestää puoli kymmeneen. Keikkavarustus on purettu autoon kymmeneltä ja kotona Porvoossa Palomäki on puolen yön aikaan.
Krapin pajalla päästiin vihdoin keikalle, joka oli siirtynyt koronan takia jo pariin otteeseen. Syyskuun lopussa rajoituksia on vielä voimassa, joten keikkapaikalle saa ottaa vain puolet normaalista yleisömäärästä.
Konkurssi kolkutti ovella
Palomäki on tehnyt yhteistyötä Laura Närhen kanssa yli kymmenen vuoden ajan. Normaalisti vuoteen on mahtunut muutama pitkä kiertue, ja väliajat ovat täyttyneet sekalaisista alan töistä.
− Ennen koronaa tilanne oli erityisen hyvä ja töitä oli tiedossa jopa puoli vuotta eteenpäin, mikä on alalla melko harvinaista. Pandemia räjäytti kaikki taivaan tuuliin, ja asiat muuttuivat viikon varoitusajalla. Yritykseni liikevaihto tippui 94 ja henkilökohtaiset tulot 80 prosenttia, Robert Palomäki kertoo.
Palomäki kuvaileekin, että koronan aikaan työt ovat olleet atomeina.
− Yritin etsiä edes jotenkin koulutustani vastaavia hommia. Olen tehnyt podcast-äänityksiä sekä rakentanut Ylen M4-tarkkaamon akustoinnin uudelleen. Tein myös sekalaisia rakennustöitä. Rintamamiestalossa asuvana on siitäkin kokemusta, äänittäjän koulutuksen saanut Palomäki kertoo.
Kurimus äityi kuitenkin nopeasti pahaksi. Syksyllä 2020 Palomäki oli siinä tilanteessa, että verottaja haki 11-vuotiasta Oy Laatuääni Ab -yritystä konkurssiin. Käsittely oli sovittu erääksi torstaiksi käräjäoikeuteen.
− Tiistai-iltana sain järjestettyä yksityisen rahoituksen tilanteen ratkaisemiseksi. Ilman sitä kaikki olisi lähtenyt alta. Konkurssijärjestelijää ei kiinnostanut, saavatko he lopulta rahoja vai ei.
Verovelka aiheutti myös sen, ettei yritys saanut koronatukia.
− Koska yritys oli vaikeuksissa koronan takia, sille ei myönnetty tukea, joka oli tarkoitettu vaikeuksilla oleville yrityksille, Palomäki kuvaa tilannetta.
Henkilökohtaista tukea Palomäki sai Taikelta muutama tuhat euroa. Lisäksi hän on saanut yrittäjän työttömyyskorvausta.
Kuluva syksy näyttää töiden suhteen jo positiivisemmalta. Luvassa on podcasteja, tv-töitä sekä kiertueet Laura Närhen ja J. Karjalaisen kanssa.
− Nyt pitää enää jaksaa tehdä sairaasti duunia, että saa nenän pinnan päälle. Koronan vaikutus on masentavan pitkäkestoinen. Kestää vuosia ennen kuin saan firman ja oman talouteni kriisiä edeltävään tilanteeseen. Käsityöläisellä on käytössä vain vuorokauden tunnit, joten työpanosta ei juurikaan pysty lisäämään.
Levynjulkaisukiertue jäi tekemättä
Artisti Laura Närhi nousee odotetulle keikalle helpottunein mielin.
− Onhan tämä tosi mukavaa. On ollut niin epävarmaa, ettei tapahtumaa usko todeksi ennen kuin paikan päällä.
Närhi on tehnyt muutamia pienimuotoisia keikkoja koronan aikana, mutta sekä nykyisen bändin että Kemopetrolin keikat ovat siirtyneet koko ajan. Kemopetrolin 20-vuotisjuhlakiertue saadaan viimein tehtyä lokakuun aikana. Joulukuussa on luvassa kirkkokonsertteja.
