YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Pyynikin panimo lähellä konkurssia
Pyynikin panimon taloudellinen tilanne on heikko. Asiasta kertoo Aamulehti.
6.9.2022 klo 14:00
Uutinen

AL: Noin 12 000 osakkaan Pyynikin käsityöläispanimo lähellä konkurssia – ”Saneeraushakemuksessa auttamattoman myöhässä”

Kymmenen vuotta toimineen käsityöläispanimon tarina on vaarassa loppua. Asiasta kertoo Aamulehti.

Pyynikin käsityöläispanimon yhtiökokous ei ollut valmis yrityssaneerauksen hakemiseen yhtiön heikon taloudellisen tilanteen vuoksi. Asiasta uutisoi Aamulehti.

Panimon tappio oli viime vuonna 3,7 miljoonaa euroa. Se kasvoi selvästi vuotta aikaisemmasta.

Aamulehden mukaan yhtiön väliaikainen hallitus jättää konkurssihakemuksen, jos joltakin ulkopuoliselta rahoittajalta ei löydy 2-3 miljoonan euron sijoituspottia. Velkaa panimolla on 3,3 miljoonaa.

Pyynikin käsityöläispanimo perustettiin vuonna 2012. Sillä on noin 12 000 osakasta. Tilintarkastusyhtiön mukaan yhtiön talouslukujen sanotaan Aamulehden mukaan ”osoittavan sellaista olennaista epävarmuutta, joka saattaa antaa merkittävää aihetta epäillä yhtiön kykyä jatkaa toimintaansa”. Saneerausmenettelyyn ei voi hakea, jos yritys on lähes maksukyvytön.

Yrityksen panimo sijaitsee Viron Haljalassa, jossa sillä on 25 työntekijää. Tislaus hoidetaan Tampereella, minkä lisäksi panimolla on ravintola Helsingissä ja Tampereella. Kaikkiaan työntekijöitä yhtiön kirjoilla on 54.

Mittavat alaskirjaukset

Maanantaina kokoontuneessa yhtiökokouksessa mukana ollut osakas ja Samu Saarikoski kertoi Aamulehden mukaan, että saneeraushakemuksen jättämisessä ollaan auttamattoman myöhässä. Nyt oluen valmistus Tampereella on ajettu alas. Osa tuotantolaitteistosta on saatu realisoitua.

Pyynikin käsityöläispanimon toimitusjohtaja Kari Luttisen mukaan yhtiössä on tehty alaskirjauksia 1,4 miljoonan euron edestä.

– Kävin tilannetta läpi tiukalla kammalla, purin poistovarauksia ja epäolennaisuuksia, jotta tase saatiin todellisuutta vastaavalle tasolle. Uskaltaisin väittää, että luvut ja suunnitelmat ovat nyt realistisimmat koko yhtiön olemassaolon ajalta, Luttinen sanoo Aamulehden mukaan.

Panimon perustaja Tuomas Pere oli alun perin yhtiössä palkkatöissä, mutta laskutti sittemmin työstään virolaisen yrityksen kautta yli 190 000 euroa vuosittain. Viime kesänä Pere purki kyseisen konsulttisopimuksen panimon kanssa.

Pauli Reinikainen