Närhi suree sitä, että viimevuotisen Vastavoima-albumin julkaisukiertue jouduttiin perumaan. Vaikka albumin kappaleet ovat soineet hyvin radiossa, suoraa palautetta ei saa ilman live-esiintymisiä.
− Oli eka kerta, kun levynjulkaisun jälkeen ei päässyt keikoille. Biisit lähtevät kunnolla eloon vasta, kun niitä pääsee soittamaan livenä. Nyt on ollut vaillinainen olo, Närhi kuvailee.
Pandemian aikana kiertueita on siirtynyt niin paljon, ettei keikoille välttämättä löydy tilaa klubien kalentereista tai festivaalien ohjelmista ensikään vuonna.
Lamaannus iskenyt monta kertaa
Koronan aikana toteutuneet Laura Närhen keikat on tehty normaalia pienemmillä kokoonpanoilla. Tekniikassakin on ollut usein vain yksi henkilö.
− Itse saan Teosto-korvauksia, mikä auttaa tilannetta jonkin verran. Mutta soittajilla ja teknikoilla on mennyt koko toimeentulo. Koska kaikki aikataulut ovat olleet täysin auki, soittajat eivät ole voineet lukittautua yhden artistin päiviin, vaan heidän on täytynyt sanoa kaikkeen ”joo”.
Närhi lisää, että artistillakin live-esiintymiset ovat isoin osa tulonmuodostusta, sillä suoratoistokorvaukset ovat melko pieniä eikä levymyyntiä juurikaan enää ole. Närhi perusti toiminimiyrityksen vuosi sitten.
− Monilta muusikoilta olen kuullut, että pahinta on, että muuttuu passiiviseksi. Kun matto vedetään alta monta kertaa, se syö motivaatiota.
Yhtyeen basisti Juho Kanervo kertoo, että lamaannus on iskenyt monesti pandemia-aikana.
− Ei ole tehnyt edes mieli rämpyttää, mieluummin on tehnyt kaikkea muuta. Ja onhan se niin, että työttömyyskorvausta saadakseen ei muusikon saisi edes harjoitella, se voidaan katsoa työnteoksi, Kanervo ihmettelee.
Juho Kanervo kertoo, että hänen tulonsa tippuivat murto-osaan.
− En haluaisi olla dramaattinen, mutta fakta on, että äitini on maksanut talon lainan. Ostimme talon juuri ennen koronaa. Ruokaa olemme vaimoni kanssa saaneet ostettua satunnaisilla töillä.
Kun työt loppuivat viime vuonna, Kanervo päätti kouluttautua linja-autonkuljettajaksi. Niitäkään töitä ei ole ollut, koska kokeneitakin kuljettajia joutui työttömiksi tilausajojen loputtua koronakriisissä.
Kanervo ihmettelee ja suree sitä, että eri puolilta kuuluu kulttuurivihamielisiä kommentteja.
− Tätä ”menisivät oikeisiin töihin” kuulee ihan liikaa. En ainakaan itse kommentoisi alaa, jota en tunne. Olen kouluttautunut 11 vuotta ja ollut pitkään alalla. Tiedän, miten tärkeätä työtä kulttuuri on.
Rajoitusten helpottuessa tilanne alkaa näyttää paremmalta. Kanervo soittaa loppuvuonna muun muassa Yonan ja Jaakko Laitisen ja Väärän rahan kiertueilla sekä Laura Närhen ja Jarkko Aholan joulukonserteissa.
Ääniteknikko Robert Palomäkisanoo jossain vaiheessa lopettaneensa huonon tilanteen miettimisen.
− Siinä menee vain hermot.
Palomäki on tehnyt töitä ja seurannut alaa yli 30 vuoden ajan. Hän sanoo suomalaisten ääniteknikoiden ja muiden tapahtumia rakentavien työskentelevän korkeatasoisesti.
− Töitä tehdään erittäin kovilla leveleillä. Ei siinä tessejä mietitä, vaan töitä tehdään niin, että kaikki onnistuu. Sitä lopulta myymme asiakkaalle. Onnistumisia.
Tiina Rantakoski
tiina.rantakoski@yrittajat.fi